Pe data de 24 iulie, un grup mic de pelerini alcătuit din 5 persoane, am plecat din Biserica Preasântă Inimă a lui Isus – Elisabetin către Maria Radna. Noutatea acestui pelerinaj a fost că am mers pe un nou traseu, cu totul și cu totul diferit de anii precedenți. Ordinul Salvatorian a organizat acest pelerinaj al timișorenilor la Radna cu mulți ani în urmă.
Dorim acum să preluăm acest pelerinaj și să îl reorganizăm în așa fel încât să fie un pelerinaj spiritual și nu maraton, fiindcă din punctul meu de vedere este o iresponsabilitate și pericol de viață a merge pe vechiul traseu care leagă Timișoara de Autostradă cu trafic intens. Am descoperit un nou traseu, o alternativă pentru vechiul pelerinaj. Înainte se mergea pe ruta Dumbrăvița, Mașloc, Alioș pe DN691. Noua rută pe care o propunem este prin Pădurea Verde, Giarmata Vii, Giarmata, Bencecu de Sus, Bencecu de Jos, Remetea Mică, Charlottenburg, Chesinț, Neudorf, Maria Radna. Traseul pe care l-am parcurs a fost exact 66,8km, poate fi parcurs în grupuri mici de 5-10 persoane într-un sfârșit de săptămână. Noi am plecat vineri la ora 10.30 din Timișoara, Elisabetin și am ajuns la ora 13.00 în Giamata Vii la Biserica Catolică. După rugăciune și prânz la ora 14.30 ne-am continuat drumul către Giarmata unde am ajuns la 15.30 și am făcut o pauză de 30 min. la umbră.  La ora 18.00 am ajuns prin câmp la Bencecu de Sus unde seara cu comunitatea catolică a localității am avut Sf. Liturghie la ora 19.00.
În prima zi am parcurs 26 de km pentru încălzire. A doua zi am pornit dimineața la ora 8.30 din Bencecu de Sus prin dealuri și câmpii cu floarea soarelui către Charlottenburg la ora 13.00. Aici am avut Sf. Liturghie și prânzul, iar la ora 15.00 ne-am continuat pelerinajul până la Neudorf prin pădurea deasă unde am ajuns la ora 19.00.  A doua zi am parcurs 32,3 de km. Iar duminică pe 26.iulie de ziua sfinților Ioachim și Ana dimineața la ora 8.00 am plecat din Neudorf către Maria Radna unde am ajuns după 8,5km pe jos la ora 10.00, pentru liturghia solemnă de la ora 11.00.
Afost un pelerinaj cu soare și ploaie, cu dealuri și cu văi, exact așa cum e și în viața noastră spirituală.
Mulțumim persoanelor care ne-au găzduit, precum și celor care ne-au sprijinit in orice fel: cu o vorbă bună, prin rugăciune sau cu mâncare.
P. Martin Gal SDS

(Sursă: http://salvatorianer.at)