În calendarul Bisericii Romano-Catolice în data de 25 martie este fixată Solemnitatea „Bunavestire”, adică sărbătoarea vestirii nașterii Domnului, care amintește de ziua în care Arhanghelul Gabriel i-a vestit Sf. Fecioare Maria că a fost aleasă să devină mama lui Isus Cristos, mama Mântuitorului. Deoarece în acest an solemnitatea Bunavestire a căzut în Săptămâna Mare, ea a fost transferată în lunea imediat următoare Octavei Pascale, adică în data de 8 aprilie a.c. Acest transfer se practică în toți anii în care se întâmplă acest fenomen calendaristic.
De ce s-a efectuat acest transfer?
Răspunsul poate fi găsit în Normele generale ale Calendarului Roman, aprobate de Papa Paul al VI-lea pe data de 14 februarie 1969 prin Scrisoarea apostolică „Mysterii Paschalis”, respectiv în tabelul zilelor liturgice.
În Constituţia despre Sfânta Liturghie „Sacrosanctum concilium” se poate citi: „Sfânta Maică Biserică socotește de datoria ei să celebreze printr-o comemorare sacră, în anumite zile din cursul anului, opera mântuitoare a Mirelui său divin. În fiecare săptămână, în ziua pe care a numit-o Duminică, ea sărbătorește Învierea Domnului, pe care, o dată pe an, o celebrează împreună cu fericita lui Pătimire, prin marea solemnitate a Paștelui. Pe lângă aceasta, ea desfășoară în ciclul anual, întregul mister al lui Cristos, de la întrupare și naștere până la Înălțare, la ziua Rusaliilor și până la așteptarea fericitei speranțe și a venirii Domnului. (102)”
Astfel, conform tabelului zilelor liturgice, Biserica acordă Triduum-ului Pascal și zilelor Săptămânii Mari, precedenţă absolută asupra oricărei alte sărbători.

TABELUL ZILELOR LITURGICE după ordinea lor de prioritate
1. Triduum-ul Pascal al Patimilor și Învierii Domnului.
2. Naşterea Domnului, Crăciunul, Epifania (Bobotează), Înălţarea Domnului şi Sf. Rusalii; Duminicile Adventului, ale Postului Mare şi ale Paştelui; Miercurea Cenuşii; Feriile din Săptămâna Mare, de luni până joi inclusiv; Zilele din Octava Paştelui.
3. Solemnitățile Domnului, ale Sf. Fecioare Maria și ale sfinților incluși în Calendarul roman general. Comemorarea tuturor credincioșilor răposați.
4. Solemnități proprii.
a) Solemnitatea Patronului principal al locului, orașului sau țării.
b) Solemnitatea sfințirii și aniversarea sfințirii bisericii proprii.
c) Solemnitatea titlului bisericii proprii.
d) Solemnitatea titlului, fondatorului sau patronului principal al ordinului sau congregaţiei.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara