La invitaţia Biroului pentru Pastoraţia Familiilor şi Adulţilor din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, cu ocazia Săptămânii Căsătoriei a sosit la Arad familia Gorove din Ungaria, care a susţinut sâmbătă 15 februarie a.c. o prelegere în sala festivă a liceului Csiky Gergely. Au participat numeroase familii din judeţul Arad şi din Timişoara.
Întâlnirea a fost deschisă de Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, paroh de Timişoara IV Iosefin, care a salutat călduros familia Gorove, pe toţi cei interesaţi şi preoţii care au însoţit familiile. Pentru a se cunoaşte mai bine, familiile s-au prezentat pe scurt, apoi cuplul Gorove- pe baza „Cântării Cântărilor”, compus de regele Solomon, a început prelegerea despre intimitatea conjugală.
Dacă am întreba cuplurile proaspăt căsătorite dacă au relaţii intime, sigur ar răspunde cu un „da” hotărât. Dacă i-am întreba pe cei căsătoriţi acum cinci ani, oare ce ne-ar răspunde? Iar cei care sunt de zece sau mai mulţi ani împreună, au copii, care ar fi răspunsul lor? – acestea au fost întrebările adresate cuplurilor prezente, de către familia Gorove.
În timpul săptămânii, în munca de zi cu zi, ne întâlnim cu multe feluri de oameni, dar din păcate o parte din ei nu au o căsătorie fericită, adesea sunt infideli sau poate nici nu mai trăiesc împreună… Flacăra iubirii lor s-a stins după câţiva ani de căsătorie.
Care este baza unei căsnicii fericite şi de lungă durată? La această întrebare primim răspuns din Sfânta Scriptură, mai precis din „Cântarea Cântărilor”, despre care ne-a relatat familia Gorove. În această carte este descris modul în care trebuie să se apropie soţul de soţie, respectiv soţia de soţ.
În acest context cuplul Gorove, părinţi a cinci copii şi cu experienţa a 38 de ani de căsătorie, au dat câteva sfaturi, care sunt recomandate – din experiența lor – a fi urmate pentru ca flacăra iubirii să nu se stingă. Ei i-au încurajat pe cei prezenţi, să spună deschis soţului/soţiei ceea ce doresc şi să nu aştepte ca acesta/aceasta să-i ghicească gândurile. Ca medic, László Gorove a arătat importanţa zilnică a contactului vizual, a îmbrăţişării şi a sărutului dintre cei doi, toate acestea contribuind la consolidarea relaţiei.
Aceste lucruri simple, care la începutul relaţiei erau practicate cu uşurinţă, au fost cu timpul neglijate. Nu trebuie să căutăm motive, scuze pentru nepracticarea lor, ci trebuie să înlăturăm obstacolele care stau între soţ şi soţie. Obstacol poate fi vizionarea televizorului, folosirea telefonului mobil, internetul, prietenii, hobby-ul sau alte lucruri, care împiedică relaţia intimă a cuplurilor, a arătat moderatorul.
Avem oare curajul să punem în practică aceste sfaturi? Avem curajul de a recunoaşte, că dragostea noastră nu mai este la fel de puternică ca la început relaţiei? Trebuie să exersăm aceşti paşi în viaţa de zi cu zi şi astfel vom observa că focul dragostei faţă de soţ/soţie se va aprinde din nou, iar relaţia intimă va fi mai puternică.
Prelegerea s-a încheiat cu o Sfântă Liturghie în cadrul căreia un moment deosebit şi înălţător l-a reprezentat binecuvântarea reciprocă a cuplurilor prin punerea mâinii deasupra capului. Cei prezenţi au fost îndemnaţi ca prin viaţă lor conjugală exemplară să fie modele demne de urmat pentru familiile aflate în dificultate. Încurajăm şi chemăm familiile să ia parte cât mai des la întâlniri ale familiilor.
Familia Baum (Peter şi Melinda)