Miercuri, 30 septembrie 2020 la ora 10.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara a celebrat un Requiem în curtea Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara la intenția sufletului răposatului Pr. Virgil Fechetă, comemorând 5 ani de la decesul acestuia. La Sf. Liturghie au participat părinții, sora și fratele răposatului preot, Sr. Lidia Fechetă FCJM și Pr. Eugen Fechetă OFM.
Pr. Virgil Fechetă s-a născut la 30 august 1973 la Hunedoara, într-o familie, de origine, din Moldova. Și-a urmat pregătirea pentru viața sacerdotală în Seminarile din Iași și Alba Iulia, fiind înscris ca student teolog al Diecezei de Timișoara. A fost sfințit preot la data de 27 iunie 1998 de către episcopul Sebastian Kräuter în Domul din Timișoara. În relativ scurta, dar rodnica sa activitate pastorală a activat în parohiile Reșița I. „Maria Zăpezii“, în calitate de capelan, Oravița, Sântana și Slatina Timiș în calitate de administrator parohial.
A fost de asemenea asistent spiritual al Uniunii Asociaţiilor Caritative „Sfântul Vincenţiu de Paul” din România și responsabil diecezan pentru Operele Misionare Diecezane. În perioada în care a activat la Oravița, părintele Fechetă a îndeplinit și rolul de secretar al decanatului de Caraș, totodată coordonând și activitatea locului de pelerinaj de la Maria-Ciclova, sanctuarul marian al Banatului Montan.
În cadrul sf. Liturghii Părintele Episcop Iosif Csaba Pál, a rememorat pe scurt, la începutul sf. Liturghii, biografia părintelui Fechetă, dar a și împărtășit câteva frumoase experiențe legate de colaborarea lor în plan pastoral, preoțesc și uman. În predica sa, rostită cu această ocazie, episcopul diecezan a ilustrat prin viața Sf. Ieronim, comemorat liturgic în această zi, darul convertirii, dar dumnezeisc pus în fața fiecăruia dintre noi. Pe cât de profundă ne este convertirea fiecăruia, în parte, pe atât de frumoase și bogate daruri aduce ea în viețile noastre, în comunități și în lume.
La sf. Liturghie a participat și Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, Pr. László Bakó, secretar episcopal, precum și Surorile Franciscane din cele două congregații prezente în Timișoara și surorile din Congregațio Jesu, și ele din Timișoara. Cadrul muzical a fost asigurat de dl. Emil Dumitresc (Timișoara II Fabric) și de dl. Patrick Paulescu (Reșița – Maria Zăpezii).
Pr. Virgil Fechetă a încetat din această viață în 30 septembrie 2015 în urma unei grele suferințe, fiind înmormântat în orașul natal, Hunedoara.
R.I.P.

Text și foto: Claudiu Călin