La Zimandu Nou, cu ocazia unei zile de reculegere, ce a avut loc în 12 martie, au venit participanți, cu mic, cu mare din Arad, Timișoara, Zimand Cuz, Zimandu Nou și chiar și un mic grup din Reșița – cu toții adevărați pelerini, care iau parte la diferite pelerinaje, în decursul anului, la diferite sanctuare. Cu toții s-au bucurat că s-au reîntâlnit fizic după o lungă pauză datorată restricțiilor pandemice. „După o lungă absență, a fost o mare fericire și bucurie să ne revedem. Îmbrățișările și saluturile prietenoase au creat o atmosferă de familie“ – mărturisea un participant.
La acest eveniment, atât de drag membrilor grupului, au participat și coordonatorii spirituali: pr. Zsolt Szilvágyi, paroh Timișoara IV-Iosefin, pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat și pr. Csaba Váncsa, capelan la Timișoara II-Fabric. Secretarul episcopal, pr. László Bakó și pr. József Heinrich, preot-paroh pensionar din Otelecau onorat întâlnirea cu participarea lor.
În biserica din Zimandu Nou, preotul paroh Miklós Erős i-a salutat pe cei reuniți aici, iar apoi, sub conducerea părintelui József Heinrich, s-a parcurs în rugăciune și meditație Calea Crucii, cu un accent special pe aspectul de Cale a Crucii omului obosit.
Preoții prezenți au oferit apoi Sfânta Liturghie, la care au asistat cu toții. Jertfa Euharistică a fost celebrată de secretarul episcopal, pr. László Bakó. În predica sa, pr. Csaba Miklós a vorbit despre iubirea dușmanului, referindu-se la predica de pe munte, din Evanghelie, dar în același timp: „…ne-a ajutat să înțelegem acest lucru cu câteva întrebări. «Mulți dintre noi s-ar putea să ne întrebăm cum ne descurcăm cu inamicul nostru sau cu o persoană pe care o iubim mai puțin? De ce a devenit dușmanul nostru? De când am putut să ne rănim aproapele pentru a deveni dușmani? În loc să ne cerem scuze și să ne dovedim propriul adevăr, trebuie să luăm o decizie dacă vrem să fim sinceri cu semenii noștri. Postul este și despre milă și iertare. Dumnezeu ne iartă păcatele prin jertfa unicului său Fiu. Iertarea este reală doar dacă o doresc din adâncul inimii, nu din cauza unei așteptări exterioare pe care mi-o pot crea la îndemnul altora. Un exemplu foarte bun de milă a fost Isus însuși, care a fost umilit, scuipat de dușmanii săi, dar a îndurat fără cuvinte și chiar s-a rugat pentru ei. Aceasta este măreția sa!» ne-a spus pr. Csaba Milós în predica sa.“
Liturghia a fost urmată de o scurtă Adorație Euharistică. Apoi toți participanții s-au rugat pentru victimele războiului, iar apoi părintele Zsolt Szilvágyi a reflectat asupra păcii, spunând: „Frica de război i-a făcut pe mulți să-și părăsească casele. Mulți oameni au renunțat și au plecat într-o altă țară unde viața lor nu este în pericol. Țările gazdă au colectat alimente, medicamente și bunuri de consum pentru ei, cu o agregare fără precedent. Cu toate acestea, se pune întrebarea ce altceva i-ar putea ajuta în această situație fără speranță? Mulți dintre cei care au rămas acasă se așteaptă la rugăciunile noastre înaintea ajutorului fizic. Și știm că rugăciunea are o mare putere. Prin ea, ne agățăm de Bunul Dumnezeu și aducem credința la viață, în noi. Și credința vie ne ajută să (ne) depășim chiar și cele mai profunde dificultăți. Bunurile pământești pot fi pierdute peste noapte, dar cel care crede în Dumnezeu are puterea de a începe din nou.“
Predicarea și meditația s-au concentrat deopotrivă pe iertare. Războiul este rezultatul operațiunii răului. Ne-a infiltrat viața și nu ne permite să vedem clar. Când nu suntem de acord cu cineva, suntem capabili să așteptăm ca celălalt să-și ceară scuze, apoi celălalt să caute și apoi celălalt să inițieze. Și în cel mai rău caz, niciuna dintre părți nu se lasă să pară mai slabă decât cealaltă. În acest caz, reconcilierea lipsește. Până când una dintre părți devine „mică“, așa cum a spus părintele Zsolt, nu va exista iertare. Isus a fost capabil să rămână mic chiar și în mijlocul ridicolului, calomniilor, insultelor. El este cel care ne dă un exemplu bun înaintea noastră, ar trebui să devenim ca el.
Orice ceartă, război se va sfârși când una dintre părți devine atât de înțeleaptă încât să renunțe la propria mândrie și să cedeze… păcii!
Este foarte important ca în această lume confuză, în această sâmbătă, să putem simți bucuria păcii, puterea susținătoare a unirii, importanța rugăciunii și prezența Bunului Dumnezeu. „Mulțumim cu recunoștință coordonatorilor noștri spirituali pentru că ne-au încurajat și îndrumat mereu, de asemenea aducem mulțumiri pentru munca de sacrificiu a coordonatorilor de grup, în călătoria noastră, în căutarea lui Dumnezeu“ – a transmis Ligia Buzgău în numele pelerinilor din Timișoara. József Kocsis, consilierul bisericii din Zimandu Nou, și-a exprimat bucuria că în comunitatea din Zimandu Nou a sosit un grup format dintr-un număr atât de mare de credincioși și și-a exprimat speranța că astfel de ocazii vor mai fi și de aici înainte.

Ágota Erdei