Interviu în pragul sfințirii preoțești – ce va avea loc la Maria Radna, pe 22 august 2020

Deoarece ați încheiat o etapă importantă, formatoare, a vieții voastre, ați parcurs un drum anevoios, câteodată mai frumos, alteori mai puțin frumos, vă adresăm câteva întrebări, acum înaintea momentului mult așteptat. Bănuim că ați trăit destule clipe frumoase alături de persoane de suflet, din parohii sau cu colegii. Acum în acest punct al vieții voastre dorim să ne împărtășiți gândurile voastre despre acest eveniment, pentru care vă pregătiți și care va avea loc pe 22 august, la Radna: sfințirea voastră sacerdotală.

– Acum că sunteți în prag de sfințire, cu ce gânduri vă îndreptați spre acest pas? Cum vă îndreptați către preoție, căci în acești ani de pregătire ați avut posibilitatea de a vedea și viața Diecezei, dar și cum funcționează o parohie.

Piry Radulov
: „Pentru că nici Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi.“ (Mc 10, 45). Prin acest citat biblic putem să vedem că printre cele mai importante lucruri, în viața unui preot, este Slujirea. Dintotdeauna am dorit să slujesc oamenilor, iar vocația înseamnă a-i sluji pe alții. Dumnezeu vrea ca noi să-i iubim pe ceilalți oameni ca pe noi înșine și să trăim fără egoism. Aceasta este secretul fericirii. Aceasta este sfințenia. Când cineva învață cum să-i slujească pe alții și face din asta preocuparea constantă a vieții lui, este fericit.
„Cariera este ceva ce alegi, chemarea este ceva ce primești. Cariera este ceva ce faci pentru tine, chemarea este ceva ce faci pentru Dumnezeu. Cariera îți promite un statut, bani sau putere, iar chemarea promite dificultăți, suferințe și oportunitatea de a fi folosit de Dumnezeu. Cariera se poate încheia cu o pensie frumoasă și o mulțime de favoruri. Chemarea nu se încheie decât în ziua în care mori.“

Ionuc Vasile Hojda: Gândul meu este unul simplu, și anume să-L slujesc pe Dumnezeu și pe aproapele meu și mai ales să fiu deschis la tot ceea ce Dumnezeu vrea să facă în viața mea. Aspectul pe care îl consider cel mai important acum este tocmai slujirea. Da, am avut ocazia în acești ani de pregătire, să cunosc mai bine Dieceza noastră, mai ales atunci când am fost în anul pastoral la Reșița, prin urmare, mă îndrept, cu încredere în ajutorul lui Dumnezeu, spre preoție, dar mai ales cu bucuria de a-l sluji pe aproapele meu.

– Care este mottoul pe care vi l-ați ales pentru sfințirea de preot? Ce vă spune vouă acest motto? De ce l-ați ales?

Piry Radulov: Motto-ul biblic pe care l-am ales este din Faptele Apostolilor. Prin acest verset doresc să transmit oamenilor că viața mea o să fie o continuă încercare de a ajuta pe toată lumea și nu doar pe latura spirituală. Iar, prin acest verset din Biblie doresc să-i încurajez să-mi ceară ajutorul, ori de căte ori este nevoie. Cu ce o să pot, o să-i ajut cu cel mai mare drag – „Argint şi aur nu am, însă ceea ce am, aceea îţi dau“ – (Fap 3, 6).

Ionuc Vasile Hojda: Ca motto am ales un îndemn al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, care spune: „Să fii lumină și alinare pentru fiecare persoană pe care o întâlnești. Aceasta este dorința sufletului meu și este îndemnul care m-a motivat de multă vreme în tot ceea ce fac. Mă străduiesc să trăiesc intens fiecare clipă, să caut să fiu cât mai prezent în slujire pentru Dumnezeu și pentru semenii mei.

– Care sunt planurile voastre pentru viitor, după sfințire?

Piry Radulov: După sfințire, cel mai important lucru este: rugăciunea și relația personală cu Dumnezeu, iar apoi, o să mă străduiesc să rămân om. A venit momentul când trebuie să fim oameni în mijlocul oamenilor. De multe ori, preotul, atât de mult se străduiește să devină preot că uită să fie om… Așa o să-mi trăiesc viața, încât să evit să fiu întrebat, așa cum l-a întrebat un duhovnic pe un preot: „Preot te-ai făcut, om când te faci?“

Ionuc Vasile Hojda: Alte planurile nu mi-am făcut decât să împlinesc întru totul voința lui Dumnezeu și să caut să vin în întâmpinarea nevoilor credincioșilor unde voi fi trimis ca preot.

– În pastorația Diecezei noastre unde credeți că v-ar plăcea să activați pe viitor? În care aspect al vieții pastorale?

Piry Radulov: Nu am un loc preferat să păstoresc, sau o ramură unde doresc neapărat sî activez. Unde este nevoie de mine, acolo o să merg, cu cel mai mare drag, și o să mă străduiesc cu ajutorul lui Dumnezeu să dau randament maxim. O să încerc să nu caut ceea ce este mai ușor, sau ceea ce-mi place mie cel mai mult, ci o să mă străduiesc să fac să fie bine pentru sufletele și inimile credincioșilor. Vreau să fac totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu.

Ionuc Vasile Hojda: În ceea ce privește locul în care să activez în pastorația Diecezei, nu am preferințe, ci sunt dispus să răspund cu bucurie la nevoile existente și să activez cu mare bucurie și devotament oriunde voi fi trimis ca preot. Pentru mine este importantă dăruirea de sine pentru aproapele și mai ales pentru slava lui Dumnezeu.

Vă mulțumim pentru gândurile voastre, pe care ni le-ați împărtășiți în pragul acestui fericit și frumos moment al vieții voastre!

 

Interviu realizat de Biroul Media al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara