Lucrarea slovacă despre orgile Wegenstein publicată de Andrej Štafura

După expoziția Banater Orgeln und Orgelbauer. Bilder einer europäischen Orgellandschaft (Orgi bănățene și constructori de orgi. Imagini ale unui peisaj european de orgi), au fost prezentate pentru prima dată și orgile Wegenstein din Slovacia, orgi care au intrat, de curând din nou în centrul atenției unei cercetări științifice.
Andrej Štafura și-a publicat cartea bilingvă (slovacă, engleză) Die historischen Pfeifenorgeln Carl Leopold Wegensteins in der Slowakei (The Historical Pipe Organs of Carl Leopold Wegenstein in Slovakia, ISBN 978 80 972541 2 4) în 2021. Aceasta a fost publicată ca parte a unui proiect mai amplu privind orga istorică din această țară (Wooden Pipe Configuration of Historic Positive Organs in Slovakia).
Autorul a studiat la Facultatea de Muzică și Dans a Academiei de Arte Frumoase din Bratislava, apoi la Institutul de Muzicologie al Academiei Slovace de Științe. Deoarece această carte este o analiză fizică a organelor lui Wegenstein, au contribuit la ea și alți cercetători, precum Martin Čulik, Stefan Nagy, Peter Barta, Andrej Čepec.
Carl Leopold Wegenstein (1858-1937) a fost unul dintre cei mai importanți constructori de orgi din sud-estul Europei. S-a născut în Austria Inferioară și și-a petrecut anii de ucenicie la importanți constructori de orgi din Europa: Walcker la Ludwigsburg, Jehmlich la Dresda, Weigle la Stuttgart, Gebrüder Dinse la Berlin, Hickmann la Erfurt, Goll la Lucerna, Giesecke la Göttingen, Laukhuff la Weikersheim. În jurul anului 1880 s-a stabilit la Timișoara, unde și-a înființat propriul atelier de construcții de orgi.
În primul capitol al cărții sale, autorul oferă câteva date despre viața și activitatea lui Carl Leopold Wegenstein și subliniază importanța acestuia în contextul european al orgilor secolului al XIX-lea. Era epoca de tranziție de la orga barocă și clasicistă la cea din perioada romantică, de la principiul de lucru la o construcție dinamică a orgii. Bineînțeles, inovațiile și mișcările din muzica bisericească au jucat, de asemenea, un rol important, cum ar fi cecilianismul în Biserica Catolică. În același timp, orga și-a sărbătorit intrarea în sălile de concerte din Franța și Germania, ceea ce a dus la o extindere a repertoriului de orgă. În cele din urmă, autorul evidențiază și importanța atelierului de construcții de orgi al lui Wegenstein din Ungaria istorică, care a fost primul care i-a extins domeniul de activitate. Astăzi, orgile Wegenstein pot fi găsite în mai multe țări: România, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Slovacia. Cele mai multe dintre ele, însă, pot fi găsite încă în Banat și Transilvania, atât în biserici catolice, cât și în cele protestante și reformate sau în sinagogi.
În cel de-al doilea capitol al cărții, analizele fizice ale orgilor lui Wegenstein au un rol principal: date cronometrice, dendrocronologie, analize de radiocarbon și, nu în ultimul rând, cercetări arhivistice. Cercetarea s-a axat pe tipurile de lemn și aliaje metalice utilizate pentru construcția de orgi și țevi. De asemenea, sunt descrise și analizate în detaliu diferitele acțiuni de joc și de oprire ale orgilor Wegenstein.

Eticheta firmei Wegenstein de pe consola orgii din Revúca

Acestea sunt 10 orgi construite de Carl Leopold Wegenstein între 1896 și 1914 în ceea ce astăzi este Slovacia. Primul Război Mondial a pus capăt acestei etape. Aceste 10 orgi Wegenstein pot fi găsite astăzi în următoarele biserici catolice și protestante din Slovacia: Muráň, Revúca, Lubietová, Motyčky, Mikusovče, Bušince, Slovenská Lupča, Velká Čalomija, Žiar nad Hronom, Tajov. În cel de-al treilea capitol, toate aceste instrumente sunt descrise în detaliu (acțiune, construcție, dispoziție etc.).
Capitolul 4 este dedicat analizei fizico-chimice a materialelor utilizate în construcția de orgi. Numeroase tabele și diagrame fac lumină în acest domeniu neexplorat până acum al construcției de orgi europene și din Banat. Acustica încăperilor este tratată în cel de-al cincilea capitol al acestei cărți, combinată din nou cu numeroase măsurători și analize. Ultimul capitol, al șaselea, al cărții este un studiu de caz al orgii Wegenstein din biserica catolică Sfânta Cruce din orașul Žiar nad Hronom (în maghiară: Garamszentkereszt, în germană: Heiligenkreuz an der Gran).
Toate orgile discutate în această carte sunt astăzi în stare relativ bună și ușor de utilizat, unele dintre ele fiind renovate cu doar câțiva ani în urmă. Concluzia acestei noi publicații: ea ar putea fi un stimulent suplimentar pentru ca cercetarea orgilor Wegenstein să fie una mai intensă, respectiv să fie analizate mai mult metodele lor de construcție. Deși Wegenstein a construit majoritatea orgilor sale cu acțiune pneumatică, instrumentele sale încă mai cântă la mai bine de 100 de ani după ce au fost construite, iar multe dintre ele nu au fost încă supuse unor reparații majore. În special acele instrumente a căror construcție a fost supervizată personal de Carl Leopold Wegenstein prezintă un standard ridicat de calitate a construcției în comparație cu cele construite de fiii săi, începând cu anii 1930. Printre primele se numără și cele zece orgi din Slovacia cărora Andrej Štafura le-a creat un memorial durabil prin această carte.

Dr. Franz Metz