Răspunsul este, desigur afirmativ sau cel puțin la prima impresie răspundem cu DA. Acesta era subiectul despre care am discutat în cadrul întâlnirii online a familiilor din Dieceza de Timișoara, întâlnire organizată sâmbătă, 30 octombrie a.c., și ne-am dat seama, că a merge împreună nu este un lucru atât de firesc. S-ar putea să pornim împreună în fiecare zi spre locul de muncă sau împreună îi ducem pe copii la școală; suntem siguri, că mergem împreună, știm despre partenerul nostru de viață când vine acasă de la lucru sau ce teme au de făcut copiii, dar știm oare ce se întâmplă în sufletele lor, dacă sunt fericiți, care sunt visele sau durerile lor sau de ce le este frică?
Asupra acestor lucruri a încercat să ne atragă atenția și Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal, care a vorbit despre importanța timpului petrecut împreună și al dialogului dintre soț-soție și părinte-copil. Dacă luăm în serios timpul și comunicarea, relația conjugală dintre soț și soție este armonioasă și are un efect benefic asupra copiilor. Însă atunci când există tensiune, neînțelegere și ceartă între părinți, aceste lucruri au, din păcate, un efect negativ și asupra copiilor.
Părintele Zsolt a atins, de asemenea, teme importante, cum ar fi valorile în lumina cărora părinții își cresc copiii, și care apoi le vor afecta întreaga viață și vor determina modul în care vor aborda și problemele dificile din viață, precum credința în Dumnezeu, trăirea libertății, sexualitatea, utilizarea dispozitivelor digitale în scopuri bune. Despre toate aceste subiecte putem citi în exortația apostolică al Papei Francisc intitulată „Amoris laetitia“, unde găsim sfaturi concrete pentru o viață de familie fericită.
După prelegerea Pr. Zsolt Szilvágyi am ascultat două cupluri care au relatat despre cum se confruntă ei cu provocările de zi cu zi. Acestea le trăim și noi în fiecare zi, dar toată lumea era curioasă cum decurge viața de zi cu zi în familia Szladányi, cu opt copii, ei făcând parte din Mișcarea Schönstatt, respectiv famila Sabău, cu șapte copii, din cadrul mișcării ecleziale Drumul Neocatecumenal. Ei au vorbit despre faptul că pe lângă rugăciunea în comun, sunt importante mesele luate împreună și petrecerea unui timpului de calitate împreună. Desigur, într-o familie atât de numeroasă este de asemenea important ca membrii familiei să primească sarcini în funcție de vârstă și să fie educați să se descurce și singuri. Ca în orice familie există diferențe de opinie, dar este important pentru copiii să vadă: părinții nu pot doar să se certe, ci știu și cum să își ceară iertare.
Programul a continuat cu discuții în grupuri mici, unde am căutat împreună răspunsuri la întrebările: Pentru ce am dori să alocăm mai mult timp în familia noastră și ce am face pentru asta? Ce ne ajută să avem un dialog rodnic cu copilul și soțul / soția? Au existat multe răspunsuri la aceste întrebări, iar familiile și-au împărtășit sfaturile bune între ele.
Dorim să-i încurajăm și pe cititorii noștri ca să se gândească și să răspundă la aceste întrebări împreună cu familia.

Familia Baum