În luna ianuarie a acestui an a avut loc în Panama cea de-a XXXIV-a Zi Mondială a Tineretului. La acest eveniment au participat peste 700.000 de tineri din întreaga lume. Și la această ediție a fost prezent un grup din România, format din tineri și persoane consacrate. Din Dieceza de Timișoara au fost prezenți 10 tineri. Tema acestei întâlniri a fost: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38).
Importanța tinerilor, la acest eveniment global, a fost subliniată și prin prezența Sfântului Parinte Papa Francisc, care a transmis mesaje încurajatoare tuturor tinerilor catolici.

„Sunt recunoscător pentru faptul că am putut participa la această Întâlnire Mondială a Tinerilor, care s-a desfășurat în Panama. Am trăit momente extraordinare atât în Prelatura Bocas del Toro, unde au avut loc Zilele in Dieceze, dar și în capitală, unde am avut posibilitatea să îl vedem și să îl ascultăm pe Suveranul Pontif. Ceea ce m-a surpins în mod plăcut la această întâlnire a fost căldura cu care am fost primiți în familiile care ne-au fost gazde pentru două săptămâni, dar și modul în care localnicii își trăiesc credința.
Punctul culminant l-a constituit seara de veghe, moment în care noi, tinerii din Dieceza de Timișoara, am avut posibilitatea să fim pe scenă, foarte aproape de Papa. Într-o atmosferă frumoasă, creată cu ajutorul corului, dar și cu ajutorul unor artiști internaționali, câțiva tineri și câteva familii și-au prezentat propriile încercăril ale vieții, dar și felul în care au trecut prin acestea cu ajutorul lui Dumnezeu. Aceste mărturisiri au constituit mari încurajări pentru noi toți!
Împreună cu tineri din întreaga lume, am rămas pe parcursul nopții, sub cerul liber. Au fost momente de rugăciune, dar și momente în care tinerii și-au făcut simțită prezența prin dansuri și cântece tradiționale.
Duminică, înainte de răsăritul soarelui, cu multă bucurie în suflet, grupul din România s-a îndreptat spre scenă pentru sf. Liturghie de final, celebrată de Papa Francisc. Am rămas impresionat de mulțimea tinerilor prezenți. Este un sentiment plăcut să vezi atât de multă lume, adunată într-un singur loc, pentru același scop: mărturisirea credinței.
Mulțumesc și pe această cale tuturor celor care s-au rugat pentru noi ca să ajungem cu bine și să trăim din plin această experiență.
În final, doresc să încurajez pe tinerii din dieceza noastră să se implice în activitățile Bisericii deoarece, chiar Papa Francisc ne spune: „Nu sunteți viitorul lui Dumnezeu: voi tinerii sunteți acum-ul lui Dumnezeu! ” (Adrian Ioncsov, membru în grupul „Jubilate”, parohia Sf. Tereza de Avila, Sânnicolau Mare)

„Pentru mine Ziua Mondială a Tineretului a însemnat o perioadă de îmbogățire spirituală și de întoarcere la Cristos. Această călătorie a noastră în Panama a însemnat și o descoperire a credinței, a modului de manifestare a acesteia, avându-i ca exemple pe patronii spirituali ai acestei, a cincisprezecea „Zile Mondiale a Tineretului”, amintind doar pe câțiva: Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, Sf. Joselito Sanchez, Sf. Juan Diego, Sf. Carlo Acutis, dar și pe localnicii primitori și deschiși care și-au arătat bucuria, compasiunea și aprecierea față de noi, fiind foarte ospitalieri, pe tinerii prezenți de pe toate continentele lumii, care și-au arătat dragostea față de Cristos într-un mod aparte.
Prezența Sfântului Părinte Papa Francisc în mijlocul nostru a făcut din această întâlnire a tineretului o adevărată mărturie de credință, fapt reflectat și de spiritul temei acestei întalniri „Iată slujitoarea Domnului, facă-se mie dupa cuvântul Tău” (Luca1:38).
Cele trei zile de cateheză în limba română și maghiară susținute de Excelența Sa László Böcskei, episcop de Oradea, au avut o contribuție spirituală însemnată pentru noi, ajutându-ne să ne aprofundăm credința.
Experiența din zilele în dieceză, a fost una aparte. Încă de la intrarea în țară, în Panama, tinerii din parohia Preasfânta Inimă a lui Isus din Prelatura de Bocas del Toro, s-au arătat foarte bucuroși de prezența noastră, așteptându-ne la vamă cu cântece, dansuri, gustări, cum aveau sa fie si celelate zile pretrecute în parohia lor. Împreună cu tineri din Brazilia, Argentina, Canada, Elveția, Mexic am petrecut o perioadă de 5 zile în Parohia Preasfânta Inimă a lui Isus din Changuinola, Provincia Bocas del Toro, unde am participat la sfânta Liturghie, ne-am rugat, ne-am familiarizat cu tradițiile și obiceiurile locale, împrietenindu-ne am cules amintiri plăcute pe care nu le vom putea uita ușor.” (Raul Ciocani, membru in grupul Jubilate, parohia Dudeștii-Vechi).