În Banatul Montan, în a doua jumătate a lunii ianuarie au fost organizate mai multe evenimente comemorative spre evocarea deportării germanilor din regiunea noastră în URSS / Rusia, care a început acum 79 de ani, în ianuarie 1945. Asociația Culturală și de Educație a Adulților „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“, împreună cu Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan (DFBB) și partenerii din mai multe localități au organizat evenimentele.
În perioada 25-31 ianuarie 2024 au fost organizate mai multe expoziții, cum ar fi cea de la Centrul German de Tineret, Documentare și Cultură „Alexander Tietz“, Reșița, care a fost deschisă pe 25 ianuarie, având ca temă principală deportarea în Rusia: expoziția de artă a artiștilor plastici reșițeni Doina & Gustav Hlinka și Viorica Ana Farkas, membri ai cercului „Artă germană Reșița“, George Molin și Marianne Florea, membri ai cercului de sculptură în lemn „Jakob Neubauer“, ambii făcând parte din Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan, precum și Michael Messer din Sânmartin, jud. Arad, care în prezent locuiește în Augsburg / Germania; apoi expoziția dublă de lucrări filatelice, deschisă tot aici pe 30 ianuarie, cu piese din colecția lui Norbert Blistyar din Steierdorf, care în prezent locuiește în Germania, și expoziția artiștilor plastici reșițeni Anton Ferenschütz (* 10.11.1927, Reșița – † 25.04.2018, Bielefeld / Germania), și Franz Binder (* 14. 11.11.1924, Steierdorf – † 11.11.2004, Reschitza), precum și ultima expoziție vernisată la 31 ianuarie, în galeria Centrului de Cultură al Jud. Caraș-Severin, Reșița, unde a fost prezentată o interesantă expoziție documentară pe tema celor 29 de ani de existență a monumentului deportaților în URSS din Reșița. Așa cum s-a obișnuit în mod tradițional până acum, și în acest an, în cadrul Liturghiilor duminicale din mai multe biserici din Banatul Montan au avut loc rugăciuni pentru deportații decedați, în data de 28 ianuarie.
De exemplu, s-au ridicat rugăciuni în Biserica romano-catolică „Imaculata Concepție” din Orșova de către părintele Davor Lucacela, în Biserica romano-catolică „Imaculata Concepție” din Caransebeș de către părintele Marin Matieș, în Biserica romano-catolică „Maria Regină” din Oțelu Roșu / Ferdinand de către părintele Călin Ciocian, în Biserica romano-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Dognecea de către părintele Ferenc Ebenspanger, în Biserica parohială romano-catolică „Înălțarea Sfintei Cruci” din Oravița și în Biserica „Preasfânta Treime” din Steierdorf de către părintele Martin Jäger, în biserica romano-catolică „Imaculata Concepție” din Bocșa Montană de către părintele Alin Emil Irimiciuc. După Liturghiile duminicale respective, la Dognecea și Bocșa au fost organizate rugăciuni cu depuneri de coroane de flori și lumânări aprinse în fața monumentelor respective ridicate aici.
Duminică, 28 ianuarie 2024, părintele arhidiacon Veniamin Pălie s-a rugat pentru cei deportați în Rusia și în cadrul Liturghiei duminicale în limba germană din biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” din Reșița Montană. La final președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan a rostit câteva cuvinte evocatoare. În spiritul ecumenismului, pastorul Walther Sinn de la Biserica Evanghelică A.B. din România, paroh de Semlac, responsabil pentru întreaga regiune Banat, a rostit și el rugăciuni pentru deportații decedați din Rusia.
Oaspete de onoare a fost președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, Prof. Dr. Johann Fernbach, care a participat atât la Liturghie, cât și la comemorarea de la Memorialul Deportaților în Rusia.
Comemorarea victimelor deportării, la Memorialul Deportaților din fostul Parc „Cărășana” din Reșița, care din 2022 este cunoscut sub numele de Parcul „Episcop Martir Traian Valeriu Frențiu”, a continuat cu rugăciuni rostite de Părintele Arhidiacon Veniamin Pălie și de Pastorul Walther Sinn. Comemorarea a început cu un cuvânt introductiv rostit de președintele Forumului la monumentul ridicat în 1995 (proiectat de artistul de renume internațional Prof. Dr. Hans Stendl, născut la Reșița). Au urmat depuneri de coroane de flori din partea DFBB, a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați în Bărăgan, filiala Caraș-Severin, a Prefecturii Județului Caraș-Severin (reprezentată de subprefectul Adina Radics), a Consiliului Județean Caraș-Severin, a Primăriei Municipiului Reșița, a delegațiilor de la forurile locale din Deta, Călan și Petroșani și, nu în ultimul rând, a Mihaelei Medeea, descendentă de deportați în Rusia, care a venit cu această ocazie la Reșița. La finalul Sfintei Liturghii de la Reșița, precum și la Monumentul Deportaților s-a cântat binecunoscutul cântec al deportaților din Rusia „Tief in Russland, bei Stalino…“ (În adâncul Rusiei, la Stalino…).

Unul dintre momentele de vârf ale evenimentelor comemorative din acest an a fost masa rotundă organizată la Centrul german „Alexander Tietz” din Reșița pe tema deportărilor de la jumătatea secolului al XX-lea, sub motto-ul „Deportările și poveștile lor”. Au fost invitați să participe Ivan Schnabel, președintele Comunității Evreilor din Reșița, Cornelia Fetea, președinta filialei județene Caraș-Severin a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și dr. Ionel Bota, istoric din Oravița. La evenimentul comemorativ au mai luat cuvântul Lewinus Licker, Marianne Chirilovici și Nicolae Sârbu. De asemenea, au fost prezentate două cărți: una a fost intitulată „Russlanddeportation. 75 Jahre seit deren Beginn. Gedenkveranstaltungen im Banater Bergland, 1991 bis 2020, und Beiträge betreffend die Geschichte des Reschitzaer Denkmals für die Russlanddeportierten“ (Deportarea în Rusia. 75 de ani de la începutul ei. Manifestări comemorative în Banatul Montan, 1991 – 2020 și contribuții privind istoria Memorialului de la Reșița al Deportaților în Rusia) și „Russlanddeportation. 75 Jahre seit deren Beginn. Zeitzeugen und Erinnerungen“ (Deportarea în Rusia. 75 de ani de la început. Mărturii și amintiri contemporane), ambele publicate de Erwin Josef Țigla la Editura Reșița „Banatul Montan”. Corul „Franz Stürmer”, sub conducerea Elenei Cozâltea, a încadrat masa rotundă cu o interpretare a cântecului deportaților.
Ca parte a programului comemorativ din acest an, au avut loc două proiecții de filme documentare la Centrul german „Alexander Tietz”: pe 25 ianuarie și 30 ianuarie. În cadrul proiecției de film din 30 ianuarie, a fost organizat și un program muzical cu ajutorul profesoarei de muzică Nicoleta Garoiu și a elevilor săi de la Liceul de Artă „Sabin Păuța” din Reșița. Protagoniștii acestei rememorări muzicale au fost elevii Matei Gheța, Allia Izvernari, Giulia Popa, Mark Bardocz, Darius Ștefan Szuiogan, Mario Andrei Marieșescu și Ian Adrian Dinuț și profesorii lor Nicoleta Garoiu, Lucia Ghilea, Lucian Voina și Diana Silaghi.
Pe 30 ianuarie, în studioul postului „Banat TV” Reschitza a avut loc emisiunea în direct „Călător fără bilet”, cu colonelul Valentin Homescu (prezentator) și invitații săi, Cornelia Fetea, președinta filialei județene Caraș-Severin a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și Erwin Josef Țigla. Tema serii a fost deportările de la mijlocul secolului XX.
Manifestările comemorative cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la începutul deportărilor în Rusia au avut loc și în acest an sub deviza „Niciodată din nou!”.

Erwin Josef Țigla
Apărut în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 32 / Nr. 7753 București, marți, 6 februarie 2024, p. 7.