Iubiți confrați în preoție, Dragi credincioși, Se pare că în aceste zile trebuie să comunicăm mai des în legătură cu Coronavirus, vă rog să tratați cu seriozitate toate prescripțiile civile și bisericești, cu o atenție deosebită la comunicatul CER din data de 11 martie a.c. și la comunicatul Diecezei Timișoara din 12 martie a.c. Situația se modifică de la o zi la alta, de aceea să fim atenți la eventualele noi prevederi. Pentru a reîmprospătata și pentru a punctualiza unele lucruri, prescriu pentru Dieceza Timișoara: 1. Acolo unde ne putem aștepta să participe mai mult decât 100 persoane la o sfântă liturghie: – dacă este posibil, să fie planificată o sfântă liturghie în plus în timpul zilei – dacă este mai potrivit, să fie folosită posibilitatea de a celebra și Sfântă Liturghie anticipată sâmbătă seara – dacă niciuna dintre cele două posibilități nu par realizabile, atunci să fie instalat un difuzor în afara clădirii bisericii, pentru ca de acolo credincioșii să poată urmări Sfânta Liturghie (care depășesc 100 persoane) 2. Deja am amintit de posibilitatea de a urmări sfintele liturghii prin radio, TV sau internet, în special pentru persoanele în vârstă și pentru bolnavi. La sfârșitul acestui comunicat voi prezenta din nou lista acestor posibilități cu câteva adăugiri. 3. Pe perioada epidemiei se va omite salutul păcii prin strângerea de mână, precum și sfânta împărtășanie pe limbă. 4. Să evităm şi folosirea apei sfințite la intrarea în biserici, însă putem folosi asperges-ul la începutul Sfintei Liturghii (ritul stropirii cu apă sfințită).

5. Cât timp sunt suspendate cursurile școlare trebuie suspendate și orele de religie la parohii, întrunirile cu tineretul și alte tipuri de reuniri ale comunităților. Îndemn, însă, insistent și cu multă iubire, pe preoți și cateheți să țină legătura în continuare cu tinerii prin internet și, în general, cu credincioșii, în special cu cei care au nevoie.

6. Vă îndemnăm să folosiți surse sigure pentru a vă informa în legătură cu Coronavirus, pentru a evita să creăm panică sau să tratăm lucrurile cu prea multă ușurință. Informații oficiale pot fi solicitate la numărul de tel 0800 800 358.

7. Tot mai multe instituții au sistat programul cu publicul. În această privință, și noi trebuie să facem anumiți pași. Vă rog ca, în această perioada a pandemiei, să căutați, pe cât este posibil, să vă adresați Ordinariatului episcopal, pentru rezolvarea diferitelor probleme, prin telefon și internet. Desigur că pentru ceea ce este imposibil de rezolvat pe căile indicate mai sus, vă puteți oricând deplasa personal la Ordinariatul nostru episcopal.

8. Vă rog ca, la rugăciunea credincioșilor să fie cuprinse una-două invocații în care cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru această situație. La finalul acestui comunicat puteți găsi modele în acest sens.

Dacă facem tot ceea ce ne stă în putinţă, putem avea încredere în bunul Dumnezeu, că şi această perioadă va conlucra spre binele nostru. (vezi. Rom 8, 28).

+ Iosif-Csaba Pál, Episcop diecezan

POSIBILITĂȚI DE A URMĂRI SFINTELE LITURGHII DE LA DISTANȚĂ: Pentru credincioșii de limbă română: 1. Radio Maria ora 18:00 în timpul săptămânii, duminică ora 8:00 2.Televiziunea publică va asigura, pe parcursul lunii martie, transmiterea în direct, pe canalul T V R 2 , a Sfintei Liturghii din Catedrala Sf. Iosif din București, în zilele de duminică și în sărbătorile de poruncă.

Transmisiunile se vor desfăşura după următorul program:

• joi, 19 martie 2020, ora 17:00-18:00
Sf. Iosif, soţul Sfintei Fecioare Maria

• duminică, 22 martie 2020, ora 10:30-11:30
Duminica a 4-a din Postul Mare (rit latin)

• miercuri, 25 martie 2020, ora 17:00-18:00
Buna-Vestire

Sf. Liturghie va putea fi urmărită:

la televizor pe canalul TVR2
online pe TVR+, www.tvrplus.ro/live/tvr-2
Pe www.catedralaonline.ro de luni până sâmbătă: 7, 8, 9, 17 și 18:30
Duminica și în sărbători: 7, 8, 9, 10:30, 12:15, 17 și 18:30.
În timpul Postului Mare “Calea Crucii” va fi miercurea, vinerea și duminica la ora 18:00.

De asemenea sunt transmise și  pe canale de YouTube al altor Dieceze, sau a diferitelor parohii din Dieceza noastră.

Modele de rugăciune:

Te rugăm Doamne, ca Tu care ești Medicul suprem și Salvatorul nostru, să dăruiești vindecarea Ta tuturor celor afectați de pandemia actuală, mângăiere celor suferinzi, tărie cadrelor medicale și păstrează-ne pe toți în grija ta de Tată și sub protecția Ta sfântă!
Te rugăm Doamne, ca prin puterea și îndurarea Ta cea mare, oprește răul care se răspândește în lumea noastră, eliberează-ne de boală, de frică și mai ales de păcat și întoarce-ne inima spre Tine, ca să Te putem lăuda cu recunoștință și reverență toată viața.

Die Fürbitte kann im Gottesdienst verwendet oder als Gebetszettel aufgelegt werden.

Beten wir für alle Menschen, die am Corona-Virus erkrankt sind: für alle, die Angst haben vor einer Infektion,
für alle, die sich nicht frei bewegen können,
für die Ärztinnen und Pfleger, die sich um die Kranken kümmern, für die Forschenden, die nach Schutz und Heilmittel suchen, dass Gott unserer Welt in dieser Krise seinen Segen erhalte.

(Stilles Gebet)

Allmächtiger Gott, du bist uns Zuflucht und Stärke,
viele Generationen vor uns haben dich als mächtig erfahren,
als Helfer in allen Nöten.
Steh allen bei, die von dieser Krise betroffen sind,
und stärke in uns den Glauben, dass du dich um jede und jeden von uns sorgst. Darum bitten wir durch Christus, unseren Herrn.

Imádkozzunk a világi és egyházi hatóságokért, hogy hatékony intézkedéseket hozzanak az emberek védelmére és a vírushullám megzabolázására!
Hívek: Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Imádkozzunk a betegekért: Isten adjon erőt nekik és családtagjaiknak ahhoz, hogy legyőzzék a kórt és átvészeljék a nehéz pillanatokat!

Hívek: Kérünk Téged, hallgass meg minket!
Imádkozzunk az orvosokért és az ápolókért, akik közvetlenül gyógyítják ezt a betegséget: adjon nekik az Isten nagy bátorságot, egészséget és bölcsességet a betegekkel való munkában!
Hívek: Kérünk Téged, hallgass meg minket!

Za zdravlje svih oboljelih od koronavirusa, za snagu zdravstvenim djelatnicima i svima odgovornima u borbi s ovom pandemijom, da našu Domovinu i cijeli svijet poštediš trpljenja i smrti, a ispuniš nadom u pobjedu života, molimo Te.