O coroană de flori ca omagiu adus Preacuratei Fecioare Maria și o intenție specială vor preceda rugăciunea Rozariului condusă de papa Francisc, marți, 31 mai, cu începere de la ora locală 18.00, în bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma.
Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș
Vatican News – 27 mai 2022. Intenția de rugăciune este legată de speranță, pentru a oferi un semn de speranță lumii care suferă din cauza conflictului din Ucraina și care este profund rănită de violența numeroaselor teatre de război încă active. Rugăciunea Rozariului va fi recitată în fața statuii Fecioarei Mariei Regina Păcii (Regina Pacis) din una din cele patru bazilici papale, dedicată Preacuratei Fecioare Maria.
Statuia Fecioarei Maria “Regina Pacis” se află în culoarul stâng al Bazilicii Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) – se precizează într-o notă a Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. Statuia a fost dorită de papa de Benedict al XV-lea și a fost realizată de sculptorul Guido Galli, pe atunci director adjunct al Muzeelor Vaticanului. Imaginea sacră realizată în 1918 și legată de dorința Bisericii de a pune capăt Primului Război Mondial, o reprezintă pe Preacurata Fecioară Maria cu brațul stâng ridicat, în semn de oprire a războiului, în timp ce cu mâna dreaptă îl ține pe Pruncul Isus, gata să arunce ramura de măslin care simbolizează pacea.
La baza operei sacre sunt sculptate flori, simbolizând înflorirea vieții și revenirea păcii. Prin tradiție, credincioșii depun la picioarele Preacuratei bilețele scrise de mână cu intenții de rugăciune.
Papa Francisc va depune o coroană de flori la picioarele statuii, înainte de a exprima și el intenția de rugăciune și de a conduce recitarea Rosariului. Alături de pontif se vor afla băieți și fete care au primit recent Prima Sfântă Împărtășanie și Mirul; de asemenea se vor afla cercetași, familii din cadrul comunității ucrainene din Roma, reprezentanți ai tineretului din mișcarea mariană “Ardent”, membri ai Corpului de Jandarmerie al Vaticanului și ai Gărzii Pontificale Elvețiene și reprezentanți din cele trei parohii din Roma care poartă numele “Fecioara Maria Regina Păcii”. De asemenea, vor fi prezenți membri ai Curiei Romane.
“În semn de apropiere față de cei implicați în dinamica evenimentelor tragice din Ucraina”, o familie ucraineană, persoane apropiate victimelor războiului din Ucraina și un grup de capelani militari au fost invitați să recite părți din Rozariu.
La recitarea Rozariului vor participa – în modalitate streaming – sanctuare mariane din întreaga lume, inclusiv sanctuare din țări afectate de conflicte armate sau cu o puternică instabilitate politică, situație care cauzează numeroase episoade de violență. Credincioșii se vor ruga Rozariul în aceste sanctuare concomitent cu rugăciunea Sfântul Părinte și vor fi conectate prin streaming la transmisia în direct de la Roma.
Printre aceste sanctuare se numără: Sanctuarul Maicii Domnului (Zarvanytsia) din Ucraina; Catedrala Sayidat al-Najat (Doamna Noastră a Mântuirii) din Irak; Catedrala Doamna Noastre a Păcii din Siria; Catedrala Maria, Regina Arabiei din Bahrain. Alături de acestea, se vor uni în rugăciune și alte sanctuare internaționale, precum: Sanctuarul Fecioarei Noastre a Păcii și a Bunei-Viaje; Sanctuarul Internațional al lui Isus Mântuitorul și al Maicii Domnului; Sanctuarul de la Jasna Góra; Sanctuarul Internațional al Martirilor Coreeni; Sfânta Casă din Loreto; Sfânta Fecioară a Sfântului Rozariu; Sanctuarul Internațional Fecioara Noastră din Knock; Sfânta Fecioară a Rozariului; Fecioara Noastră Regina Păcii; Fecioara Noastră din Guadalupe; Fecioara Noastră din Lourdes.
Toți credincioșii, din toate colțurile lumii, sunt îndemnați să se alăture papei Francisc în rugăciunea sa către Fecioara Maria Regina Păcii. Rugăciunea Rozariului va fi transmisă în direct pe canalele oficiale ale Sfântului Scaun.
Sursa: www.vaticannews.va/ro