În seara zilei de joi, 23 septembrie 2022, ediția a VII-a a Zilelor Culturale Maghiare în Timișoara, organizată de către Asociația Bastion a debutat pe scena Operei Naționale Române din Timișoara cu o rugăciune și binecuvântare ecumenică.
La ceremonia de deschidere Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a mulțumit lui Dumnezeu pentru oportunitatea de a sărbători acest eveniment într-un număr atât de mare și pentru sacrificiile celor care l-au organizat. – „Tu ai zis, Doamne, că dacă Dumnezeu n-ar zidi casa, în zadar ar trudi cei care o zidesc. Dacă Domnul n-ar păzi cetatea, în zadar ar veghea cel care o păzeşte. Stăm în fața Ta acum, pentru ca eforturile noastre, luptele și viețile noastre să nu fie în zadar. Ajută-ne să Te ascultăm, ajută-ne, ca să trăim după voința Ta și păstrează poporul Tău în unitate, sănătate și iubire“ – a spus Păstorul diecezei noastre.
Cei prezenți au fost de asemenea salutați de către dl. Péter Tamás, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, dl. Ruben Lațcău, viceprimarul orașului, dl. Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, și d-na consul Kata Demeter, din partea Consulatului general al Ungariei de la Cluj-Napoca. Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu un spectacol de dans susținut de ansamblul de balet contemporan din Szeged, pe acompaniamentul musical al piesei Carmina Burana de Carl Orff.

Prezența catolică maghiară în lume
Acesta este titlul expoziției itinerante organizate de Ministerul Ungar al Afacerilor Externe, expoziție alcătuită din zece postere roll-up, care, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare au ajuns și la Timișoara. Vernisajul a avut loc sâmbătă, 24 septembrie 2022, sărbătoarea Sfântul Gerhard, episcop martir, în Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, cuvântul de salut fiind rostit de Pr. Zoltán Kocsik, directorul acestei instituții de învățământ. În prezentarea sa, dl. Aurél Márk Érszegi, consilier în chestiuni de diplomație religioasă în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei a vorbit despre conținutul celor zece bannere: fotografii și informații despre sfinții maghiari, locuri de pelerinaj, personalități marcante catolice și activități misionare în jurul globului.

„Fii atentă și cu ochii, mami!”
Adică, „lasă gătitul și fii atentă la mine!” – această experiență foarte personală, o remarcă făcută de fiica sa când era mică, a fost doar una dintre exemplele captivantei conferințe susținute de Dr. Rita Uzsalyné Pécsi, cercetător în domeniul educației din Ungaria. Prelegerea a avut loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, 24 septembrie a.c., în Aula Magna a Liceului Romano-Catolic Gerhardinum. Prin această întâmplare personală, d-na Rita Uzsalyné Pécsi a subliniat faptul că, curiozitatea celor mici și mari este un lucru bun și că este de datoria părinților și a școlilor să dezvolte această curiozitate.
La ce este bun / la ce folosește inteligența emoțională? – prelegerea a abordat acest subiect, iar în acest context, Dr. Rita Uzsalyné Pécsi a prezentat o serie de cazuri simple, cotidiene, activități, comportamente, atitudini și metode pe care oricine le poate practica în fiecare zi pentru a-și dezvolta EQ-ul (coeficientul emoțional), adică inteligența emoțională. Pentru că, în timp ce capacitatea intelectuală, limita superioară a IQ-ului, este o abilitate, inteligența emoțională, EQ, poate fi dezvoltată la nesfârșit și aproape fără limită de vârstă. În cadrul prezentării s-a subliniat faptul că sistemul școlar, societatea și părinții se concentrează în primul rând pe abilitățile cognitive, pe IQ, în timp ce inteligența emoțională este trecută în plan secund. Cu toate acestea, marea majoritate a deciziilor oamenilor sunt influențate de emoții.
Invitatul a vorbit, de asemenea, despre abilitățile afective, care reprezintă măsura capacității unui individ de a experimenta emoții. În același timp, este important să observăm că a plânge, a râde, a se bucura, a se emoționa, a lucra, a cânta, a se ruga este mult mai bine în comunitate decât singur.
Potrivit Dr. Rita Uzsalyné Pécsi, abilitățile de inteligență emoțională nu se dezvoltă prin comunicarea de informații, ci prin experiențe și trăiri. Și cu cât individul trăiește mai multe experiențe, cu atât mai multe «impresii» sunt create în rețeaua emoțională. Astfel, se poate cultiva – în școală sau prin autoeducație – atașamentul, cooperarea, empatia, toleranța, acceptarea sau chiar abilitățile de leadership, necesare în toate domeniile vieții, a subliniat cercetătorul în educație, invitat în orașul de pe malul Begăi de Asociația Bastion din Timișoara, și de grupa TEKMEK (Comunitatea Studenților Universitari Creștini Maghiari din Timișoara).

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara
Poza principală:Bartha Csaba