În data de 25 august 2019 s-au sărbătorit la Ramersdorf, în apropiere de München, zece ani de la semnarea parteneriatului dintre cele două locuri de pelerinaj mariane Maria Ramersdorf, în Arhidieceza de München-Freising și Maria Radna în Dieceza de Timișoara (Banat). Cu această ocazie, Excelența sa Iosif-Csaba Pál, episcop de Timișoara, a celebrat la orele 18.00, în biserica de pelerinaj de la Ramersdorf, la invitația parohului locului, Pr. Harald Wechselberger, paroh de St. Pius și Ramersdorf, o emoționantă sf. Liturghie pontificală, în cadrul Pelerinajului Șvabilor Dunăreni la Ramersdorf/ München. Au concelebrat Pr. Harald Wechselberger, Pr. Josef Hell, Pr. Robert Dürbach și Pr. Andreas Reinholz, canonic catedral și paroh Maria-Radna. Înaintea sf. Liturghii credincioșii prezenți s-au rugat sf. Rozariu și au avut ocazie de adorație euharistică.
Deosebitul cadru muzical a fost condus de către dr. Franz Metz, cel care originar din Banat fiind, s-a implicat în semnarea și perpetuarea acestui parteneriat între cele două locuri de pelerinaj, în ultimii zece ani. Corul parohial, respectiv corul bănățean al parohiei St. Pius, împreună cu orchestra parohiei s-au implicat profund pentru înfrumusețarea muzicală a Jertfei Euharistice. Încă înaintea sf. Liturghii pontificale episcopul de Timișoara i-a binecuvântat personal, pe participanți, cu relicva (particula) din Sf. Cruce, păstrată în sanctuarul de la Ramersdorf.
În ambele locuri de pelerinaj sunt păstrate, pe lângă icoana miraculoasă locală a Sf. Fec. Maria, și cea a loculuoi de pelerinaj înfrățit: la Radna se regăsește icoana de la Ramersdorf, iar la Ramersdorf icoana de la Radna. Întâlniri anuale, precum și alte programe diverse, din cadrul acestui parteneriat, vor fi publicate în următorul număr al publicației Gerhardsforum der Banater Schwaben.
Text: Claudiu Călin, după informații furnizate de doamna dr. Hella Gerber
Foto: Erwin Tigla și Franz Gerber