În ziua de sâmbătă, 18 noiembrie 2023 a a vut loc Întâlnirea de tineret din Decanatul de Cenad, la Sânnicolau Mare, pregătită de către responsabili de pastorația de tineret / adolescenți, Pr. Zoltán Kocsik și Sr. Margareta Frâncu CJ. La această întâlnire tinerii au fost gazduiți în Parohia Sânnicolau Mare, de către părintele paroh Ando Attila pentru a-și desfășura activitățile împreună cu aproximativ 70 de participanți, printre care și un grup de copii care se pregătesc pentru Prima Sf. Împărtășanie. La această întâlnire au participat tineri din Cenad, Dudeștii Vechi, Lovrin și Jimbolia, împreună cu preoții lor parohi, cateheți și profesorii de religie.
Tema întâlnirii a fost: Misiunea – Exist, deci ajut! S-a luat ca exemplu viața Sf. Elisabeta a Ungariei/ de Turingia și modul în care a trăit ea ca și misionară. Ea ca și nobilă a mers în mijlocul persoanelor nevoiașe, ca să-i ajute pe săraci, pe copiii orfani, pe bolnavi, pe muribunzi, uneori făcând chiar munca slujitorii de la curte, chiar dacă era o persoană din familie de rang înalt. Ea vedea în fiecare persoana prezența lui Cristos. După moartea soțului ei, la o vârstă tânără și-a dăruit total viața lui Dumnezeu, renunțând la existența nobilă de la curte, dedicându-se celor marginalizați, îngrijindu-i pe orfani, pe cei bolnavi și muribunzi, fiindu-le alături la greu.
Activitățile și atelierele de lucru ale întâlnirii s-au desfășurat în Biserică și parohie, participanții lucrând în grupuri mici și ajutați de către cateheți, de tinerii de la Liceul Catolic „Gerhardinum“, de profesorii de religie, de cantorii care au făcut să decurgă frumos și bine toate.
Dorim să redăm câteva mărturii ale tinerilor care au participat la această întâlnire:
«Mă numesc Denisa Kolló și sunt elevă a Liceului Teologic Romano- Catolic „Gerhardinum“, din Timișoara. Experiența mea de la Întâlnirea cu tinerii, la Sânnicolau Mare, a fost una plăcută. Am cunoscut mai în detaliu viața Sf. Elisabeta a Ungariei, cum se ocupa de copiii orfani și se îngrijea de bolnavi. Un lucru pe care l-am învățat de la această întâlnire este că credința în Dumnezeu și motivația de a ajunge la ceea ce mi-am propus sunt foarte importante. Am mai învățat că este important să ne pese de cei din jurul nostru și să nu fim indiferenți, să ajutăm cu ce putem așa cum a făcut și Sf. Elisabeta.»
O altă tânără care se numește Edina Haba, și ea elevă la Liceului Teologic Romano- Catolic „Gerhardinum“, din Timișoara, ne spune:
«Mi-a plăcut mult întâlnirea de tineret deoarece am învățat lucruri noi și interesante despre Sf. Elisabeta. Am învățat că nu trebuie să ai neapărat o viață frumoasă ca să fii fericită, e de ajuns să-l urmezi pe Dumnezeu, atunci când El te cheamă ca să faci ceva cu ceilalți și pentru ceilalți.»
Tânăra Claudia Nicoleta Bobeica, elevă tot la „Gerhardinum“, spune că: «pentru mine această experiență de la Sânnicolau Mare a fost frumoasă, deoarece am întâlnit persoane noi și am învățat despre Sf. Elisabeta a Ungariei, care era foarte credincioasă și bună cu oamenii. Am învățat de la aceasta că e bine să faci lucruri bune, să-i ajuți pe săraci și pe cei care au nevoie de ajutor.»
«Mă numesc David Stir și sunt elev la Liceului Teologic Romano- Catolic „Gerhardinum“, din Timișoara. Dorința mea de a ajuta ca și voluntar la întâlnirea de la Sânnicolau Mare a crescut de când am auzit despre eveniment. Am dorit să merg cu mare bucurie, să dau o mână de ajutor și să particip și la activități. Grupurile mici au fost interactive, atelierile au fost frumoase și jocurile comice. Eu cred că această întâlnire a fost un succes și ne-am simțit bine împreună.»
A fost o experiență frumoasă, unde tinerii s-au simțit bine și s-au încărcat sufletește pentru a putea face față provocărilor de astăzi. Ei au simțit că pentru a fi misionari astăzi e nevoie de câteva lucruri: Să fim credincioși, darnici, să îi slujim cu bucurie pe cei slabi și nevoiași; să nu trăim pasiv prin viață, ci cu bucurie, în pietate, ascultându-l pe celălalt, să ne dăruim și să ne rugăm, având dragoste pentru cei nevoiași. Ca tânăr exist, deci ajut!
Această întâlnire nu ar fi fost posibilă fără ajutorul și disponibilitatea Pr. Ando Atillo, paroh de Sânnicolau Mare, împreună cu cateheții din parohia domniei sale, a preoților care au însoțit tinerii și a responsabililor de gupuri. Dorim să le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, ca această întâlnire să se desfășoare bine și bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe fiecare pentru binele făcut. Mulțumim!
Sr. Margareta Frâncu CJ