Biserica parohială Sf. Nume al Sfintei Fecioare Maria a comunității bulgare din Breștea părea neîncăpătoare duminică, 15 mai, când a avut loc consacrarea acestui lăcaș de cult, care în ultimele luni a fost supusă unor lucrări majore de renovare, și a altarului principal. Sf. Liturghie a fost celebrată la ora 11.30 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan. Au concelebrat Pr. László Bakó, secretar episcopal, Pr. Dorin Gyula Filip, decan, paroh de Ciacova, Pr. Novița Drăghia, paroh de Breștea, Pr. Attila, Lokodi paroh de Deta, Pr. Demeter Salman, paroh de Nădlac, Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga, Pr. Petru Velciov, paroh emerit și Pr. Matei Kalapiš, paroh emerit. La Sf. Liturghie a participat dl. Gheorghe Nacov deputat al Uniunii Bulgare din Banat și dl. Petru Tapanov, primarul comunei Denta, de care aparține satul Breștea.
La această sărbătoare însemnată a comunității romano-catolice mulți credincioși au venit îmbrăcați în frumoasele lor costume populare tradiționale, dând dovadă din nou despre faptul, că locuitorii acestei așezări și-au păstrat pe lângă credință și limba maternă și obiceiurile strămoșilor.
Unitatea în credință a comunității din Breștea a fost remarcată și de către Episcopul Diecezan, care a ținut să aprecieze faptul că în cadrul Sf. Liturghii cântecele au fost intonate de către toți cei prezenți, nu numai de membrii corului.
În omilia sa Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a subliniat: – Atunci când noi cântăm în biserică, suntem deja activi. Prin aceasta exprimăm că suntem atenți la Dumnezeu, dar și la ceilalți. Și asta înseamnă comunitatea: suntem atenți la Dumnezeu, primim iubirea Lui, și această iubire o distribuim sau o primim de la ceilalți. După mulți ani de strădanie acum aveți o biserică frumoasă. Biserica din pietre este gata, este important să construiți și Biserica din pietre vii, mai precis comunitatea.
După Litania Tuturor Sfinţilor a urmat rugăciunea de consacrare rostită de Episcopul Diecezan și ungerea altarului cu Sf. Crismă, apoi pe altar s-a aşezat un vas cu cărbuni aprinşi peste care s-a pus tămâie şi s-a incensat spaţiul bisericii. Abia după aceste momente altarul a fost acoperit cu faţa de altar, flori şi lumânări. Cu această ocazie Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a consacrat și biserica, ritual care a inclus ungerea zidurilor în 12 locuri, acestea fiind indicate prin 12 cruci care îi simbolizează pe cei doisprezece apostoli.
La sfârșitul Sf. Liturghii Pr. Novița Drăghia, parohul acestei comunități, le-a mulțumit tuturor celor care l-au susținut în acest proiect important de renovare a bisericii, totodată le-a mulțumit și credincioșilor, care timp de mai multe luni au fost prezenți în fiecare duminică la Sf. Liturghii celebrate în aer liber, chiar și atunci când vremea de afară nu era tocmai prietenoasă.
Sărbătoarea bisericii a fost urmată în fața bisericii de sărbătoarea portului și a dansului popular în cadrul unui moment cultural.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara