În solemnitatea „Sf. Maria, Patroana Ungariei“ Parohia Romano-Catolică Timișoara II. Fabric s-a îmbrăcat în straie festive marcând hramul lăcașului său de cult, biserica Millennium. La această sărbătoare, la invitația Pr. Daniel Dumitru, parohul acestei comunități, Sf. Liturghie a fost celebrată de către Pr. István Gödri, Praeses Kolping România și Kolping Europa, paroh, care este și coleg de generație, ca absolvenți, al parohului locului.

La începutul Liturghiei Pr. Gödri a fost salutat de către Valentin Budău, membru al comitetului bisericesc, printr-o poezie compusă de dânsul „Azi cu mare bucurie/ Am venit la sărbătoare/ Căci e hramul parohiei /Ce ne-aduce înălțare./ Ne rugăm la Maica Sfăntă…“ au fost versurile recitate.

În această duminică, la celebrarea euharistică au fost prezenți numeroși credincioși din întreg orașul, din împrejurimi, dar și de departe, asemenea corului din Parohia Brașov-Centru, dirijat de doamna Orsolya-Borbála Török, coriștii fiind invitați de către cantorul-organist al locului, dl. Emil Dumitresc.

În predica sa Pr. István Gödri a arătat că altarul principal al bisericii o reprezintă pe Sf. Fecioară Maria, înfățișată ca Regină pe care o cinstim cu reverență, ea fiind Mama lui Isus. „Societatea de astăzi, a vremurilor noastre, societatea post-modernă a pierdut respectul față de femeie, de multe ori transformând-o într-o simplă marfă. Dar sărbătoarea de astăzi ne pune în față o femeie puternică care nu este una oarecare, pe care o putem vedea astăzi, ci ea este Femeia prin excelență, ea este noua Evă, Mama tuturor celor vii, Maica lui Dumnezeu. Este arhetipul femeii din toate timpurile.“

„Biserica nu este demodată astăzi când ne pune în față ideea de a ne revigora sentimentele față de demnitatea persoanei umane, dar mai ales respectul femeii contemporane“ – a subliniat Pr. István în predica sa. De asemenea vorbitorul a arătat auditoriului în predica sa, că Sf. Fecioară Maria Regină, chiar dacă poartă coroană și sceptru, în pictura de pe altarul principal – știind bine că acestea vorbesc despre putere, despre domnie, deoarece sunt semnele regalității – în acest context ele ne indică cu precădere modul în care Sf. Fecioară ține această coroană pe cap. Acesta ne face să înțelegem că ea este perfect conștientă că această coroană este un cadou, un semn de recunoștință de la altcineva, mult mai mare. În predica sa Pr. István a subliniat că de fapt Sf. Feciară a fost conștientă că ea este un simplu om și tot ceea ce are, tot ce a primit este un cadou de la altcineva. „Aceasta este o provocare comunitară, deoarece dacă mâinile noastre sunt pline de tot felul de lucruri și spunem că le posedăm, sunt ale noastre atunci acolo nu se poate pune altceva. În această zi ar trebui să învățăm de la Sf. Fecioară această smerenie, de a da drumul lucrurilor și de a fi conștienți că tot ceea ce avem este darul lui Dumnezeu. Dacă ne golim mâinile de toate relele ori lucrurile inutile și de tot ce am putea poseda, atunci Dumnezeu ni le poate umple cu binecuvântări, cu bucurie, cu fericire.“ a spus Pr. István Gödri.

La finalul Sf. Liturghii Pr. Daniel Dumitru a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, dar și părintelui István Gödri pentru meditația sa frumoasă și cu tâlc pe care a ținut-o în această sărbătoare. De asemenea, parohul locului a adus mulțumire corului care a făcut un drum așa de lung pentru a participa la această sărbătoare, ministranților, confratelui preot Pr. Csaba Váncsa, care a ajutat foarte mult la pregătirea acestei sărbători, precum și sacristanului și tuturor celor ce au făcut muncă voluntară în biserică, dorind să-și aducă aportul propriu pentru această sărbătoare deosebită.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara