Anul acesta îl petrecem în spiritul Euharistiei, al cărui motto, ales pentru sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuceste: „Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui Preaînalt te va umbri” (Lc 1,35)
Încă de la începutul fiecărui an, sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc se pregătește de Rusalii, însă de această dată, din cauza deciziilor de sănătate luate în legătură cu pandemia Covid-19, locul de pelerinaj de la Șumuleu nu va putea primi în 2020 pelerinii la fel ca în alți ani: „A trebuit să luăm această decizie dificilă pentru a proteja sănătatea pelerinilor. În conformitate cu această decizie, solicităm pelerinilor să nu facă nici un pelerinaj organizat la sanctuar, cu prilejul Rusaliilor, ci să se alăture spiritual Sfintei Liturghii și celorlalte programe liturgice, făcând un pelerinaj în sufletul lor. Vă rugăm să nu organizați pelerinaje. Sfânta Liturghie va fi transmisă în direct pe site-ul sanctuarului marian de la Șumuleu Ciuc (www.csiksomlyo.ro) și pe pagina de Facebook (Csíksomlyó – kegyhely). De asemenea se va transmite pe postul de televiziune în limba maghiară Duna TV și pe Radio Maria Erdély (tot în lb. maghiară)” – ne informează călugării franciscani din Ardeal.
Sf. Liturghie din data de 30 mai 2020, adică sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, de la Basilica Minor de la Șumuleu Ciuc, va începe la 12:30 și va fi celebrată de E.S. dr. Gergely Kovács, arhiepiscopul Arhidiecezei de Alba Iulia.
Broșura cu programe, întocmită pentru această ocazie, va facilita implicarea spirituală a credincioșilor, ea fiind disponibilă spre descărcare în format PDF, pe site-ul Basilici Minor de la Șumuleu Ciuc și pe pagina de Facebook a sanctuarului.

Șumuleu Ciuc 8.iunie 2019, MTI/Veres Nándor

Mulțumim fraților noștri pelerini pentru că au înțeles că anul acesta nu vor putea să facă pelerinajul tradițional anual la sanctuar. Să cerem mijlocirea Sf. Fecioare de la Șumuleu, astfel încât să ne putem întâlni din nou în acest sanctuar, în mod organizat, în grupuri de pelerini mai mici, imediat după ce a trecut această epidemie.
Cei care între timp vor vizita Sanctuarul trebuie să respecte cu strictețe reglementările care împiedică răspândirea epidemiei (purtarea unei măștii în interior, spălarea frecventă a mâinilor, distanțarea socială necesară), contribuind astfel la eforturile responsabililor de a primii din nou pelerini în biserică. Când se va sfârși această perioadă epidemică, în conformitate cu noile reglementări, vizitați sanctuarul marian, când va fi posibil, implicându-vă în pelerinajele care se vor face pe parcursul anului, ca și în fiecare primă sâmbătă a fiecărei luni, zi oferită în mod tradițional Sf. Fecioare Maria.

 

Sursă: Csíksomlyó – kegyhely,
Traducere: Birou de presă al Episcopiei Romano Catolice de Timişoara