Întâlnirile arhidiaconale ale preoților Diecezei de Timișoara continuă și în luna iunie. În data de marți, 4 iunie a.c., preoții din Arhidiaconatul de Timiș s-au întâlnit în Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum. Ședința a început la ora 10.00 cu Sf. Liturghie celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, în biserica Ordinului Piarist. În omilia sa rostită în limbile română și maghiară Pr. Szilárd Vodila, paroh al Parohiilor Buziaș și Bacova a afirmat: „Isus ne răspunde dacă îl abordăm cu o inimă sinceră, chiar dacă răspunsul concret nu este întotdeauna evident sau înțeles pe deplin de noi. Să îi adresăm întrebările cu curaj, cu credință și cu încredere în fața lui Dumnezeu. Cine face astfel, va primi un răspuns pentru viața veșnică.”

După Sf. Liturghie Msgr. Johann Dirschl a prezentat programul zilei, care a continuat în Aula Magna a Liceului Gerhardinum: prelegere, discuții în grupuri mici, plen.
În cadrul prelegerii sale, Episcopul Diecezan a vorbit despre pastorația candidaților la Sf. Mir. „Miruirea este o pecetluire a Botezului, sacramentul maturității creștine și al misiunii. Candidații depun o mărturie de credință și îl primesc pe Duhul Sfânt ca să fie legați și mai strâns de Biserică, ca să propovăduiască credința prin vorbe și fapte” – a subliniat în partea introductivă Păstorul Diecezei, prezentând în continuare teme concrete cum ar fi vârsta candidaților la Sf. Mir, perioada de pregătire, colaboratorii în pregătire etc.
„Pregătirea pentru miruire are mai multe dimensiuni: cunoștințe de bază legate de Duhul Sfânt și de sacramentul Mirului, viața conform Evangheliei – o relație mai strânsă cu Duhul Sfânt și trăirea Cuvântului lui Dumnezeu –, slujirea din iubire a aproapelui sau a celui nevoiaș, munca în scopuri caritative, integrarea tinerilor în comunitate și în viața parohiei, respectiv în viața Diecezei, ecumenismul și misiunea. Misiunea sacramentelor, prin urmare și a Liturghiei este aceea de a construi Corpul Mistic al lui Cristos, cu alte cuvinte comunitatea Bisericii. Fiecare acțiune a Bisericii (chiar și diaconia sau martyria) poate mărturisi cu adevărat Evanghelia doar dacă își are originea în comuniune, dacă izvorăște din unitate. Înainte de toate, trebuie să educăm pentru unitate în iubire, pentru comuniunea cu Biserica, mai concret, pentru unitate în cadrul grupei și pentru comunitate. Astfel ei vor trăi experiența Bisericii în miniatură.” – a specificat Episcopul Diecezan.
După prelegere au urmat discuții în grupuri mici pe marginea a două întrebări: Din experiența proprie, care sunt acele metode, care au avut succes de lungă durată în privința pregătirii pentru Sf. Mir?; Ce ar trebui schimbat în privința procesului de pregătire și integrare?

Miercuri, 5 iunie a.c. preoții din Arhidiaconatul de Mureș vor fi găzduiți de Parohia Romano-Catolică Arad-Șega. Preoții din Arhidiaconatul Montan se vor întâlni joi, 6 iunie în Parohia Romano-Catolică din Oțelu Roșu.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara