„Îi salut cu mare iubire pe frații mei sosiți din Dieceză și de peste granițe, să ceară de la Sf. Gerhard harul statorniciei în credință și în situații dificile. Îi salut în mod special pe tinerii, care s-au îmbrăcat frumos în port popular. Vă mulțumesc că astăzi ați venit aici și sunteți aici pe urmele acestui sfânt, Sf. Gerhard, care a fost primul episcop al Diecezei noastre“ – aceste cuvinte au fost adresate celor prezenți de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timișoara, în cuvântul său introductiv, rostit în limbile maghiară, română și germană la începutul Sf. Liturghii pontificale celebrate în biserica parohială din Cenad în solemnitatea sf. Gerard. Cenadul a fost vechiul scaun diecezan, unde episcopul Gerhard, călugăr benedictin sosit din Italia, de pe insula Murano pe aceste meleaguri a construit prima catedrală episcopală și a întemeiat prima școală pentru tinerii dornici să învețe și să devină preoți.
În acest an Sfânta Liturghie solemnă de la Cenad a început la ora 17.00, fiind celebrată de Episcopul Diecezan pe altarul care cândva servea drept sarcofag pentru relicviile sf. Gerhard. Au concelebrat un număr mare, aproximativ 30 de preoți sosiți din Dieceza de Timișoara și din Dieceza de Szeged-Csanád, Ungaria, împreună cu grupurile de pelerini. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de dl. Béla Kercsó, cantorul bisericii din Cenad, de Dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, de d-na prof. Simona Mustețiu, dl. Antonio Leonard Agigheoleanu și de corul bisericii.
Omiliile au fost rostite de Pr. Árpád Király, canonic și arhidiacon, paroh de Arad-Șega (în limba maghiară), Pr. Csaba Miklós paroh de Mailat (în limba germană), Pr. János Kapor, canonic onorific, paroh de Chișineu-Criș (în limba română). „Datorită faptului, că anul acesta i-am văzut din nou pe tinerii din lumea întreagă la Zilele Mondiale ale Tineretului, vă împărtășesc o experiență trăită alături de tinerii noștri în anul 2000. Atunci mai bine de 100 de tineri din Dieceza noastră în drumul nostru la Roma, alături de tinerii din Szeged, au fost găzduiți de Arhideceza de Veneția. Am fost impresionați de oferta de programe pe care le-am primit, însă ceva ne lipsea. De aceea împreună cu părintele Lajos Kondé, la acea vreme responsabil cu tinerii în Szeged, am rugat gazdele, ca tinerii noștri să poată să meargă la Murano, la Sf. Gerhard, pe care astăzi îl sărbătorim aici. Acolo, la acea Sf. Liturghie, văzând implicarea și entuziasmul tinerilor noștri, gazdele au înțeles, de ce a fost atât de important pentru noi acea destinație. Sf. Gerhard a venit pe aceste meleaguri pentru a transmite mai departe învățătura lui Cristos. Prima misiune, pe care o are acest călugăr benedictin este de a fi un bun educator și învățător. Educația și formarea tinerei generații este foarte importantă în istoria noastră milenară.” – a spus în omilia sa Pr. János Kapor, paroh de Chișineu-Criș.
Și în acest an, la inițiativa și cu organizarea Forumului Democratic German din Banat și al președintelui dr. Johann Fernbach, a domnului Lucian Oprea împreună cu Asociația Culturală „Pusta“ și mai mulți parteneri ai acesteia, la Sf. Liturghie solemnă au participat mai multe perechi de tineri îmbrăcați în port popular german (șvăbesc), maghiar, românesc, bulgar și sârbesc, care au sosit în procesiune la biserică, iar după Sf. Liturghie au prezentat un program cultural cu cântece și dansuri.
La sfârșitul Sf. Liturghii pr. paroh Bene Tamás, canonic onorific, i-a mulțumit Părintelui Episcop pentru celebrare, și a subliniat: „La sfârșitul Sf. Liturghii aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru că ne-a dat putere ca să participăm la acest pelerinaj, pe care l-am făcut din inimă și din iubire. Mulțumim autorităților, pentru că au participat în rugăciune alături de noi.”
După binecuvântarea finală, părintele episcop, a binecuvântat buchetul festiv de hram (Kirchweihstrauß), care a fost purtat apoi de perechea principală a sărbătorii și de celelalte tinere perechi din nou în procesiune până în fața bisericii. În final toți cei prezenți, preoți, pelerini, tineri și copii au fost invitați de către Pr. Tamás Bene în curtea parohiei la o agapă frățească.
Analele de la Bratislava menționează, pentru 1030, consacrarea Sf. Gerard ca episcop, Sf. Ștefan, rege al Ungariei, încredințându-i conducerea noii Dieceze de la Morisena, oraș numit ulterior Cenad. Vechea episcopie, după aproape nouă secole de existență a fost împărțită în trei părți distincte, azi situate în România, Ungaria și Serbia. Iar ziua 24 septembrie este ziua de cinstire a primului episcop de Cenad, martir al credinței, pentru cele trei dieceze urmașe și surori: Dieceza de Szeged-Csanád în Ungaria, Dieceza de Becicherecul Mare/ Zrenjanin în Serbia și Dieceza de Timișoara în România.
Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara
Foto: Astrid Weisz, Simona Lungu