„Cel mai mare dar al lui Dumezeu pentru noi este El însuși”
În 1997 Sântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a stabilit Ziua Vieții Consacrate ziua în care sărbătorim sărbătoarea Întâmpinării Domnului (Prezentarea lui Isus la Templul din Ierusalim). În Dieceza de Timișoara există deja o tradiție îndelungată, conform căreia, în sâmbăta cea mai apropiată de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, episcopul diecezan celebrează o Sf. Liturghie comunitară cu confrații preoți, în prezența surorilor și fraților călugări și căluărițe, membrii ai vieții consacrate. Această celebrare euharistică, cu un accentuat caracter și de pelerinaj spre inima diecezei, are loc mereu în Catedrala Sf. Gheorghe, Domul Romano-Catolic din Timișoara, în cadrul ei păstorul și comunitatea clerului rugându-se împreună pentru viețile consacrate din dieceză, dar și pentru vocații. Deoarece Catedrala Episcopală este închisă din cauza lucrărilor de renovare, întâlnirea din acest an a preoților și a reprezentanților diferitelor ordine care activează în dieceză a avut loc pe 9 februarie în Biserica sf. Cruce a Ordinului Piarist, respectiv în Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum“, găzduit de Complexul Piarist timișorean.
Sf. Liturghie de deschidere a evenimentului a fost celebrată ora 10.00 de către Episcopul Diecezan, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, care a subliniat în introducerea sa că această Euharistie este o ocazie pentru cei prezenți de a-și arăta împreună recunoștința, înaintea lui Dumnezeu, pentru vocația lor, pentru harul vieții sfințite și recomandate de Dumnezeu. Omilia a fost rostită de Pr. dr. Kornél Fábry, secretar general al celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional, care va avea loc la Budapesta în 2020, Pr. Fábry fiind invitat, în numele Diecezei de Timișoara, de către Msgr. László Wonerth, canonic și paroh de Timișoara VII Freidorf, responsabil pentru pregătirea la nivel diecezan, local, a Congresului Euharistic Internațional. Pr. dr. Kornél Fábry și-a început cuvântul de învățătură fără a dispune de o predică scrisă, ci prin împărtășirea cu cei prezenți a propriilor experiențe vocaționale. Modalitatea a fost una directă, naturală, cu umor, entuziasm, fapt ce a captat imediat auditoriul. – Care este cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi? Există multe lucruri de spus: viața, iubirea, viața veșnică. Dar nici unul nu este absolut. Cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi este EL însuși. În fiecare Liturghie Îl primim. Doresc să descoperim cu toții resursa, dragostea pe care o putem trăi în fiecare sacrament, a afirmat, printre altele, invitatul.
După sf. Liturghie, programul a continuat cu o prelegere în cadrul Liceului Gerhardinum, unde Pr. dr. Kornél Fábry a prezentat programele actuale și viitoare derulate în vederea pregătirii celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional, ce va avea loc la Budapesta în 2020 și a oferit o serie de alte informații interesante. Titlul prezentării sale a fost:CE? Pentru cine? Pentru toți!, reprezentând, ca temă însăși istoria Congresului Euharistic Internațional, dar cu accente și asupra Congresului din 1938 (Budapesta) și asupra pregătirilor și programului preconizat pentru ediția din 2020.
„Deseori găsesc că dacă cineva spune că este un Congres Euharistic, atunci oamenii nu înțeleg două cuvinte… Dar dacă înțeleg, ei spun că Euharistia este legat de preot, ei nu participă la un congres, deci nu îi afectează” – astfel și-a început Părintele Fábry comunicarea. Apoi el a continuat: – „Congresul Euharistic constituie o serie de evenimente la nivel mondial, pentru a aprofunda și a conștientiza respectul pentru sf. Euharistie și pentru a da lumii mărturie despre aceasta. O foarte bună ocazie ca Biserica să iasă dintre zidurile ei și să aducă bucuria poporului: Dumnezeu a devenit om, a murit, a înviat și ne-a dăruit viață veșnică.”
Congresul Euharistic Internațional, care a fost inițiat în secolul al XIX-lea în Franța, printr-un pelerinaj, a fost organizat inițial anual, iar ulterior la fiecare patru ani – după cum spunea Pr. Fábry – după modelul FIFA sau a Jocurilor Olimpice. Simbolul Congresului Euharistic din 2020 este o cruce de aproape trei metri înălțime, având în centru o relicvă a Sfintei Cruci, alături de alte 19 relicve sacre din Ungaria, aplicate pe elemente ce simbolizează niște tulpini.
„Cel mai important scop al Congresului Euharistic din Budapesta este să îl sărbătorim și să-L adorăm pe Cristos în Sf. Sacrament, mărturisind dragostea infinită a lui Dumnezeu. Suntem încrezători că această reînnoire va fi un fel de start-up” – a afirmat invitatul și apoi a prezentat programul evenimentului:
– 10-12 septembrie: va avea loc un simpozion teologic la Esztergom.
– pe 13 septembrie, la ora 16.00, sf. Liturghie de deschidere va fi celebrată pe stadionul „Puskás Ferenc” din Budapesta. Va avea loc, de asemenea, o primă întâlnire în care toată lumea este binevenită în mod special cei care vor participa în anul 2020 la Prima Sf. Împărtășanie.
– În timpul săptămânii va avea loc Congresul, care va fi foarte similar unei retrageri, el desfășurându-se în centrul Hungexpo, locație und pot încăpea până la 15.000 de oameni. În după-amieze, programele culturale și spirituale vor avea loc în tot orașul, în spații precum Palatul Artelor, Vigado, Academia de Muzică și pe străzi, pe diferite scene sau în fața Bazilicii sf. Ștefan. Mai multe programe dedicate tineretului vor fi organizate de joi până duminică. Joi noaptea, va fi adorație în fața bazilicii, iar vineri va avea loc la „Papp László Sportarena” Noaptea Tineretului. Sâmbătă și duminică va avea loc pe insula Margareta o întâlnire a ministranților. Procesiunea Euharistică cu lumânări va începe sâmbătă, 19 septembrie, din fața Parlamentului și se va deplasa până în Piața Eroilor. Sărbătoarea Statio Orbis – sf. Liturghie de încheiere – va fi celebrată în Piața Eroilor.
Pentru mai multe informații se poate consulta site-ul Web al Congresului Euharistic Internațional: https://www.iec2020.hu/ De asemenea, tot aici se pot găsi texte pentru adorații, pentru rugăciuni de aprofundare a cunoașterii Euharistiei. În plus, va fi lansată o aplicație mobilă numită Adorapp pentru a ajuta pe oricine să găsească locul cel mai apropiat pentru rugăciune, adorare, celebrarea Euharistiei. În același timp, părintele Kornél Fábry a pus la dispoziție Diecezei de Timișoara mai multe broșuri și materiale tipărite, răsfoite cu mult interes de cei prezenți. Participanții la întâlnire au fost de acord că prelegerea Pr. Fábry a constituit o experiență deosebit de interesant, auditoriul constatând beneficiul spiritual al organizării unui asemenea eveniment. În final, Excelența Sa Iosif Csaba Pál i-a oferit invitatului o medalie cu efigia Sf. Gerhard, ca semn de recunoștință pentru vizita sa la Timișoara și pentru prezentarea eforturilor depuse pentru Congresul Euharistic Internațional. Reuniunea s-a încheiat cu anunțuri de interes local și cu programul săptămânilor și lunilor următoare.
Text: Claudiu Călin
Foto: Enikő Sipos