Timişoara/Temeswar/Temesvár- istoria, bogata viaţă culturală, atracţiile turistice şi flair-ul deosebit al oraşului din vestul României au fost în centrul discuţiilor de la manifestarea științifică internaţională care a avut loc între 6-8 decembrie a.c. la Bad Kissingen, Germania.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de formare „Der Heiligenhof” Bad Kissingen în colaborare cu Asociaţia „Prietenii Şcolii Lenau”, precum şi Centrul de Cultură şi Documentare a Şvabilor din Banat, Ulm.
Simpozionul a fost deschis vineri seara de gazda întâlnirii, Gustav Binder, împreună cu Halrun Reinholz, de la amintitul centru din Ulm. Dr. Walter Engel a prezentat în cele ce au urmat un referat cu tema „Timişoara, centru cultural al şvabilor din Banat”.
A doua zi, 7 decembrie 2019, au urmat diverse prezentări: dr. Hans-Heinrich Rieser despre poziţia geografică a Timişoarei şi despre cum a devenit acesta un oraş; arhitectul Mihai Opriş – despre legendarul castel de vânătoare ( numit și „turcasc”) al contelui Mercy – un subiect foarte interesant şi pentru mulţi necunoscut. Această clădire s-a aflat în Pădurea Verde, unde azi funcţionează Liceul Tehnologic de Silvicultură şi Agricultură. castelul de vânătoare – o bijuterie barocă – a fost construit în jurul anului 1763. Se presupune că arhitectul său a fost Karl-Josef Römmer, considerat cel mai bun arhitect al Banatului, în secolul al XVIII-lea, maestr al barocului timişorean care a activat și la construcția Domului, semnând planurile din a doua etapă de construire.
Au urmat o prelegere susținută de Raluca Nelepcu, despre istoria învăţământului, a şcolilor, îndeosebi a liceului Lenau, care în anul 2020 va sărbători jubileul de 150 ani. Dr. Franz Metz a relatat pe larg, în baza unei sumedenii de imagini și documente, despre rolul muzicii şi al cântecelor în Timişoara multietnică.
O privire de ansamblu asupra a aproape 1000 de ani de istorie a Diecezei Romano-Catolice de Timişoara (fostă „de Cenad”) a fost oferit de dr. Claudiu Călin, archivist al Diecezei de Timişoara. Au fost prezentate începuturile vechii dieceze, activitatea Sfântului Gerhard, precum şi eforturile sale de creştinare; primele menţionări documentate ale germanilor pe teritoriul actualei Românii (cei doi călugări benedictini, sosiți împreună cu Sf. Gerhard la Cenad, Heinrich și Walther, care au predat cititul, scrisul și cântul sacru în școala Catedralei din orașul episcopal de atunci, prima școală atestată pe teritoriul de azi al României); viaţa şi activitatea episcopului mărturisitor Augustin Pacha – personalitate importantă a Banatului și a Timișoarei.
Getta Neumann, fiica fostului rabin al Timişoarei a prezentat un referat despre viaţa Comunităţii Evreieşti din urbea de pe Bega. Ramona Lambig, reprezentanta unei agenţii de turism din Saarbrücken şi Timişoara a exemplificat potenţialul turistic al oraşului.
La finalul simpozionului, gazda întâlnirii, Gustav Binder a arătat, că deşi a vizitat deja Banatul, respectiv Timişoara, a fost pozitiv surprins de cele auzite în prezentări, de vasta cultură şi tot ceea ce are de oferit vizitatorilor acest oraş .
Printre cei 50 de oaspeţi ai seminarului din Bad Kissingen s-au aflat nenumărați bănăţeni emigraţi în Germania, precum şi foşti elevi şi parteneri ai liceului Lenau.