Institutul „Ex fide lux” și Mitropolia Banatului invită la un „Colocviu teologic” cu prelegeri și excursii. Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și Episcopia Greco-Catolică de Lugoj sunt și ele implicate în proiect.
În perioada 4-8 mai 2023, asociația ecumenică „Ex fide lux – Institutul germano-român pentru Teologie, Știință, Cultură și Dialog” din Nürnberg va realiza o călătorie de studiu și o întâlnire internațională sub forma unui „Colocviu Teologic” în Banat, în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a Banatului și Universitatea de Vest din Timișoara, precum și cu Academia Protestantă Transilvania. Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, cu binecuvântarea episcopului diecezan Iosif Csaba Pál, prin delegații ei Pr. Zsolt Szilvágyi și dr. Claudiu Călin, dar și prin parohiile ei, prin sanctuarul de la Maria Radna și bisericile ce vor fi vizitate, este și ea implicată în proiect. La fel și Episcopia Greco-Catolică de Lugoj.
Accentul va fi pus pe orașul Timișoara/Timișoara, Capitală Europeană a Culturii din acest an. În data de 4 mai, conferința se va deschide la ora 17.00, la Universitatea de Vest din această localitate. În acea seară și în dimineața zilei de 5 mai, vor avea loc prelegeri introductive despre istoria Bisericii Ortodoxe Române, a Bisericii Romano-Catolice, a Bisericii Evanghelice A.B. și a Bisericii Luterane Slovace din Banat. De asemenea, vor avea loc prezentări despre geografia și istoria regiunii, dar și despre condițiile de viață în comunism, printre altele de către profesorul Anton Sterbling. După-amiaza, în program sunt prevăzute tururi ghidate ale Timișoarei în limbile germană și română.
Excursiile și întâlnirile vor începe pe 6 mai. Printre altele, este planificată o vizită la mănăstirile Timișeni și Hodoș Bodrog (ortodoxă română), Maria Radna (romano-catolică) și Sfântul Gheorghe (ortodoxă sârbă). Vor avea loc excursii la Arad, la catedrala greco-catolică din Lugoj și la parohii și biserici protestante, evanghelice germane din regiune. Duminică, programul include o vizită la comunitatea din Semlac. Acolo, participanții vor avea ocazia să asiste la slujbe locale ale diferitelor biserici și limbi. În Arad, va fi vizitată noua catedrală ortodoxă de mari dimensiuni. Un tur ghidat și o degustare la o cramă și o vizită la muzeul în aer liber al Satului Bănățean, din Timișoara sunt, de asemenea, în program.
Conferința se încheie în seara zilei de 8 mai, iar cazarea este posibilă până pe 9 mai. Taxa de participare la conferință (150 de euro pentru participanții din străinătate, 100 de lei pentru participanții din România) include cazarea și masa (cu excepția băuturilor) și programul. Călătoria la conferință trebuie să fie organizată și finanțată de către participanții înșiși. De asemenea, în România va exista un autobuz care îi va duce pe participanții la conferință. Autobuzul va pleca pe 4 mai de la Sibiu la Timișoara, cu o oprire planificată în Mühlbach/Sebeș și prin aranjament.
Limbile conferinței sunt germana și româna, traducerea fiind asigurată. Programul și un formular de înscriere sunt disponibile pe pagina de internet a Institutului „Ex fide lux” (http://www.exfidelux.de/#!/) sau de la conducătorul de proiect, Dr. Jürgen Henkel (contact prin Pfarramt Erkersreuth: Tel. +49 9287 2470, sau la adresa de e-mail koloquium@exfidelux.de).

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara