Colegiul „Bolyai János” din Timişoara a fost inaugurat, miercuri 2 octombrie a.c. în prezenţa vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, şi a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. Au participat la ceremonie Réka Brendus, șeful adjunct al Departamentului de Politică Națională al Biroului premierului ungar, Lajos Mile, consul general al Ungariei la Cluj-Napoca, E.S. Iosif Csaba Pál episcopul Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, viceprimarul Imre Farkas, Zoltán Marossy președinte UDMR Timiș, Ferenc Halász Inspector șef adjunct al județului Timiș, Zsolt Molnár adjunct al avocatului poporului, prof. Univ. dr. Péter Zakar rector-adjunct pentru relații internaționale și publice la Universitatea din Szeged, Péter Tamás consul onorific maghiar la Timișoara, lideri ai mai multor instituții ecleziastice și organizații neguvernamentale.

Precum s-a menționat în introducerea festivității inaugurale, pe lângă rezolvarea problemei locative pentru un considerabil număr de studenți, colegiul are un rol foarte important în construirea comunității studenților maghiari care urmează facultățile din Timișoara și oferă, de asemenea, o oportunitate tinerilor de a rămâne într-un medi cultural-lingvistic maghiar.

Vorbitorii au subliniat în câteva rânduri că înființarea Colegiului „Bolyai János” a fost rezultatul multor sacrificii și unei munci susținute. Mulțumiri deosebite au fost aduse guvernului Ungariei pentru contribuția semnificativă de 150 de milioane de forinți la renovare, mobilier și demararea proiectului, Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, care a dat edificiul în folosintă gratuită timp de 30 de ani, d-lui Kelemen Hunor președintele UDMR, care a susținut ideea colegiului, subliniind importanța consolidării comunității maghiare din Banat și d-lui Zsolt Molnár, fost membru al Parlamentului României, care nu numai că a inițiat înființarea colegiului, dar a făcut și multe pentru implementarea proiectului. 

În discursul său, dl. Imre Farkas, viceprimarul Timișoarei, a subliniat că scopul Colegiului „Bolyai János” este acela de a hrăni din punct de vedere intelectual și de a oferi studenților maghiari un mediu de care să poată afirma că îi aparțin și unde se desfășoară programe profesionale în limba maghiară. „Lucrările la acest colegiu au început acum trei ani. El este dedicat studenţilor maghiari care vin să studieze la Timişoara. Este un colegiu care oferă cazare, masă şi condiţii foarte civilizate, dar încercăm să facem ceva mai mult. Ceva ce nu s-a mai făcut nici în România şi nici în Ungaria. Cel care studiază la medicină va putea învăţa ceva informatică, cel de la real va putea să facă ceva în domeniul umanist. Aceşti tineri vor fi mult mai bine pregătiţi pentru viaţă”, a declarat Farkas Imre.

Viceprim-ministrul maghiar, dr. Zsolt Semjén a afirmat că această construcție și deschiderea în sine a unei școli, a unui colegiu vorbește, dă dovadă întotdeauna despre viitor. „Goethe a spus: Copiilor trebuie să le dăm două lucruri. Rădăcini şi aripi. Aripi pentru viitor, să se poată dezvolta, rădăcini pentru trecut, să ştie de unde vin şi de cine aparţin. Suntem la inaugurarea unui colegiu din diasporă. Politica naţională a unui stat este necunoscută în vest. Danezii, portughezii fac politică doar în ţara lor. La noi, situaţia e diferită. Din cauza furtunilor istoriei, o treime din naţiunea maghiară a căzut sub conducerea altor state. Sărbătoarea de azi reprezintă o simbioză fericită între trecut şi viitor”, a declarat fl. Semjén Zsolt. Domnia sa, răspunzând la întrebarea unui jurnalist, a susținut ideea, conform căreia sprijinul guvernului ungar către Colegiul „Bolyai János” a fost cunul dintre cele mai bine plasate, având scop educativ. Această instituție oferă o oportunitate de a consolida identitatea de care au nevoie cel mai mult maghiarii risipiți în diaspora.

„Dacă ar fi să rezum evenimentul de astăzi în trei cuvinte, aș spune: educație comunitară, creștere, cooperare”, a spus Hunor Kelemen, președintele național al UDMR, care a adăugat că educația, pentru etnia maghiară din Transilvania și Banat, nu este doar o problemă strategică, ci mai ales o chestiune de viață. El a continuat: „Cea mai mare realizare a celor trei decenii de istorie a UDMR este reconstituirea sistemului de învățământ maghiar de la creșă la universitate. Dar acest lucru a necesitat perseverența comunității, sacrificiul și adesea lupta pentru drepturile noastre, cunoașterea profesională și sprijinul indispensabil al guvernului ungar. Acesta este succesul nostru comun. Dar nu ne putem opri aici. Educația în limba maghiară și, în general, educația din România trebuie dezvoltată în continuare pentru a fi competitivă în cunoaștere. Nu numai că este o expresie a apartenenței la o comunitate, ci nu este doar un mijloc de afirmare a identității, ci și un cadru instituțional pentru dobândirea de cunoștințe de calitate superioară, pentru a învăța limba maghiară.

Alături de mulțumirea adresată Guvernului Ungariei și Comunității Banatului, episcopul Iosif Csaba Pál s-a adresat și elevilor care și-au găsit o casă în acest colegiu. – Cei treizeci de studenți rezidenți formează două „echipe apostolice și jumătate“. „Este important ca Isus să fie acolo cu voi. Vă puteți ajuta reciproc să trăiți o viață de adevărat interes, iar apoi ieșirea de aici ar putea fi apostolică cu adevărate valori creștine și maghiare. Ceea ce vreau să vă insuflu este coeziunea, de a fi mereu aproape unul de celălalt”, a spus episcopul, care i-a invitat pe studenți la Liturghia de deschidere a anului universitar, care va avea loc la Biserica Sf. Ecaterina din Timișoara-Cetate, pe 15 octombrie.

Tamás Nagy György, profesor la Universitatea Tehnică din Timișoara, a vorbit la ceremonia de predare a colegiului, constatând că jumătate dintre locatari provin din Secuime sau sunt din diasporă, iar pregătirea de aici va fi multidisciplinară. András Molnár, președintele „Societății Banatului”, a prezentat pe scurt colegiul. Conform descrierii sale, instituția oferă cazare pentru 30 de studenți în camere duble, cu două sau patru paturi, fiecare cu baie proprie. Există și câte o bucătărie complet utilată, la parter și la etaj. Sala de conferințe poate găzdui 70 de persoane. Proprietatea are o cameră la subsol cu o spălătorie și uscător de rufe și o zonă comună. Acest colegiu, în acelaş timp, va fi şi un centru de învăţământ care vine să completeze studiile universitare. Mercedes Makkai și Pál Juhász-Boylan au vorbit în numele studenților rezidenți. După un recital muzical al elevilor Liceului Teoretic „Bartók Béla“, episcopul diecezan Iosif Csaba Pál a binecuvântat colegiul.