Datorită faptului că situația din Ucraina devine tot mai tensionată și încercând să împlinească cuvintele Evangheliei și ale Mântuitorului, de a ne iubi și ajuta unii pe ceilalți, Parohia Romano-Catolică din Lugoj a întreprins câteva acțiuni de ajutorare a refugiaților. În acest sens, părintele paroh al comunității, Mihail Titi-Dumitresc a relatat următoarele:
„De câțiva ani, în parohia noastră, în duminicile din Postul Mare, îi încurajăm pe credincioși să vină cu alimente, la Liturghii, pe care, apoi, le adunăm și le împărțim celor mai nevoiași din parohie și din orașul nostru.
Așa am făcut în ultimii ani și așa am început să facem și în prima duminică din postul acestui an, până când a intervenit acest război de lângă noi și refugiații au sosit și la noi în oraș și în satele din jur; așadar, i-am rugat pe credincioși ca aceste colecte de alimente să fie oferite acestor frați și surori care au fost nevoiți să fugă aproape cu nimic din casele lor, din fața războiului. Astfel, de trei duminici și până la Paști, în duminicile din Postul Mare, adunăm alimente pe care le împărțim celor care au mai mare nevoie, dintre refugiați. Ținem legătura aici, la nivelul orașului nostru cu preoții din celelalte confesiuni și, mai ales acum, cu părintele protopop ucrainean, care are și cazați refugiați de care se îngrijește. Dânsul ne mijlocește ajutor către ei. De aceea, alimentele sunt și duse la centrul lor; o parte deja au fost duse direct în Ucraina, cu un transport, iar o altă parte au fost împărțite pentru nevoile de zi cu zi.
Tot datorită acestei legături, părintele protopop ne-a adus la cunoștință că sunt lucruri de care au și mai mare nevoie acești refugiați, care ajung și în Lugoj, dar care deocamdată nu au ales să rămână aici pentru un timp mai îndelungat, ci merg mai departe, după câteva zile, spre Occident. Probabil aceștia sunt aceia care au mai multe posibilități și au cum să ajungă acolo. Dacă acest război se va mai prelungi, probabil vor veni și aceia care nu mai au altceva decât să își salveze viața din fața războiului. Și, de aceea, ne-a dat și o listă de medicamente care ar putea fi, eventual, procurate, pentru a fi utilizate într-un spital din Cernăuți. Și această listă am făcut-o cunoscută mai multor persoane și credincioși, care, dacă au posibilitatea, ne pot anunța pentru a da mai departe și acest ajutor.
Totodată, au venit chiar și la noi câteva persoane refugiate care, nu atât de cazare au avut nevoie, ci de acte oficiale (ex: permis, buletin, pașaport) pentru că ale lor erau expirate. Legat de această problemă, i-am pus în legătură cu confratele nostru ortodox ucrainean și el încearcă, pe cale legală, directă, să îi ajute cu acte.
Posibilitate de cazare pentru refugiați oferim și noi, într-o filială, la Pietroasa Mare, unde, împreună cu Asociația Caritas, deja a fost pregătită casa cu aproximativ 8 camere. Au fost aranjate băile, bucătăria, încălzirea centrală, așternuturile, camerele au fost curățate și zugrăvite, pentru a fi un loc unde refugiații se pot liniști și, apoi, să își poată continua, într-un fel, viața.
Toate acestea reprezintă un semn de solidaritate, un semn – mai ales acum, în timpul Postului Mare – în care noi și, și eu, personal, să împart ceea ce și eu am nevoie cu aceia care, foarte mulți dintre ei deja nu mai au nimic. Rămâne la latitudinea, grija și caritatea noastră, milostivirea cu care suntem chemați, de urgență, a le veni în ajutor și în întâmpinare.”
Lista cu medicamentele necesare spitalului din Cernăuți:
- l-lysine escinate amp. 5.0 №10
- Actovegin amp. 10.0 №5
- Cerebrolysin amp. 10.0 №5
- Sonobarboval in flacc. 5.0
- Relaxil tab. №30
- Caver amp. 50 mg / ml 2.0 №10
- Ketolong amp. 3% 1.0 №10
- Thiocetam amp. 5.0 №10
- Ogrania tab. 75 mg №14
- Etamsylate 12.5% 2.0 №10
- Tetanus toxoid (2 doses) 1.0 №10
- Elastic bandage (large size)
- Nonwoven elastic surgical patch „Leofix” 10*10
- Piracetam amp. 10.0 №10
- Tranexamic acid 50 mg / ml №10
- Lincomycin 30% 2.0 №10
- Prednisolone 30% 1.0 №5
- Chloropyramine 20 mg / ml 1.0 № 5
- Pantoprazole in flacc. 40 mg №1
- Needle to install the subclavian catheter KV-3
Thabitta Kozilek / Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara