Oricine își amintește Liturghia de la ultima Întâlnire a Șvabilor Bănățeni, din 2018, în Donauhalle, își va aminti și procesiunea impresionantă a purtătorilor de steaguri și a imaginilor bisericilor din patria bănățeană, urmată de preoți și slujitori ai altarului. În acest an, intrarea festivă va fi însoțită de acordurile fanfarei Original Donauschwäbische Blaskapelle Reutlingen sub conducerea lui Johann Frühwald. Soliștii, toți membri ai Banater Chor Karlsruhe (Corul Bănățean din Karlsruhe), vor lua, de asemenea, parte la înfrumusețarea Liturghiei: Irmgard Holzinger-Fröhr, Melitta Giel, Isolde Reitz, Dietmar Giel, Bertwin Mumper și Holger Giel ca acompaniator la Keyboard.
Corul Bănățean din Karlsruhe și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 40-a aniversare. Are un repertoriu vast, atât la corul mixt, cât și la corul mic, și îmbogățește cu cântecele sale numeroase evenimente regionale.
Irmgard Holzinger-Fröhr a crescut în Biled și mai târziu în Lovrin, unde a cântat de tânără în orchestra locală „Nikolaus-Bartzer-Orchester”. A ajuns chiar și la Televiziunea Română, unde a încântat inimile multor șvabi bănățeni cu cântecul său în cadrul emisiunii „Ora germană”. În Germania, s-a alăturat Corului Bănățean din Karlsruhe în calitate de soprană și solistă. În același timp, a fondat „Duo Romantika” împreună cu Isolde Reitz. După dizolvarea acestui duo de cântăreți, a cântat ca solistă sub numele de scenă „Sara”.
Melitta Giel, născută Bors, a crescut în Iecea Mică, unde talentul ei muzical a fost recunoscut și încurajat de la o vârstă fragedă de nașul ei, Josef Blum, care conducea școala de muzică din localitatea natală. A luat primele lecții de vioară la vârsta de șase ani și a cântat în duet cu verișoara ei la diverse evenimente școlare în primii ani de școală, iar mai târziu a cântat cu orchestra de tineret și apoi cu fanfara din Iecea Mare. Din 1990 este soprană și solistă a Corului Bănățean din Karlsruhe. De asemenea, cântă în corul extraordinar al Badisches Staatstheater Karlsruhe.
Isolde Reitz, născută Petri, a crescut în Dudeștii Noi. Tatăl și fratele ei cântau în fanfara locală, unde, de asemenea, și-a făcut primele apariții în calitate de solistă la evenimente culturale, în copilărie. Mai târziu, a cântat cu formația din Freidorf la diverse evenimente din Banat. În Germania, a fondat „Duo Romantika” împreună cu Irmgard Holzinger-Fröhr și s-a alăturat Corului Bănățean din Karlsruhe în calitate de altistă.
Dietmar Giel a crescut în Iecea Mică, unde a învățat să cânte la acordeon înainte de a începe școala. Au urmat numeroase spectacole la diverse evenimente școlare, unde și-a putut demonstra abilitățile muzicale atât la acordeon, cât și atunci când cânta vocal. Mai târziu, a fost membru al orchestrei de tineret, care a ajutat la organizarea diferitelor evenimente culturale. În urmă cu zece ani, s-a alăturat Corului Bănățean din Karlsruhe, al cărui președinte este din 2016.
Bertwin Mumper a crescut în Lenauheim, unde a învățat să cânte la trompetă și la fligorn cu Hans Maser în primii ani de școală. Și-a făcut primele apariții publice cu renumita formație din Jimbolia pe atunci cunoscută sub numele de „Schwabenkinder”, sub conducerea lui Nikolaus Maser. A fost, de asemenea, membru al formației pop din Jimbolia intitulată „Septima” și, mai târziu, al formației muzicale locale. În Germania, s-a alăturat formației „Schwabenblaskapelle Rastatt” (Fanfara Șvabilor) și formației „Die Rheinmusikanten” condusă de Ortwin Meinhardt. De când s-a retras, a cântat în corul Bănățean din Karlsruhe.
Holger Giel s-a născut la Karlsruhe, unde a început să cânte la pian cu Dorothea Slavik la vârsta de șase ani. La vârsta de opt ani, Bruno Scarambone i-a preluat lecțiile de pian și l-a încurajat până la vârsta de 17 ani. În perioada în care a fost student la pian, a cântat diverse genuri, de la modern la clasic și romantic. După ce a absolvit liceul în 2019, a trecut examenul de admitere pentru a studia muzica la Universitatea din Karlsruhe, unde de atunci studiază muzica și limba germană, pentru a activa ulterior ca profesor.


Soliștii vor interpreta următoarele fragmente din „Missa germană” de Franz Schubert, ca fundal muzical al Liturghiei solemne din Ziua Șvabilor Bănățeni, la Ulm: „Wohin soll ich mich wenden”, „Ehre, Ehre sei Gott in der Höhe”, „Heilig, heilig, heilig” și „Mein Heiland, Herr und Meister”. De asemenea, sunt prevăzute următoarele imnuri religioase foarte cunoscute: „Wie groß bist du”, „Ich bete an die Macht der Liebe”, „Ave Maria” de Franz Schubert, „Glocken der Heimat”. Sunt incluse și imnurile mariane preferate ale șvabilor din Banat, precum „Segne du Maria”, „Mit frohem Herzen” și „Leise sinkt der Abend nieder”. În încheiere, toți participanții la Liturghie sunt invitați să cânte imnul Te Deum: „Großer Gott, wir loben Dich” împreună cu soliștii și cu Original Donauschwäbische Blaskapelle Reutlingen.
Așteptăm cu nerăbdare Liturghia de Rusalii demnă și solemnă, cu purtătorii costumelor noastre tradiționale, delegați purtători ai steagurilor asociațiilor noastre, preoții originari din Banat, fanfara și soliștii vocali. Fiți acolo, veniți la Ulm, faceți parte din comunitatea noastră!

Karin Bohnenschuh, Dietmar Giel
Publicată în: Banater Post, Anul 68, Numărul 9, München, 5 mai 2024, p. 4

Foto: www.youtube.com