Conform unei mai vechi tradiții, în data de 2 iulie se sărbătorește în Dieceza Romano-Catolică de Timișoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioșii, în special cei de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraș-Severin. Împreună cu ei, de veacuri, vin în pelerinaj germanii din Banatul Montan, maghiarii și cehii, ultimii necunoscând alt sanctuar marian în tradiția lor religioasă catolică. În ultimii trei ani s-au alăturat pelerinilor menționați și credincioșii de limbă bulgară din localitatea Breștea, jud. Timiș. În această zi, care în calendarul tradițional marchează și începutul secerișului, se sărbătorește aici ocrotitoarea bisericii, Sf. Fecioară Maria, cunoscută în munții Banatului și sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.
Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.
Și în acest an, la Maria Ciclova au sosit mulți credincioși din toate generațiile, în special etnici croați și germani din împrejurimile Reșiței, alți credincioși catolici din zonă, dar și de peste hotare.
În ajunul sărbătorii, pe 1 iulie, episcopul diecezan Iosif Csaba Pál a celebrat o Sfântă Liturghie pentru toți credincioșii prezenți la Ciclova Montană. Celebrarea Euharistică a fost precedată de ocazii de sf. Spovadă și de devoțiuni mariane, anunțate în prealabil de Pr. Marijan Tynkul, paroh de Lupac. Numărul participanților la pelerinaj, doar în această seară, s-a ridicat la 800 de persoane.
În ziua de 2 iulie, cu prilejul hramului, celebrantul principal al Sfintei Liturghii de la ora 8.30 a fost părintele Nikola Lauš, canonic catedral, directorul cancelariei diecezane, alături de părintele paroh de Oravița, pr. Daniel Dumitru, de alți preoți și călugări din dieceză, dar și din Croația. Predica a fost rostită de P. Marijan Krištofić SCJ, călugăr din Croația. În biserică a fost de asemenea celebrată o Sfântă Liturghie în limba bulgară, de către Pr. Novița Drăghia, pentru credincioșii din Breștea, județul Timiș.
La ora 10.30 a început în biserică o serie de devoțiuni specifice locului de pelerinaj din Ciclova, urmate de Calea sf. Cruci, conduse de arhivistul diecezan, dr. Claudiu Călin. Începând de la ora 11.15, Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Diecezei de Timișoara, alături de pr. Ferenc Ebenspanger din Dognecea, pr. Gábor Czank din Gyómaendrőd/ Ungaria și pr. Martin Jäger din Anina – Steierdorf au concelebrat în sanctuarul marian o Sfântă Liturghie în limbile germană și română. Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii a fost asigurată de o parte a fanfarei din Anina-Steierdorf, în special tinerii ei membrii, conduși de dl. Dimitrie Omescu. Coordonatorul însuflețit al pelerinajului, pentru partea de limbă germană, a fost și în acest an, ca în toți ultimii, pr. Martin Jäger din Anina – Steierdorf.
Erwin Josef Țigla
(Buletin de Presă al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin și al Asociaţiei Germane de Cultură și Educaţie a Adulţilor, Reşiţa)