Este deja o tradiție ca în prima sâmbătă din iulie în biserica din Șumuleu Ciuc pelerini din Timișoara să participe la salutul festiv al Sf. Fecioare Maria (n.r.: la un program spiritual organizat în fiecare prima sâmbătă din lună, care cuprinde oră de rugăciune, devoțiune, cântece mariane și Sf. Liturghie). În acest an această celebrare a avut loc în data de 2 iulie, în sărbătoarea „Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta“ și Festivalul „O mie de fete secuience“. Despre acest pelerinaj ne relatează Ágota ERDEI.
În dimineața zilei de 30 iunie, 55 de credincioși, majoritatea din Timișoara, Dumbrăvița, Reșița, Otelec, Cherestur, Arad, Zimandu Nou și Zimand Cuz au pornit la drum, binecuvântați de vicarul episcopal pentru pastorație, Pr. Zsolt Szilvágyi, paroh de Timișoara-Iosefin.
Spiritualul nostru, pe parcursul întregii călătorii, a fost Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat, care ne-a mai însoțit și în trecut, spre bucuria tuturor. În timpul călătoriei ne-am rugat și am cântat. Anul acesta am vizitat locuri foarte frumoase, unde am întâlnit oameni primitori și prietenoși.
Primul popas a fost la Lupeni, unde am vizitat biserica închinată Sfântului Ioan Nepomuk, patronul podurilor (din lemn), al morilor și al Banatului. Aici am aflat că nava bisericii a fost pictată de frații Miltaller din Arad. În grădina din spatele bisericii ne-am oprit pentru o rugăciune la mormântul scriitorului Áron Tamási, care s-a născut acum 125 de ani.
Apoi am vizitat Satu Mare (jud. Harghita), de unde sunt originari doi dintre membrii grupului nostru: Margit Orbán și regretata Erzsébet Papp, pe care am comemorat-o cu o rugăciune în biserica din satul ei natal.
Cel mai frumos moment al primei zile a fost totuși sosirea la Șumuleu Ciuc, unde am salutat-o pe Fecioara Maria, la care ne-am „întors acasă“, cu rugăciune și cântec.
Vineri dimineață, am început ziua cu devoțiunea Calea Sf. Cruci, condusă de părintele Csaba Miklós, apoi am participat la Sfânta Liturghie de dimineață. Destinația noastră în această zi a fost Brașovul. Am făcut o scurtă oprire și la Sfântu Gheorghe, pentru a vizita noua arenă a echipei Sepsi OSK, una dintre favoritele fanilor de fotbal.
Originar din Brașov, Pr. Csaba Miklós și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei sale în biserica parohială Preasf. Inimă a lui Isus din acest oraș: aici a participat la Prima Sf. Împărtășanie, aici a fost miruit și a fost membru al grupului de tineret și tot aici a celebrat prima sa Sf. Liturghie după hirotonirea întru preot. Cu această ocazie am participat la o Sf. Liturghie împreună.
Sâmbătă dimineața ne-am îndreptat spre Sândominic pentru a vizita Muzeul Márton Áron, care prezintă diferitele etape ale vieții episcopului în ordine cronologică. Viața episcopului Áron Márton simbolizează adevărata misiune a Bisericii: comuniune cu cei nevoiași și marginalizați. Viața sa, învățătura sa poate fi un exemplu pentru noi toți
Pe drum am vizitat Castelul Lázár din Lăzarea, apoi am cumpărat ciocolată de casă din magazinul fabricii de ciocolată din Remetea. Am intrat și în biserica din Ditrău pentru o rugăciune.
Sâmbătă după-amiază, am participat la salutul festiv al Sf. Fecioare Maria, care a început cu o oră de rugăciune. În predică s-a spus cât de frumos ar fi dacă ne-am putea ruga nu doar la Sf. Fecioară Maria, ci și împreună cu ea.
Duminică, ne-am oprit la Băile Seiche, unde am vizitat Parcul Mini Transilvania, apoi ne-am rugat la mormântul scriitorului Balázs Orbán și am trecut pe sub faimoasele porți secuiești.
Îi mulțumim din suflet Pr. Csaba Miklós pentru tot ceea ce a făcut: predici, vizite ghidate, discuții. Dumnezeu să îl binecuvânteze și să îl păzească! Mulțumim preoților parohi care ne-au primit, oamenilor care ne-au găzduit și nu în ultimul rând organizatorilor pentru munca lor: Dumnezeu să le răsplătească eforturile!