Foto: Bentan Costică

La cincizeci de zile după Sf. Paști Biserica sărbătorește Solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt – Sfintele Rusalii. În duminica acestei sărbători, 5 iunie a.c., în cadrul unei Sf. Liturghii pontificale celebrate în biserica Millennium din Timișoara II. Fabric un număr de 127 de tineri de etnie română, maghiară și germană sosiți din mai multe parohii din Timișoara au primit Sf. Sacrament al Mirului. Celebrantul principal a fost Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, cel care a invocat prin rugăciunea sa revărsarea Duhului Sfânt asupra candidaților la mirungere. Au concelebrat Msgr. Johann Dirschl, vicar general, paroh al Parohiei Romano-Catolice Timișoara I. Cetate, Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal, paroh de Timișoara IV. Iosefin, Pr. László Bakó secretar episcopal, Pr. István Barazsuly, călugăr salvatorian, paroh al Parohiei Romano-Catolice Timișoara III. Elisabetin, Pr. Adalbert Jäger, paroh al Parohiei Timișoara VI. Fratelia, Pr. Simon Ciubotaru paroh de Timișoara VII. Freidorf, Pr. Daniel Dumitru, parohul comunității din Timișoara II. Fabric, Pr. Csaba Váncsa, capelan al acestei parohii, și Pr. Valeriano Giacomelli, preot din Congregația Don Orione. Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost animată de membrii corului bisericii Millennium sub conducerea cantorului Emil Dumitresc.
În omilia rostită, Episcopul de Timișoara i-a îndemnat pe candidații la miruire ca să îl primească pe Duhul Sfânt cu sufletul deschis, să colaboreze cu El. „Duhul Sfânt, pe care l-am primit deja la Botez, astăzi prin împunerea mâinii episcopului și al părintelui vicar va veni în plinătate. Duhul Sfânt nu este un lucru, ci este o persoană. Este bine să conștientizăm: vine persoana a treia din Preasf. Treime la mine, vrea să intre în viața mea” – a spus Episcopul Diecezan în omilia sa rostită în limbile română, maghiară și germană.
După reînnoirea făgăduinţelor de la Botez și mărturisirea de credință, candidații, fiecare însoțiți de naș sau nașă, s-au prezentat în fața Episcopului și al Părintelui Vicar General pentru momentul esențial al mirungerii: ungerea pe frunte, cu Sfânta Crismă, făcută o dată cu impunerea mâiniilor Păstorilor şi însoţită de cuvintele: „Primeşte pecetea darului Duhului Sfânt.“
La începutul Sf. Liturghii solemne – candidați la miruire, iar la sfârșit părinții tinerilor – i-au adresat cuvinte de salut și mulțumire Episcopului Diecezan, care le-a acordat tuturor credincioșilor prezenți binecuvântarea sa.
Sf. Liturghie de mirungere a fost transmisă pe pagina Facebook a Diecezei de Timișoara.

Text: Biroul de Presă al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara
Foto: „Bentan Costica Foto Video” și Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara