Citatul din titlu provine din Constituţia despre Sfânta Liturghie intitulată SACROSANCTUM CONCILIUM a Conciliului Vatican II, acest document fiind des amintit la întâlnirea diecezană a cantorilor care a avut loc sâmbătă, 29 octombrie a.c. în sala Centrului Diecezan de Tineret. Întrunirea a fost organizată de dl. Róbert Bajkai-Fábián, organistul Catedralei Sf. Gheorghe (Domul), dl. Cristian Roșoagă, organist în Parohia Timișoara IV. Iosefin și dl. László Tankó, organistul bisericii parohiale, respectiv a călugărilor minoriți din Arad-Centru. În ciuda faptului că în această zi Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara a avut mai multe invitații la diferite programe, a ținut totuși să fie prezent în limitele posibilităților și la această întâlnire, salutându-i cu multă căldură pe organiștii și cantorii sosiți din mai multe parohii ale Diecezei. „Cel mai mult îmi place când cantorul reușește să cânte astfel încât poporul să cânte împreună cu el, pentru că intenția noastră este ca toți credincioșii să fie activi la Sf. Liturghie. Sunt foarte bucuros și recunoscător și vă mulțumesc pentru munca depusă, fie ca angajat, fie ca voluntar. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze munca, viața și familiile voastre” – a spus Episcopul Diecezan, care a încheiat cuvântul lui de salut cu o rugăciune: „Bunule Dumnezeu, Tu ai creat armonia. Îți mulțumesc pentru acești frați și surori, care caută să creeze, să ajute armonia în parohiile noastre cu cântecul lor, cu muzica lor, cu viața lor. Te rog să îi binecuvântezi ca să cânte cu bucurie.”
A urmat prelegerea Pr. Sebastian Mirciov, paroh de Dudeștii Vechi, coordonatorul spiritual al grupului cantorilor intitulat: Muzica în Liturghie. „Scopul acestei întâlniri este în primul rând să ne cunoaștem mai bine, să putem să lucrăm mai bine împreună pentru lauda lui Dumnezeu și nu în ultimul rând să organizăm și un curs de formare al cantorilor, fiindcă în parohii este nevoie de cantori” – a menționat în partea introductivă Pr. Mirciov. În continuare părintele a vorbit, pe marginea Constituţiei menționate, despre Sfânta Liturghie, despre normele privind muzica sacră a Conciliului Vatican II. „Tradiția muzicală a Bisericii universale constituie o comoară de o valoare inestimabilă și ea are întâietate asupra altor expresii ale artei mai ales pentru faptul că, unit cu cuvintele, cântul sacru constituie o parte necesară și integrantă a liturgiei solemne” – a citat din această Constituție Pr. Mirciov, care a adăugat: „Scopul muzicii este slava lui Dumnezeu și sfințirea credincioșilor. Învățătura Bisericii legată de datoria cantorului este aceea de a ajuta credincioșii să participe activ la preamărirea lui Dumnezeu”.
După prelegere cei prezenți au discutat împreună despre întrebări cum ar fi: care este relația cantorului cu parohul, cum trebuie să fie colaborarea între cei doi ca să formeze o echipă bună, cum să se atragă mai mulți credincioși în cor și cum se pot stimula credincioșii să cânte împreună cu cantorul și cu corul în timpul Sf. Liturghii?
Întâlnirea cantorilor s-a încheiat cu Sf. Liturghie celebrată de către Pr. Sebastian Mirciov în biserica Sf. Ecaterina din Timișoara-Cetate.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara