„…În lumea asta căutăm un drum: Dragostea lui Dumnezeu vrem s-o-împărtășim, să ajutăm și să iubim“ – aceste versuri, acest refren a răsunat de mai multe ori în perioada 9-12 mai a.c. în mai multe biserici ale Diecezei de Timișoara, cu prilejul celei de-a celei de-a 55-a ediții a Drumeției Internaționale Kolping pentru Pace. Motto-ul acestei ediții a fost: „Trăiește responsabil – acționează solidar!“
Drumeția a fost pregătită de Familiile Kolping „Millenium“ (Timișoara II. Fabric), „Sfânta Maria Timișoara ’89“ (Timișoara Fabric, greco-catolică) și „Dumbrăvița“, în colaborare cu Organizația Kolping România și a întrunit 250 de participanți din 11 țări europene. Conform comunicatului acestei asociații, „Drumeția Internațională Kolping pentru Pace este cel mai vechi eveniment al Organizației Kolping Europa, organizat în mod regulat. Acest eveniment marchează o tradiție îndelungată, dar și un angajament profund pentru promovarea păcii, solidarității și diversității culturale la nivel global.“ La manifestare a fost prezent Msgr. Christoph Huber, Praeses general Kolping International.
Evenimentul a început joi, 9 mai a.c. cu o Sf. Liturghie celebrată în limbile germană, engleză, maghiară și română de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, cu prilejul Solemnității Înălțării Domnului. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost susținut de dl. Róbert Bajkai-Fábián, organistul Domului.
În omilia sa Episcopul Diecezan a menționat: „Solemnitatea de astăzi are o dublă semnificație: Isus s-a înălțat la cer și totuși, a rămas cu noi. El este baza comunității și unității noastre. Isus a venit între noi ca să ne arate, ca să ne aducă iubirea Preasfintei Treimi.“
Acțiunea principală a zilei de 10 mai a fost Drumeția pentru Pace, ce a avut ca punct de pornire biserica parohială romano-catolică din Buziaș, unde participanții au fost salutați de Pr. Szilárd Eugen Vodila, parohul acestei comunități, iar Pr. János Kapor, paroh de Chișineu-Criș, Praeses Kolping Banat (secțiunea romano-catolică) a ținut o meditație. Pornind de la biserică cei prezenți au parcurs un drum de aproximativ 11 km prin vie, pe dealul Silagiului, până la Crama Aramic. În cadrul drumeției a fost vizitată și capela sf. Urban din dealul viticol al Silagiului. La această activitate au mai participat Pr. George Rădulescu, paroh greco-catolic de Sânandrei, Praeses al Kolping Banat (secțiunea greco-catolică) și Pr. Lajos Máthé, paroh de Dumbrăvița. În după-amiaza zilei, la ora 18.00 Msgr. Christoph Huber, Praeses general Kolping International a celebrat o Sf. Liturghie în biserica Millennium din Timișoara-Fabric. Aici cei prezenți au fost salutați de Pr. Daniel Dumitru, parohul acestei comunități. Cadrul muzical afost asigurat de cantorul bisericii, dl. Emil Dumitresc.
Sâmbătă, 11 mai, Drumeția pentru Pace a continuat în Timișoara. Punctul de pornire a fost Casa Calfelor Kolping cu oprire pentru meditație și impuls spiritual la Centrul Reformat Noul Mileniu. Traseul a continuat pe aleea pietonală de pe malul Canalului Bega până la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, apoi, prin Piața Victoriei (Operei), până la biserica parohială greco-catolică Sf. Iosif din Piața 700 (fosta biserică a mănăstirii Călugărilor Mizericordieni), unde s-a celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin. Pe tot traseul drumeției celor două zile echipajul de prim ajutor alcătuit din voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez, filiala Timișoara au asigurat asistența în caz de necesitate.
Seara, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, începând cu ora 19.00, a avut loc festivitatea de încheiere a celei de-a 55-a ediții a Drumetiei Internationale Kolping pentru Pace, în cadrul căreia a avut loc înmânarea steagului drumeției organizatorilor celei de-a 56 – a ediții: Kolping Südtirol / Tirolul de Sud.
Pentru duminică, 12 mai a.c. au fost propuse două programe opționale: Pelerinaj la Bazilica Maria Radna sau plecare către Brașov. Astfel un grup numeros, 90 de persoane, au ales ca să se deplaseze la Basilica de pelerinaj Maria Radna, unde au participat la o Sf. Liturghie celebrată de Pr. János Kapor, paroh de Chișineu-Criș. A concelebrat Pr. Josef Stampfl, Praeses al Familiei Kolping din Meran, Tirolul de Sud.
Conform site-ului oficial al Drumeției pentru pace (https://friedenswanderung.kolping.ro/ro/informationen/), prima Drumeție Internațională Kolping pentru Pace a fost convocată în anul 1968. Câțiva membrii Kolping din Elveția, Germania și Luxemburg s-au întâlnit la Sachseln/Sarnen. S-au celebrat Liturghii, s-au rostit rugăciuni și s-au discutat probleme europene de actualitate. Scopul principal a fost angajamentul de implicare pentru democrație, dreptate și pace. La încheierea acțiunii din data de 26 mai 1968, participanții au hotărât, că această întâlnire nu ar trebui să rămână un eveniment singular, astfel încât un an mai târziu a urmat lansarea invitației la o nouă drumeție pentru pace, de data aceasta în Luxemburg. Începând cu a cincea ediție au participat și doamne și, după căderea Cortinei de Fier, membrii Kolping din Europa Centrală și de Est.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara