Sâmbătă, 25 iulie 2020, credincioşii romano-catolici din Parohia Romano-Catolică Timişoara IV Iosefin, au participat la Pelerinajul Oraşului Timişoara la Radna, organizat în cinstea Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii Sfintei Fecioare Maria, sărbătoriți la 26 iulie.
Pelerinajul Timișoarei este unul cu tradiţie, organizat anual de către parohiile timişorene pentru a aduce mulţumire specială lui Dumnezeu, care prin milostenia sa, a încetat ciuma abătută asupra oraşului în urmă cu câteva sute de ani.
O zi de rugăciune şi cântece, dar şi binecuvântată de armonia unui grup eterogen format din credincioşi români, maghiari şi germani, cu copii de la 11 ani, până la adulţi în vârstă de 82 de ani, uniţi deopotrivă în rugăciune, care au trăit momentele ca într-o familie, enoriașe care au preluat rolul de protectoare şi care au pregătit langoși delicioşi pentru întreg grupul! Ne imaginăm ce muncă a stat în spate! Doamnele au oferit dulciuri şi bunătățuri, venite ca o recompensă de la începutul zilei până la final ei, colegi de drum care au adus cu toţii veselie şi voie bună în cadrul grupului…
Pelerinii Parohiei Romano-Catolice Timişoara IV Iosefin au început ziua cu cântece şi meditarea Rozariului de Bucurie, condus de către sora Böbe Tari, din cadrul congregaţiei de Schönstatt, o rugăciune care a purtat grupul până la intrarea în Radna.
Ajunşi la Radna, rugăciunile enoriaşilor au continuat în Basilică, unde apoi a avut loc atât Liturghia celebrată în trei limbi de de Pr. Zsolt Szilvágyi (română, germană și maghiară), cu acompaniamentul doamnei cantor din Maria Radna, Andreea Bodroghi, cât şi Liturghia credincioşilor bulgari, care a urmat ulterior, celebrată de Pr. Gheorghe Augustinov, acompaniat la orgă de către Pr. Sebastian Mirciov.
A fost o zi de cinstire din partea tuturor celor prezenți, a grupurilor, dar și a enoriașilor veniți în trecere, o zi încărcată cu rugăciunile tuturora şi cu parcurgerea împreună a rugăciunii Calea Sf. Cruci. Încă o dată, sentimentul de comuniune, venit din inimă şi dezinteresat, ca în orice alt moment de rugăciune, s-a manifestat în cadrul unui grup ce a făcut efort şi care a fost compus din membri care au pus mai presus de treburile și comoditățile lor preamărirea Prea Sfintei Fecioare, a părinţilor ei, sfinții Ioachim şi Ana, pe sf. Apostol Iacob (sărbătorit pe 25 iulie), dar mai ales pe Preasfânta Treime.
Mulțumită predicii părintelui Zsolt Szilvágyi, ni s-a explicat acea idee, conform căreia Dumnezeu nu întâmplător a ales-o pe Sfânta Fecioară să devină mama lui Isus. El a ales o fecioară care a crescut în sânul unei familii credincioase, care îl cinstea pe Dumnzeu, o fiică a unor părinţi în vârstă, dar răbdători, care au primit darul de a deveni părinţi la o etate înaintată, dar care au ştiut ce este răbdarea şi au acceptat voia lui Dumnezeu.
Entuziasmul a fost menținut și în momentul întoarcerii spre casă, când, deşi grupul de pelerini ai Parohiei Romano-Catolice Timișoara IV Iosefin părăsea Maria Radna, o altă membră a acestei parohii se îndrepta spre Maria Radna în pelerinaj pe jos, pentru a continua să o cinstească pe Sfânta Fecioară şi pe ai săi partinți, sf. Ioachim şi Ana.
Să nu uităm să preluăm din învăţăturile acestei sfinte familii de bunici ai Mântuitorului, să continuăm să ne rugam neîncetat, să fim răbdători precum înaintașii noștri, cei care au suferit în Timișoara din cauza ciumei, dar și a altor necazuri, şi să continuăm această cinstire a Sfintei Fecioare şi a părinţilor ei, Ioachim şi Ana, măcar o dată în an, pentru ca ei să mijlocească pentru întreaga omenire.

Georgiana Ivanici
Foto: Georgiana Ivanici si Maria Uzun