„Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Cine mănâncă trupul meu şi bea sângele meu are viaţa veşnică“ (cf. In 6, 51-54). Aceste cuvinte ale lui Isus Cristos rostite mulțimii care îl căutau în Cafárnaum răsună și acum în inimile celor care îl urmează, în sufletele ucenicilor și credincioșilor care după 2000 de ani participă duminică de duminică la Sf. Liturghii și se împărtășesc. Solemnitatea Sf. Trup și Sânge al Domnului a fost instituită de Papa Urban al IV-lea (1261-1264), care, prin scrisoarea intitulată „Transiturus de hoc mundo“ (Ceea ce depăşeşte această lume) din 11 august 1264 a stabilit această solemnitate pentru prima zi de joi, de după solemnitatea Preasfintei Treimi, și a extins-o în întreaga Biserică Catolică. Totodată Papa Urban al IV-lea i-a încredințat Sf. Toma de Aquino (1225-1274) compunerea imnurilor și textelor pentru această solemnitate.
În Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, Solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al Domnului a fost sărbătorită joi, 30 mai a.c., când în jurul Preasfântului Sacrament s-au strâns credincioși din toate parohiile orașului și din împrejurimi. Sf. Liturghie a fost celebrată Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, alături de Excelența Sa Jeffrey Marc Monforton, episcop auxiliar în Arhidieceza de Detroit, în Michigan, episcop titular de Centuria, responsabil al Subcomisiei Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii pentru Ajutorarea Bisericii Catolice din Centrul și Estul Europei. Au concelebrat parohi și capelani ai parohiilor timișorene. Animator muzical a fost corul „Exultate“ al Catedralei sub conducerea organistului Róbert Bajkai-Fábián și corul ecumenic de tineret „Harmonia Christi“ condus de prof. Iustin Călin.
În omilia rostită în limbile română, maghiară și germană Pr. Tiberiu Szabo, capelan al Parohiei Timișoara IV. Iosefin a menționat: „Preferăm azi angajamentele pe termen scurt, pentru că în mod fundamental ceea ce ne interesează în primul rând este bunăstarea noastră de moment. O viață cheltuită pentru un ideal fals devine o viață sacrificată dar neîmplinită. În Sf. Scriptură găsim, că Dumnezeu se angajează să fie fidel poporului său. Pe de o parte contemplăm iubirea lui Dumnezeu pentru noi, adică angajamentul său de fidelitate, pe de altă parte punem la îndoială disponibilitatea noastră de a ne angaja în relația noastră cu Dumnezeu. Aș dori să închei cu o temă de casă; patru întrebări la care consider că merită ca să ne gândim un pic: Cu ce te hrănești spiritual în acest moment? Cum îl lași pe Isus ca să intre în viața ta? Cât de dispus ești să te compromiți în relațiile importante din viața ta? Ce spațiu și ce semnificație are Euharistia în viața ta?“
În continuare a avut loc procesiunea cu Sf. Euharistie la cele patru altare (corturi euharistice) special împodobite în biserică, credincioșii însoțindu-l pe Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan și pe preoții prezenți, rostind rugăciuni și intonând cântece. La cele patru altare au fost citite pasaje din Sf. Evanghelie în română, maghiară și germană de Pr. Augustin Bărbuț, paroh de Timișoara IX. Preasf. Treime (Marienheim), Pr. Zoltán Máthé, paroh de Timișoara V. Mehala, Pr. Zoltán Kocsik, rectorul bisericii Ordinului Piarist și Pr. Daniel Dumitru, paroh de Timișoara II. Fabric. Sf. Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea euharistică solemnă.
Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara