În ziua de 22 august, în comemorarea liturgică a  Fericitei Fecioare Maria Regină a Cerului, E. S. Iosif Csaba Pál i-a hirotonit în Basilica Minor de la Maria Radna pe diaconii Ionuc-Vasile Hojda, care a fost crescut în Sânmartinul Maghiar (filiala parohiei Otelec, jud. Timiș) și Piry Radulov, din parohia Breștea (jud. Timiș). Episcopul diecezan – care a hirotonit preoți, cu această ocazie, pentru prima dată de la consacrarea sa episcopală – a atras atenția în introducerea la sf. Liturghie asupra importanței momentului solemn al hirotonirii, chiar dacă acest lucru este neobișnuit din cauza pandemiei.
În același timp, păstorul a evidențiat faptul că dieceza este deosebit recunoscătoare lui Dumnezeu, familiilor candidaților și candidaților însăși, pentru că au îndrăznit să spună Da la chemarea lui Dumnezeu, dar, în același timp, părinților și bunicilor și comunităților parohiale care i-au format, susținut și însoțit de-a lungul anilor.
Pe lângă rudele candidaților la preoție, la sfințire a fost prezent în bazilică o parte din clerul diecezan, credincioșii din cele două parohii de origine ale tinerilor preoți și cei din comunitățile în care au activat în anul practic. Participarea la sf. Liturghie s-a făcut respectând regulile prescrise de autorități din cauza epidemiei.
Omilia a fost precedată de prezentarea celor doi candidați, realizată de părintele cancelar Nikola Lauš, care i-a prezentat păstorului diecezei pe cei doi diaconi. În omilie, episcopul a adresat cuvintele sale în primul rând celor doi candidați, când, citându-l pe sf. Papă Paul al VI-lea, a subliniat că vor fi preoți într-o perioadă în care nu este nevoie de profesori, ci de exemple vii, de oameni exemplari. În omilia sa, episcopul Iosif a analizat rolul important al preotului în diferite secole, subliniind că astăzi acest lucru s-a schimbat dramatic. „Astăzi avem nevoie de apostoli care merg la drum pentru a vizita oamenii și pentru a aprinde un foc în inimile lor, așa cum au făcut apostolii. Trebuie să fie exemplul și învățătura voastră care să dea flăcări altora, care să îi motiveze pe ceilalți să acționeze, spre credință”, a spus episcopul Iosif.
La sfârșitul Liturghiei, E.S. Iosif Csaba Pál le-a mulțumit părinților și educatorilor noilor preoți, educatorilor Liceului Romano-Catolic Gerhardinum, unde cei doi au studiat, profesorilor de la Institutul de Teologie din Alba Iulia, precum și tuturor celor care au luat parte la formarea lor ca bărbați și preoți.
După Sf. Liturghie tinerii preoți au primit și noul loc de slujire: Pr. Ionuc-Vasile Hojda, preot primiţiant, își va începe activitatea pastorală în calitate de administrator parohial la Parohia din Oravița, sub îndrumarea directă a decanului de Caraș, Pr. Veniamin Pălie din Reșița, Parohia Maria Zăpezii.
Pr. Piry Radulov, preot primiţiant, își va începe activitatea pastorală în calitate de administrator parohial la Parohia din Moldova Nouă, sub îndrumarea directă a decanului de Caraș, Pr. Veniamin Pălie din Reșița, Parohia Maria Zăpezii.

Csaba Váncsa