Maria Radna sărbătorește anul acesta un dublu jubileu: 500 de ani de la ridicarea primei bisericuțe pe dealul viilor, pe locul bisericii actuale, dar și 200 de ani de la consacrarea bazilicii, de către arhiepiscopul de Esztergom, Alexander Rudnay. Deși condițiile epidemice nu permit mari serbări, totuși momentul nu poate rămâne nemarcat.
Întâmplările vremurilor de demult sunt păstrate în cronici; despre evenimentele trecutului apropiat și al prezentului relatează în cel mai autentic mod martorii oculari. În cele ce urmează vorbesc ei: slujitori ai lui Dumnezeu, păstori ai Bisericii, oameni în vârstă fideli credinței lor, tineri care cresc în credință, păstrătorii tradițiilor și sărbătorilor noastre, precum și pelerini ai sanctuarului marian multisecular, Maria Radna. Oameni ale căror vieți cunosc clipe și experiențe deosebite, legate de această biserică a Sf. Fecioare Maria.

Domnul Marian Duma este organist și cantor al bisericii parohiale din Lupac. Este născut în anul 1972. În anul 1991 a început Școala de Cantori la Timișoara, lucrând inițial ca debutant în această calitate, ca și în cea de colaborator la parohia Lupac, iar mai târziu fiind angajat definitiv. Este căsătorit, tată a doi copii și activează cu mult suflet în această comunitate, conducând corul bisericii, înfrumusețând sf. Liturghii și toate devoțiunile și celebrările din lăcașul de cult al sătenilor.

– În calitatea Dumneavoastră de muzician și organist sunteți un cinstitor al Maicii Domnului de la Radna. Care este prima Dumneavoastră amintire, din copilărie, legată de acest loc sfânt? Cu cine ați mers pentru prima dată la Radna?
La vârsta de 5 ani bunica mea m-a dus pentru prima dată la Maria Radna. Asta a fost în anul 1978. Mai târziu, după ce am împlinit 14 ani, am început să merg în pelerinaj pe jos. M-a uimit foarte mult numărul mare de pelerini care veneau la Maria Radna cu ocazia pelerinajelor și care cântau într-un singur glas Fecioarei Maria. De la vârsta asta îmi pot aduce bine aminte cum venea fanfara de la Giarmata și cânta, impresionându-ne pe toți cei prezenți.

– Când ați cântat pentru prima dată la Radna, la orgă sau cu pelerinii, în biserică sau pe Calea sf. Cruci? Care a fost sentimentul Dumneavoastră în acele clipe?

4MP859 Digital Camera

– La orga din bazilică am cântat pentru prima dată la pelerinajul de Rusalii din anul 1991 și știu că în momentul când a început Liturghia, am avut pentru un scurt moment emoții, dar nu mult după aceea m-a cuprins o stare de pace interioară și un sentiment de bucurie pe care doar acolo l-am putut trăi.

– Care a fost primul cântec marian cântat, în general? Care este mai aproape de sufletul Dvs.?
– Unul dintre primele mele cântece acompaniate a fost unul din folclorul croat, anume ,,Čuj nas, Majko“ – în limba română ar putea fi tradus cu ,,Asculta-ne, o Mamă”. Textul acestuia este ca o rugăciune a fiilor către sf. Fecioară, Maica noastră, care vin la Maria și își aduc cu ei inima, dăruind-o ei.

– Ați întâlnit în decursul anilor, la Radna, diverși pelerini și grupuri de credincioși, fiecare câtând și rugându-se în limba lui. Cum vă raportați la această bogăție de limbi, de tezaure muzicale și de rugăciuni rostite aici? Desigur ați auzit melodii cântate în alte limbi, dar al căror text vă este cunoscut în limba Dumneavoastră maternă.
– La primul meu pelerinaj am rămas foarte uimit să aud oamenii vorbind în alte limbi decât cea croată, respectiv română, cum ar fi germană, maghiară, și care mie în acea vreme îmi erau necunoscute. Un alt lucru pe care mi-l pot aduce bine aminte au fost diferitele cântece în limbile necunoscute mie la acea vreme, a căror melodii îmi sunau cunoscute și foarte familiare, iar acest lucru m-a impresionat foarte mult la acea vreme și chiar până azi.

– Ați însoțit grupuri de pelerini, în decursul timpului, pe jos sau cu autocarul, trenul sau alte mijloace? Cum vă amintiți acele pelerinaje, experiențele, atmosfera lor?

– De fiecare dată când am călătorit personal la Radna sau am însoțit un grup de pelerini am avut prilejul de a cunoaște diferite persoane cu care am putut forma o legătură spirituală și o atmosfera familiară în rugăciune.

– Atmosfera pelerinajelor la Maria Radna este una specială, uneori deosebit de variată. Care a fost episodul care v-a rămas în memorie, care v-a impresionat de la unul dintre aceste pelerinaje?

– O amintire specială la care revin de fiecare dată, cu mare plăcere, când merg în pelerinaj la Radna și care îmi este viu prezentă până azi, este cea a fanfarei din Giarmata. La primul meu pelerinaj la sanctuar am fost foarte impresionat să-i ascult pe acei oameni cum cântau la instrumentele lor, atât în timpul Liturghiei, cât și după Liturghie, în fața bazilicii. Și în fiecare an așteptam cu drag să merg la Radna ca să pot asculta fanfara cum cântă.

– Ce reprezintă Maria Radna pentru Dumneavoastră?
– Maria Radna este pentru mine un loc special, un loc sacru, un loc unde îi pot mulțumi în mod deosebit lui Dumnezeu și cere har prin mijlocirea Preasfintei Fecioara Maria, un loc unde mă pot ,,reîncărca“ spiritual și de unde pot lua forța de care am nevoie în viața de zi cu zi.

(Interviu realizat de Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara)