Miercuri, 20 ianuarie 2021, cu începre de la ora 11.00 s-a celebrat în biserica parohială Sf. Ecaterina, din Timișoara I. Cetate, o Sf. Liturghie – Requiem pentru victimele deportării forțate în fosta URSS, începând cu ianuarie 1945, credincioși catolici germani (șvabi bănățeni și germani din Banatul Montan) ai Diecezei noastre, dar și din alte părți ale țării (Sătmar, Maramureș, Vechiul Regat, Transilvania, Bucovina și Dobrogea) și de alte confesiuni (protestanți). Deportarea, ordonată de autoritățile staliniste și pusă în aplicare de guvernul român, a făcut zeci de mii de victime, bărbați și femei apți de muncă, dar și copii și bătrâni rămași ai nimănui. Momentul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, împreună cu Parohia Timișoara I. Cetate, Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Asociația Foștilor Deportați în URSS. Celebrantul principal a fost Msgr. Johann Dirschl, vicar general, asistat de Pr. Gábor Benedek Márton.
În predica sa, Msgr. Johann Dirschl a făcut o succintă prezentare a celor petrecute acum 76 de ani, când Comisia Aliată de Control, din inițiativa sovieticilor, a cerut prin nota 031 trimiterea la munca de „reconstrucție“ a germanilor din România, bărbați între 17 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, care însă să nu aibe copii mai mici de un an. Inițial s-a vorbit de numărul de 100.000 de oameni, ceruți de URSS, fiind deportați însă circa 68-70.000 de oameni. Din Banat au fost deportați circa 33.000 de șvabi bănățeni și germani din Banatul Montan, din Ardeal au fost deportați puțin peste 30.000 de sași și landleri, iar din Sătmar circa 5000 de șvabi sătmăreni și țipțeri. Doar dintre bănățeni circa 5000 de persoane au decedat în URSS sau pe drumuri, datorită inaniței, lipsei îngrijirii medicale, relelor tratamente aplicate la munca grea din mine și lagăre, gerului năprasnic sau chiar uciși.
Rugăciunea, Sf. Liturghie s-a oferit pentru sufletele tuturor celor răposați în această tragedie, fie departe de casă, fie la întoarcere, în urma suferințelor. S-a oferit pentru cei care au suferit datorită lipsei celor dragi, datorită suferințelor și morții lor. Rugăciunea oferită pentru cei răposați este adresată lui Dumnezeu pentru a-i cere să dăruiască odihnă și răsplată veșnică, în ceruri, celor care au suferit în această tragedie. Nimeni nu ar mai trebui să mai fie persecutat din motive etnice, lingvistice, religioase, rasiale sau din orice cauze nedrepte.
Lectura din Vechiul Testament a fost citită de dl. Christian Rudik, directorul Operei Naționale Române Timișoara, iar rugăciunile universale de către dl. Claudiu Călin, arhivist diecezan.
La Sf. Liturghie au participat dl. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, dl. Ignaz Bernhard Fischer, președintele Asociației Foștilor Deportați în URSS și d-na Dagmar Șiclovan, președinta Fundaţiaei „Stefan Jäger“.
Cadrul muzical a fost asigurat de dl. Robert Bajkai-Fábian, organistul Domului și de dl. Mugurel Chrilă, de la Opera Națională Română Timișoara. Au fost prezenți credincioși și persoane consacrate, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. În încheiere, păritele vicar general Dirschl a adresat mulțumirile sale tuturor celor implicați și prezenți, atât fizic, cât și on line (Liturghia fiind transmisă live pe pagina de facebook a Parohiei Sf. Ecaterina Cetate), uniți în spirit și rugăcine pentru victimele deportării.
Dr. Claudiu Călin