Pentru a 72-a oară, grupul nostru de pelerini a pornit în pelerinaj spre Ungaria în data de 20 august, pentru a-l sărbători pe Sfântul Ștefan, întemeietorul Ungariei creștine. În acest fel, credincioși din Timișoara, Reșița și Arad au putut sărbători împreună în Ungaria sărbătoarea Sf. Ștefan, rege. Deși am experimentat o așteptare de 45 de minute la vamă, înainte de a intra în Ungaria, pelerinii au petrecut timpul recitând Rozariul.
După ce am trecut granița la Seghedin, ne-am bucurat de o minunată supă de pește, precum și de paste cu brânză de vacă. Deși a început să plouă, ceea ce ne-a dat motive de îngrijorare la început, cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am continuat călătoria spre Parcul Memorial Istoric Național din Ópusztaszer. La intrare, am fost întâmpinați de statuia de 5 metri a Marelui Prinț Attila, recent ridicată, care ne indica drumul spre imaginea panoramică a cuceririi din sala mare pictată de pictorul Árpad Feszty. Profitând de sărbătoarea națională, intarea a fost liberă, și am putut din nou să admirăm această pictură și chiar să „participăm” la marșul spre Bazinul Carpatic, de acum o mie o sută de ani. Unii dintre noi au vizitat acest parc pentru prima dată, alții veniseră aici de mai multe ori. După aceea, am petrecut restul de jumătate de oră plimbându-ne prin Parcul Național Istoric, înainte de a ne îndrepta spre Bordány în județul Csongrád-Csanád. La sosire, spre surpriza noastră, am fost întâmpinați de localnici cu un sunet de clopot, condus de părintele Zoltán Janes, care ne-a condus cu multă amabilitate în magnificul sanctuar dedicat regelui Ștefan, iar apoi ne-a făcut o scurtă prezentare istorică a comunității catolice și a bisericii. A urmat o Sf. Liturghie celebrată în onoarea regelui Ștefan. Pe drumul de întoarcere spre casă, grupul nostru de pelerini a petrecut timpul cântând un cântec de bucurie. La vamă, am fost întâmpinați de un autobuz georgian, ai cărui pasageri erau în majoritate adolescenți. M-am întrebat cât de dificilă ar fi călătoria de întoarcere în țara lor pentru acești tineri: probabil nu prea fericită dacă ar trebui să treacă printr-o zonă devastată de război, în partea de sud a Ucrainei și a Rusiei. Probabil că nu au luat-o pe acolo, dar m-a făcut să mă gândesc că acești tineri nu pot încă să treacă granița doar cu o carte de identitate, așa cum ne este permis nouă. De asemenea, au avut parte de o așteptare lungă, pe care au petrecut-o jucând un joc distractiv cu mingea. M-am uitat înapoi la ei în timp ce ieșeam din vamă și apoi, continuând să cântăm vesel, ne-am îndreptat încet spre casă.
Un alt pelerinaj spre slava lui Dumnezeu, sub protecția și mijlocirea Maicii Domnului și a primului rege maghiar creștin, sfântul Ștefan. O altă ocazie de a ne ruga împreună, de a sărbători împreună, de a fi în comuniune. Doresc să le mulțumesc organizatorilor și tuturor pelerinilor pentru părtășie și comuniune, cu speranța că, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom putea porni din nou în pelerinaj și ne vom întoarce acasă îmbogățiți de experiențe spirituale.

Pr. Csaba Miklós