Sâmbătă, 29 august 2020 în curtea parohiei Timișoara IV Iosefin s-a organizat de către tinerii parohiei „O zi pentru Dumnezeu.“ Această zi a fost pregătită în totalitate de către tinerii parohiei Timișoara IV Iosefin ajutată și coordonată de către pr. Zsolt Szilvágyi, paroh și pr. Tiberiu Szabó, capelan.
La deschiderea zilei, Sergiu Gălățanu i-a salutați pe toți cei prezenți în curtea parohială, interesați de această zi dedicată lui Dumnezeu. Sergiu a povestit prima sa experiență la Mladifest în Medjugorje, unde a mers de curiozitate, căci a auzit lucruri senzaționale, iar omul de azi știm bine că adesea asta caută, senzaționalul. Sergiu, unul din tinerii parohiei a dat mărturie în introducere, despre importanța rugăciunii în viața personală, fapt pe care acolo, pe muntele Krijevac, Medjugorje l-a realizat cel mai bine.
În continuarea zilei corul de tineret al parohiei Iosefin, Laudate Domino a cântat cântece specifice de la Mladifest. De asemenea s-au dat mărturii despre ce înseamnă Medjugorje în viața credincioșilor. Prima a fost doamna Maria Uzun, care a povestit ce înseamnă pentru dânsa acel loc de liniște și pace spunând: „Medjugorje a ajuns unul dintre cele mai mari centre de rugăciune din lume, la fel ca și alte locuri de pelerinaj mariane.“ Vorbitoarea a spus că a avut bucuria de a ajunge acolo de șapte ori, iar de patru ori a fost împreună cu fetița ei Ana Maria “pentru a-i transmite mai departe credința, pentru ca ea să descopere harurile pe care le primim prin mijlocirea Sf. Fecioare.“ Maria Uzun a mai spus: „De asemenea Medjugorje este locul unde mă liniștesc și mă regăsesc, unde mă reîncarc.“
Róbert Peter a vorbit despre faptul că el a auzit de acest loc minunat de la bunica lui, care a fost o femeie foarte credincioasă, iar el, din acel moment și-a dorit foarte mult să ajungă acolo. A povestit celor prezenți că în cei cinci ani când a ajuns și el acolo a rămas foarte impresionat de numărul enorm de preoți, credincioși care ajung acolo și se roagă împreună. De asemenea mai mulți tineri din corul Laudate Dominum au dat mărturie despre ce i-a atins pe ei la Medjugorje și de ce își doresc să se reîntoarcă în acel loc.
Înainte de prânz pr. Zsolt Szilvágyi a ținut o cateheză pentru cei prezenți, vorbindu-le despre credința noastră mică, despre fricile noastre de zi cu zi; pornind de la cuvintele lui Isus care spune: „De ce vă este frică?“ De ce acceptați frica care vă blochează viața? „Fiecăruia dintre noi ne este frică de ceva, de faptul că nu vom avea un loc de muncă, că nu vom fi în destul de iubiți… dar ce stă la baza fricii noastre?“ Pr. Zsolt, în cateheza sa a accentuat că: „trebuie să mă deschid în fața altora, în fața lui Dumnezeu. Avem nevoie de comunitate unde să ne simțim bine să ne împărtășim sentimentele, emoțiile, credința.“
Programul de după-masă a început cu rugăciunea Sf. Rozariu, unde tinerii s-au împărțit pe decade, iar după aceasta s-a celebrat Sf. Liturghie pe care a prezidat-o pr.Sebastian Mirciov, paroh de Vinga, cu concelebrarea mai multor preoți din oraș. Pr. Sebatian în predica sa a vorbit despre importanța credinței și despre cum o putem trăi mai autentic. Ziua s-a încheiat cu Adorație Euharistică la fel ca și la locul de pelerinaj de la Medjugorje. Programul s-a desfășurat cu respectarea normelor sanitare în vigoare, de distanțare fizică, pentru prevenirea răspândirii Coronavirus.

Csaba Váncsa