Trei episcopi semnează în Cartea de Aur a orașului Altötting. Rândul din față: Josef Lutz, vice-președinte al Gerhards-Werk, Stuttgart, Msgr. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara/ România, dr. Robert Zollitsch, arhiepiscop emerit de Freiburg im Breisgau/ Germania și dr. Lajos Varga, episcop auxiliar de Vác / Ungaria; Rândul al doilea: dr. Martin Huber, parlamentar regional, Paul Nemeth, parlamentar regional, Stuttgart, Administratorul și Rectorul locului de pelerinaj, Prelatul Günther Mandl, Primarul General Herbert Hofauer, Secretarul de Stat, membru al parlamentului german Stephan Mayer, vice-consilierul regional Konrad Heuwieser. Foto: Erwin Josef Țigla

În cadrul celui de-al 60-lea Pelerinaj Votiv al Șvabilor Dunăreni la Altötting a avut loc, în data de 14 iulie 2019, în sala mare, de ședințe, a Primăriei din Altötting o recepție oferită de Primarul General Herbert Hofauer. În cuvântul său de salut, oficialul a adus un omagiu celor șase decenii de pelerinaje votive neîntrerupte ale șvabilor dunăreni, care au venit în acest loc pentru a o cinsti pe Sf. Fecioară în semn de mulțumire pentru că, cel puțin unii, au scăpat cu viață din vremurile tulburi din timpul și de după ultimul război mondial. Iar sanctuarul de la Altötting – trebuie menționat în acest context – este membru al rețelei „Shrines of Europe“. Rețeaua constituie un grup de lucru, fondat în 1996, care reunește cele mai importante sanctuare mariane din Europa: Altötting, (Germania), Częstochowa (Polen), Lourdes (Franța), Loreto (Italia), Fátima (Portugalia), Mariazell (Austria) și Einsiedeln (Elveția). Primarul General al urbei, Herbert Hofauer, a propus ca și locul de pelerinaj Maria Radna de lângă Lipova, România, să fie primit în această asociație de lucru, fapt care ar reprezenta din toate punctele de vedere un mare câștig. Dl. Hofauer intenționează să viziteze România împreună cu alți câțiva primari membri ai „Shrines of Europe“, pentru a vizita la fața locului. Oaspeții de onoare, dr. Robert Zollitsch, arhiepiscop emerit de Freiburg in Breisgau/ Germania, episcopul auxiliar dr. Lajos Varga de la Vác/ Ungaria și episcopul diecezan Iosif Csaba Pál de Timișoara au avut ocazia de a semna, în cadrul recepției, în Cartea de Aur a orașului Altötting. Au mai fost rostite alocuțiuni de către secretarul de stat, membru al parlamentului german Stephan Mayer, vice-consilierul regional Konrad Heuwieser, arhiepiscopul emerit Dr. Robert Zollitsch și organizatorul pelerinajului, Josef Lutz, originar din Sântana, jud. Arad.
Erwin Josef Țigla
Traducere și adaptarea: Claudiu Călin
(Articol apărut în lb. germană și în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 27., nr. 6649 București, miercuri, 24 iulie 2019, p. 5.)