Îngrijirea pastorală a credincioşilor romano-catolici din Timişoara-Elisabetin precum şi conducerea parohiei au fost realizate de la bun început până în prezent de către membrii Ordinului Salvatorian. În sălile mănăstirii, din spatele bisericii, se întâlnesc trei grupuri de tineret: TEKMEK (Comunitatea studenţilor maghiari creştini din Timişoara), grupul de limba română „Juventus Salvator“ şi grupul P. Jordan. Concomitent, călugării salvatorieni organizează în fiecare an o serie de activităţi pentru tineri, dar şi tabăra de vară pentru copii, la care numărul participanților crește constant, activitățile desfăşurându-se în sălile parohiale şi în curtea bisericii.
Despre organizarea taberei şi lucrările actuale de renovare l-am întrebat pe P. István Barazsuly, preot-călugăr salvatorian, parohul comunității.

– Când s-a născut ideea organizării taberei pentru copii şi în ce scop?
– Ideea organizării taberei a pornit de la faptul că și bunicii multor copii locuiesc în Timişoara sau în alte oraşe, astfel încât cei mici nu au ocazia să îşi petreacă vacanţa la sat şi să se joace afară în natură. În copilărie am fost foarte norocos, fiindcă ambii bunici au locuit la sat şi acolo mi-am petrecut vacanţele. Aşa că am considerat necesară oragnizarea unei tabere de vară pentru copiii aparţinând comunităţii noastre parohiale, tabără plină de programe semnificative, multe jocuri şi distracţie, dar şi cu momente de rugăciune. Ordinul Salvatorian a trimis tineri voluntari din Polonia (W.M.S.: Woluntariat Mysni Salvator), care au ajutat la coordonarea taberei, dar, din păcate ei nu au cunoscut limbile maghiară şi română. Totuşi, se pare că pentru copii acest lucru nu a fost un obstacol, fiindcă cel care este vesel şi cu inima deschisă poate comunica cu ceilalţi fără probleme.
Prima tabără s-a organizat în urmă cu şase ani şi au participat aproximativ 30 de tineri. Anul trecut au fost peste 100, s-au alăturat şi din alte parohii şi cei de altă religie. Scopul taberei este de a oferi programe variate copiilor, posibilitatea de a-şi face noi prieteni, exersarea unei limbi străine, acceptarea reciprocă şi ajutarea părinţilor. Acesta este o tabără de zi, programul se desfăşoară între orele 10-16, asfel încât părinţii îşi pot face liniştit treaba, pentru că îşi ştiu copii la loc sigur. Prânzul este asigurat de noi, gătim zilnic la parohie, iar suma necesară pentru cumpărarea alimentelor este obţinută din donaţiile credincioşilor. Din aceşti bani reuşim în fiecare an să cumpărăm şi câteva jucării.

– Cu ce program sunt aşteptaţi copii?
– Fiecare zi de tabără îşi are propria tematică: zi de sport, de talent, bricolaj, rugăciune, cântat şi multă distracţie.

– Câte încăperi vor fi renovate și ce fel de lucrări se fac?

În primul rând s-au renovat camerele şi toaletele pentru tineri, care sunt folosite şi în timpul taberei. O cameră mai mică şi una mare, respectiv baia au fost renovate complet: s-au înlocuit gresia, uşile, iar pereţii au fost vopsiţi cu vopsea fonoabsorbantă. Pereţii depozitului au fost tencuiţi şi vopsiţi.
Renovarea a fost foarte necesară şi a devenit posibilă cu sprijinul guvernului Ungariei, oferit prin Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Lucrările au ajuns în faza terminală, moment în care a trebuit să ne oprim din cauzia epidemiei de Coronavirus. Cu toate acestea, sperăm ca în viitorul apropiat muncitorii să poată reîncepe lucrările, astfel încât copii să poată pune stăpânire pe camere cât mai curând posibil. Conform planului din acest an, tabăra va avea loc între 13-17 iulie, dar din cauza situaţiei în care ne aflăm, depindem de data în care va începe vacanţa de vară sau de alte prevederi legale.
-Vă mulţumim pentru conversaţie!
S.E.