Conform unei mai vechi și îndelungate tradiții, în data de 10 iulie a avut loc pelerinajul votiv al șvabilor dunăreni la Altötting, celebrul sanctuar marian din Bavaria. Pelerinajul din acest an este deja al 61-lea, fiind o inițiativă pioasă a regretatului părinte iezuit Wendelin Gruber S.J., care a fondat acest pelerinaj din recunoștință față de Sfânta Fecioară Maria, protectoarea și salvatoarea populației germane asuprite la mijlocul secolului al XX-lea. În acea perioadă, diferite regimuri totalitare au încercat să-i distrugă pe șvabii dunăreni în lagăre de exterminare și prin deportări. În fiecare an participanți din mai multe țări dunărene iau parte la acest pelerinaj: ei sosesc din Ungaria, România, Serbia, Germania și Austria. A devenit o tradiție ca, în fiecare an, pelerinajul șvabilor dunăreni să fie condus de un episcop care activează într-una dintre diecezele din această regiune dunăreană. În acest an, Sf. Liturghie de pelerinaj în Bazilica Sfânta Ana din Altötting a fost celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara.
Motto-ul pelerinajului din acest an a fost: „Maria, model al Bisericii”. Programul a început duminică, la ora 9.30 cu procesiunea de la Capela Statuetei Miraculoase până la Bazilică. Procesiunea a fost formată din steaguri ale delegaților, fanfara HOG Sântana, grupuri de pelerini, grupuri de pelerini și de costume tradiționale, precum și Fecioarele Mariei. La început a avut loc deschiderea pelerinajului și primirea pelerinilor. La ora 9:45 Raimund Haser, membru al parlamentului regional din Baden-Württemberg, a vorbit pe tema refugiului și expulzării. Punctual, la ora 10:00, a început Sfânta Liturghie pontificală în Bazilică, celebrată de E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara. Printre preoții care au concelebrat s-au numărat Msgr. Andreas Straub, Vizitator Emerit al Șvabilor Dunăreni (Bayreuth), Pr. Klaus Rapp, vicepreședinte al St. Gerhards-Werk Stuttgart, Pr. Paul Kollar, consilier spiritual al Forumului Sf. Gerhard al Șvabilor Bănățeni e.V. și canonicul colegiat Johann Palfi din Altötting. Cadrul muzical al Sfintei Liturghii a fost asigurat de membrii grupului de cântăreți dunăreni și șvabi din Landshut, sub conducerea profesorului Reinhard Scherer.
Între pelerini, în calitate de reprezentanți ai diferitelor oficialități, birouri și asociații, s-au aflat mai mulți invitați de marcă: viceprimarul orașului districtual Altötting, Christine Burghart, primarul emerit Herbert Hofauer, rectorul locului de pelerinaj, prelatul Dr. Klaus Metzl, Raimund Haser, deputat în Parlamentul Landului Baden-Würtemberg (din partea districtului Wangen, CDU) și, în același timp, președinte al „Casei Șvabilor Dunăreni din Sindelfingen”, Stephan Mayer, deputat în Bundestag (CSU) și vicepreședinte al Federației Expulzaților (din Altötting), Georg Ledig, vicepreședinte federal al Landsmannschaft der Banater Schwaben, Harald Schapansky, președintele pe Landul Bavaria a Landsmannschaft der Banater Schwaben, Bernhard Fackelmann, președintele Operei Culturale a Șvabilor Bănățeni, membru al consiliului de conducere al Bund der Vertriebenen din Bavaria, Gaby, Hans și Ulrike Kiefer, purtătorii de drapel ai Asociației Gerhards-Werk Stuttgart, Roswitha Dorfner, fotograf și reporter de la „Lieb-Frauenbote Altötting”, Paul Beiwinkler și delegația șvabilor dunăreni din cadrul asociației regionale din Bavaria, din München-Haar, delegația de Fecioare ale Mariei/ Marienmädchen, purtători ai costumelor tradiționale și corul bisericii din Sântana (Arad) sub conducerea doamnei Marianne Hellstern, oaspeți din America, Canada, Brazilia și Argentina, purtători ai costumelor tradiționale, delegații cu steaguri, purtătorii de cruci și statui, fanfara HOG Sanktanna și întreaga echipă de organizare condusă de Johann Noll din Altötting și, nu în ultimul rând, ing. Josef Lutz, vicepreședinte al St. Gerhards-Werk Stuttgart și Nikolaus Laub.
De la ora 14.00, pelerinii s-au adunat pentru a intona cântece mariane în bazilică împreună cu Prof. Reinhard Scherer din Landshut. După acest program a urmat, la ora 14.30 o devoțiune mariană, tot în bazilică, la care au participat Msgr. Andreas Straub, Pr. Paul Kollar, Pr. decan Karl Zirmer, Pr. Josef Hell și canonicul Johann Palfi.
În cuvântul său de mulțumire și apreciere, dl. Lutz a spus, printre altele: „Întregul proces al evenimentului a fost rezultatul a unei lungi planificări și organizări. Personal apreciez efortul și dedicația pelerinilor, a voluntarilor și a co-organizatorilor. A fost, cu siguranță, cea mai impresionantă celebrare pe care am avut-o până acum în acest an la nivel statal și național la St. Gerhard’s Werk. De asemenea, în conversațiile cu mulți compatrioți, oficiali și demnitari pe care îi cunosc, se știe aici despre creșterea nivelului de conștientizare a St. Gerhards-Werk și a membrilor dumneavoastră activi. În Bavaria, suntem mândri de numărul mare de pelerini care participă la pelerinaje.
Considerăm că este o datorie de onoare să vă mulțumim personal, precum și membrilor familiilor Dumneavoastră și copiilor, rudelor și părinților dumneavoastră, pentru munca dedicată, care a contribuit atât de mult la succesul întregului pelerinaj. Sfânta Liturghie pontificală în prezența E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop al Diecezei de Timișoara, a clericilor, a vorbitorilor, a ministranților, a cuplurilor în costume tradiționale, a Fetelor Mariane, a membrilor corului, a fanfarei, a delegațiilor de steaguri, a voluntarilor, etc. a fost o experiență de întărire a credinței pentru pelerini. Acest lucru include, de asemenea, susținătorii și sponsorii.
Toți membrii noștri activi primesc respectul și recunoștința noastră profundă din partea numeroșilor participanți. La Altötting, în această duminică, 10 iulie 2022, am mărturisit și trăit o foarte mare comoară a credinței noastre. Obiceiuri și tradiții, experiențe, istorie și cronologie care au luat naștere într-o perioadă foarte specifică și în condiții foarte specifice într-o regiune particulară.
Noi, șvabii dunăreni, am exprimat un mesaj de pace prin simbolul străvechi al celor 5 (continente) porumbei albi ai păcii care au zburat în aer după Sfânta Liturghie pontificală și prin cântecul „La Paloma”, cunoscut în întreaga lume și cântat în multe limbi, interpretat la vioară și acordeon. ”
Pelerinajul a fost organizat de St. Gerhards-Werk e.V. din Stuttgart cu sprijinul Gerhardsforum Banater Schwaben e.V. din München, sub coordonarea generală a Ing. Josef Lutz, Nürnberg.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara
Foto: Marianne Hellstern