Ce este Rețeaua de Rugăciune? Este un angajament voluntar de rugăciune, făcut personal sau în familie, pentru vocații sacerdotale și pentru viața consacrată. „Rețeaua“ a fost înființată la Timișoara în data de 22 noiembrie 2009, la inițiativa Surorilor Salvatoriene din Timișoara-Elisabetin și a preotului paroh de atunci Pr. Laus Nikolaus SDS. Membrii rețelei se angajează ca îndeplinind jurămintele personale, să se roage sau să săvârșească fapte bune pentru această cauză, într-o zi, la alegere, a fiecărei luni, participă lunar la o Adorație Euharistică și la întâlnirile anuale, respectiv atrage noi membri în rețea. În prezent, comunitatea are 220 membri, majoritatea de confesiune romano-catolică și greco-catolică din Timișoara, Arad, Reșița, Deva și Lugoj, respectiv din Austria, Germania și Israel.
După doi ani de pandemie, membrii comunității s-au putut întâlni din nou cu prezență fizică în biserica din Timișoara III Elisabetin, în Duminica Bunului Păstor (în acest an în data de 8 mai), sărbătoare și zi de întâlnire anuală tradițională. La invitația organizatorilor prelegerea din acest an a fost ținută de către Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, paroh de Timișoara IV Iosefin. Totodată, tema acestei întâlniri, vocația, nu a fost abordată doar de Părintele Vicar Episcopal, ci și de trei studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, care au petrecut câteva zile în Parohia Timișoara IV Iosefin. Timp de mai mulți ani, în zilele premergătoare Duminicii Bunului Păstor, (duminica a 4-a din Timpul Pascal), tinerii seminariști vizitează diferite dieceze și parohii, unde se implică în programele spirituale și liturgice ale comunităților vizitate. Astfel, în 8 mai, cei trei studenți la Teologie, Pr. diacon Péter Kerekes, Csaba Fekete și Miklós István Boarna, au participat și la întâlnirea rețelei de rugăciune, unde au dat mărturie despre vocația lor.
– „Cred, că dacă ne rugăm mai mulți împreună pentru o cauză, Dumnezeu va răspunde rugăciunilor noastre. El are grijă de poporul Său și ne dă buni păstori. Totodată vă rog să vă rugați și ca tinerii zilelor noastre să își descopere chemarea, fie la preoție, fie la vocația de mamă sau de tată“ – a spus în mărturia sa diaconul Péter Kerekes. Seminaristul Miklós István Boarna a vorbit despre cum grija și harul lui Dumnezeu îl însoțește în fiecare zi: – „Merită să trăiești cu Domnul, merită să lași din voința ta și să cauți vointa lui Dumnezeu.“
Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal, a vorbit despre vocația sa de preot, despre cum își trăiește această misiune, descriind chemarea la preoție ca fiind un dar și o taină, citând titlul cărții scrise de către Sf. Papa Ioan Paul al II-lea. – „Ceea ce mă ajută pe drumul preoției este în primul rând rugăciunea personală. Totodată contează foarte mult comunitatea și rugăciunea credincioșilor“ – a subliniat Părintele Vicar Episcopal.
În program au urmat discuții în grupuri, unde participanții au căutat împreună răspunsuri la întrebările: Ce mi-a dat putere sufletească în timpul pandemiei?, Cine a avut rolul Bunului Păstor în viața mea? și Ce aș putea / dori eu să fac, ca prin mine oamenii să se întâlnească cu Isus, Bunul Păstor?
După Adorația Euharistică și recitarea Sf. Rozariu, programul s-a încheiat cu Sf. Liturghie de mulțumire celebrată de către P. István Barazsuly SDS, parohul comunității din Elisabetin. În omilia sa parohul a subliniat importanța rugăciunii și a credinței.
La sfârșitul întâlnirii, în numele organizatorilor, d-na Clara Balint le-a mulțumit tuturor pentru participare și pentru contribuția adusă în vederea bunei desfășurări a programelor.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara