Luni, 27 iulie 2020, membrii și coordonatorii birourilor implicate în munca pastorală a Diecezei de Timișoara s-au întâlnit în aer liber, împreună cu Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, la casa de formare „Marienheim“ din Timișoara, pentru a cunoaște sau a lua un nou contact informativ cu domeniul fiecăruia dintre colegii săi. Coordonatorul și inițiatorul întâlnirii a fost Pr. Szilvágyi Zsolt, vicar pentru probleme pastorale. Cu această ocazie au fost făcute cunoscute noi însărcinări: Pr. Zoltán Kocsik și Pr. Cădărean Ionuț, responsabili pentru vocații și seminariști, Pr. Daniel Dumitru, responsabil pentru operele misionare, familia Clara și Iulian Ciubotariu, responsabili pentru mișcări ecleziale, Pr. Sebastian Mirciov, responsabil pentru Liturghie, muzică sacră/ cantori si pelerinaje, atât în dieceză, cât și în exterior, Pr. László Wonerth, responsabil pentru pregătirea și participarea la Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta, de anul viitor, team-ul Media:  Pr. Csaba Váncsa, Enikő Sipos, Maja Lazar, Claudiu Călin. Pentru pregătirea viitorilor diaconi permanenți – Pr. Veniamin Pălie, pentru pastorația familiilor – Sr. M. Böbe Tari, împreună cuPr. Macedon Valentin Hiticaș și Pr. Marin Matieș, team-ul Centrului Diecezan pentru Tineret, respectiv pebntru ministranți și copii: Pr. Tiberiu Szabó, Sr. Erika-Mária Bukovics, Pr. Daniel Dumitru, Pr. Alin Irimiciuc, responsabil pentru pastorația bolnavilor din spitale Pr. Simon Ciubotaru și nu în ultimul rând, responsabilul pentru pastorația în închisori, Pr. Gyula Dorin Filip.

La început fiecare echipă, în baza a cinci întrebări, a fost rugată să își prezinte team-ul, să spună de ce este responsabil în acel grup, să prezinte care sunt visurile/planurile lor de viitor, ce îi place fiecăruia în munca sa și unde dorește să crească, să se dezvolte. Pentru unii participanți, momentul a reprezentat o noutate,deoarece în ultima perioadă s-au format team-uri noi, precum cel pentru formarea seminariștilor, al cantorilor, respectiv al diaconilor permanenți.

Fiecare și-a prezentat cu entuziasm planurile de viitor, colegii de echipă au încercat să gândească fiecare în parte cum pot ajunge la mult mai multe persoane din grupul cărora li se adresează activitatea lor, pentru a le transmite mesajul iubirii și milostivirii lui Dumnezeu, respectiv pentru a-i aduce mai aproape de El. De asemenea, fiecare echipă, membrii acestora, și-au exprimat dorința de a fi buni apostoli al zilelor noastre, să fie „up to date“ (la zi) cu mesajul pe care îl transmit, cât și prin mijloacele folosite. S-au exprimat foarte multe planuri și idei, cum se poate „reînprostăta“ pastorația în dieceza noastră, cum să fim mai eficienți și unde ar trebui întărită munca pastorală. La dezbatere s-a spus că țelul nostru cel mai important este „să slujim fiecare tânăr, fiecare familie, fiecare bătrân… adică fiecare persoană“. Nu dorim să slujim doar un singur grup, ci pe toți, respectiv să ajungem la cât mai mulți oameni.

Este foarte importantă formarea de ucenici în dieceza noastră. S-a afirmat că elanul laicilor a surprins foarte plăcut echipa responsabilă pentru formarea adulților, respectiv a laicilor. Față de anii precedenți s-a hotărât că trebuie să lucrăm mai mult la formarea cantorilor, la pastorația bolnavilor. Nu este ușor să lucrăm în team, dar aceasta este foarte important pentru a ajunge la scopul nostru. De asemenea s-au căutat modalități cum să se comunice mai eficient între colegi, între grupuri, pentru a oferi astfel o mai bună eficiență în pastorație. Părintele episcop Iosif Csaba Pál a menționat că fiecare persoană din această mare echipă pastorală trebuie să fie asemenea unei locomotive și nu neapărat asemenea unor vagoane. Noi, fiecare persoană, trebuie să atragem „vagoane“ după noi, adică colboratori cu care să lucrăm.

Un criteriu foarte important în viață de creștin, ucenic, colaborator pastoral este acela de a crește în perceperea și trăirea vie a Evangheliei. Cu această ocazie, episcopul a prezentat și tema anului pastoral viitor, asftel încât colaboratorii acestor birouri prezenete, să aibe timp de analiză, idei, dar și de a avea timp pentru a gândi programele viitoare. Pentru anul viitor s-a stabilit să se pună accent mai mare pe Cuvântul lui Dumnezeu, anul în curs, respectiv care se încheie, fiind axat pe sf. Euharistie. Anul viitor, Cuvântul lui Dumnezeu va fi relaționat, în prima parte, cu Sf.Liturghie: liturgia cuvântului. În acest context s-a subliniat căanul viitor este foarte important să se citească și să se mediteze Cuvântul lui Dumnezeu. Este o formă foarte puternică practicată în „cercurile biblice, căci acelea nu se termină acolo“, iar Cuvântul „trăiește în continuare în noi“ – a spus părintele episcop Iosif. Zilnic, măcar de două, trei ori să ne gândim la Cuvântul lui Dumnezeu, la fragmentul pe care dorim să-l trăim. Să aprofundăm Cuvântul în mod deosebit, pentru ca acesta să fie o făclie în fața noastră!

 

Pr. Csaba Váncsa și Claudiu Călin