Episcopul Diecezei surori de Zrenjanin/ Becicherecul Mare, László Német, s-a întors la conducerea diecezei sale după ce starea sa de sănătate s-a îmbunătăţit. Scrisoarea prin care clerul și credincioşii diecezei au fost informați despre aceasta, a fost publicată la 11 septembrie a.c. pe site-ul episcopiei de Zrenjanin. În cele ce urmează, o redăm integral, în traducere în limba română: Pandemia de coronavirus, care preocupă lumea de luni de zile, ne-a atras atenția nu numai asupra numeroaselor ei consecințe negative, ci și asupra importanței îngrijirii sănătății noastre proprii. Din păcate, eu personal a trebuit să-mi dau seama de acest mare adevăr încă înainte de epidemie. A fost o experienţă dureroasă.
Toamna trecută am simțit că ceva nu este în regulă cu sănătatea mea. Am fost la un control medical şi am sperat, ca prin tratament adecvat să mă pot întoarce curând la munca de zi cu zi. Din păcate nu s-a întâmplat aşa. După cum ştiţi, concediul medical planificat inițial pentru doar două luni a fost prelungit la câteva luni. Sănătatea mea nu s-a îmbunătățit suficient. Eram constant obosit, nu mă interesa nimic și slăbeam fizic. Medicii mei au spus că sunt pur și simplu „epuizat” (consumat) și mi-au sugerat să-mi schimb modul de viață, ritmul de lucru și cantitatea de muncă.
Desigur, Sfântul Scaun a fost informat despre starea mea de sănătate şi despre procesul îndelungat de vindecare, astfel încât în luna martie a.c. a decis numirea unui Administrator Apostolic în fruntea Diecezei de Zrenjanin, care să efectueze sarcinile zilnice ce-mi revin și să aibe aceste drepturi, în timp ce eu am rămas în continuare episcop Diecezan. Astfel, Msgr. Martin Roos, episcop emerit de Timişoara, a ajuns Administrator Apostolic în dieceza noastră.
Din păcate, din cauza epidemiei de Covid 19, el nu a reușit să-și desfășoare activitățile binecuvântate așa cum a intenționat, dar totuși, ori de câte ori a fost posibil, a fost prezent și a întărit prin prezența sa preoții, călugării și toţi credincioşii din această parte a Banatului. Îi suntem recunoscători pentru această muncă depusă. Să continuăm să ne rugăm pentru el, chiar dacă îi omitem de astăzi numele din Canon, căci și-a încheiat slujba aici, printre noi, în folosul diecezei noastre.Pandemia a întârziat şi întoarcerea mea acasă. Deși, la sfatul medicilor mei, am vrut să îmi reiau munca la sfârșitul lunii martie, Sfântul Scaun a hotărât să îmi lase timp să mă mai odihnesc, așa că am stabilit data de 25 august pentru întoarcerea mea, pe baza unei discuții cu autoritățile ecleziastisce.
Aşadar, de atunci sunt din nou acasă şi îmi continui munca pastorală. Vreau să mulţumesc şi pe această cale bunului Dumnezeu, că a făcut posibil acest lucru. Atotputernicul mi-a trimis o mulțime de oameni buni în timpul bolii, care, cu devotament puternic m-au ajutat să mă vindec. Ştiu că foarte mulţi credincioşi din dieceză şi nu numai s-au rugat pentru mine. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească pentru răbdare şi rugăciuni, cu ajutorul vostru pot fi azi printre voi.
Aș dori să abordez încă două lucruri în această scrisoare: epidemia și sinodul nostru diecezan. Toată lumea este rugată să respecte regulile impuse de guvern și instituţiile bisericești, care au fost puse în aplicare pentru a împiedica răspândirea infecţiei cu Covid 19. Nu este un sacrificiu atât de mare să purtăm corect masca și în biserică. Dacă trebuie să îl purtați atunci când faceți cumpărături, într-o bancă, într-o zonă publică închisă, de ce ar fi o excepție purtarea ei în biserică? Nu luaţi negândit această decizie şi nu aşteptaţi ca o persoană dragă să se infecteze şi să-i fie pusă viaţa în pericol. Mai degrabă urmaţi instrucţiunile!
Procesul nostru sinodal diecezan a cam fost „blocat” în acest timp din cauza bolii mele și a epidemiei. Vreau să trec din nou la „o viteză mai mare”. Ori de câte ori este posibil, vă rog să discutați în grupuri restrânse, în bisericile noastre, în curte, documentele care au fost deja trimise despre utilizarea limbii materne și despre activitatea noastră mass-media în dieceză. Moderatorii vor primi, de asemenea, materiale noi în viitorul apropiat, care, nu vor mai trebui discutate, ci va fi o formare suplimentară pentru ei. La mijlocul lunii octombrie vom trimite ultimul document al pregătirilor noastre sinodale privind structurile şi bunurile materiale. Ultimele zile sinodale au fost amânate pentru 28-30 mai 2021. Să ne rugăm unul pentru celălalt, să avem grijă unul de celălalt!Transmit tuturora binecuvântarea mea episcopală!

+ László SVD