În cursul sfârșitului de săptămână tocmai încheiat, clopotul cel nou, adus la Sânnicolau Mare acum câteva săptămâni, a fost ridicat și montat în turnul bisericii parohiale sf. Tereza de Avila. Clopotul, cântărind 1,2 tone, a fost ridicat cu ajutorul unei macarale și a înlocuit, concomitent, vechiul clopot din 1921, fisurat de mai multă vreme în două puncte, fapt care îl face inutilizabil. Clopotul vechi a fost coborât, tot cu această ocazie, din turn și se află deocamdată în piațeta din fața bisericii. Lucrările au fost realizate de firma APEL Industries din Arad, care reprezintă în România firma austriacă Grassmayr. Această firmă austriacă se ocupă încă din anul 1599 cu turnarea de clopote și construcția de juguri de clopot, având mai multe filiale în Austria (pe lângă fabrica-mamă din Innsbruck), întreținând totodată un muzeu privat de clopote. Clopotul vechi, demontat, a trezit curiozitatea și interesul mai mult localnici, pentru istoria locală, mai cu seamă pentru că pe peretele principal al clopotului sunt redate în relief numele donatorilor din anii imediat ulteriori primului război mondial (printre ei numele numele proprietarilor rețelei de mari mori de cereale, bănățene, Prohaska, sau celui al familiei renumitului farmacist al orășelului, de la începutul veacului al XX-lea, Peter Bender, dar și numele micului industriaș Ferdinand – „Nandor“ – Korber sau cel al familiilor de mari țărani șvabi Thomas Röhrich, Johann și Peter Kyri, Peter Grünn sau Stefan Haller – redat pe clopot sub numele de „Haller Pistike“).
Monumentala biserică parohială romano-catolică din Sânnicolau Mare este o realizare a familiei conților Nákó, urmând să sărbătorească în anul 2024 nu mai puțin de 200 de ani de existență. Ea este dedicată sf. Tereza de Ávila, călugăriță din ordinul carmelitan, mistică și doctor al Bisericii (începând din 1970). Biserica a fost consacrată la 17 octombrie 1824 de către episcopul Ladislaus Kőszeghy, ziua hramului fiind fixată pentru 15 octombrie, sf. Tereza fiind comemorată în calendarul latin, dar și în cele onomastice protestante: anglican și  luteran. Până la jubileul din 2024 părintele din Sânnicolau Mare, Attila Ándó, dorește să realizeze și repararea sau înnoirea/înlocuirea structurii pe care se susțin clopotele în turnul bisericii, asta în măsura în care vor exista destule donații realizate în acest scop.

Tradus în limba română și prelucrat de Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara, după un material de dl. Werner Kremm
Apărut în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 29. / Nr. 7220 București, miercuri, 16 noiembrie 2021, pagina 5.

Foto: Octavian Marian Hapca