În perioada 24-26 mai 2019, tinerii din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara au acceptat invitația Centrului Diecezan de Tineret Timișoara și a episcopiei noastre, de a petrece un sfârșit de săptămână alături de mulți alți tineri voioși și de a fi în comuniune cu Isus.
Participanții au sosit vineri 24 mai a.c. la Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum” unde au fost primiți cu brațele deschide de grupul de studenți Jubilate. Seara au participat la ateliere de cunoaștere în grupuri mici, iar mai apoi, s-au rugat împreună conduși de Pr. Daniel Dumitru, paroh de Oravița. Sâmbătă, dimineața a venit repede și i-a surprins la Sfânta Liturghie, celebrată de Pr. Alin Irimiciuc, paroh de Bocșa, încurajându-i pe tineri să își înceapă ziua, frumoși și curajoși alături de Isus. Excelența Sa, părintele Josef Csaba Pal, episcop de Timișoara, le-a vorbit tinerilor la cateheză despre Da-ul Fecioarei Maria și i-a îndemnat să își mărturisească Da-ul lor personal. După-masa a fost împărțită în ateliere, pe grupe. Mergând prin rotație, toate grupurile au luat parte la rugăciunea ghidată condusă de Raul Ciocani și Adrian Ioncsov, membri ai grupului de studenți, cursul de prim-ajutor oferit de Tineretul Maltez și condus de dr. Kovács, atelierul Despre Sfinți pregătit de Sr. Alexandra, din Oravița, concursul de cultură generală animat de grupul Tekmek, atelierul de turism prin oraș condus de Vlad Colarezași jocuri pregătite de Pr. Tiberiu Szabo, capelan Timișoara IV Iosefin și responsabil diecezan de tineret.
La sfârșitul acestor ateliere, tinerii au avut parte de o surpriza. Dl. Zoltán Zöld, reprezentant al Caritas le-a prezentat o nouă carte, special pregătită pentru ei, DOCAT. Acesta a caracterizat cartea ca fiind un „manual de utilizare” a Catehismului Bisericii Catolice, pe înțelesul tinerilor și care are menirea să îi ajute, să le răspundă la cele mai grele întrebări. Cum tehnologia evoluează o dată cu tinerii, dl. Zold a accentuat faptul că există și aplicația pentru telefonul mobil al cărții, pentru a le fi mai ușor tinerilor să parcurgă materialul.
Seara s-a încheiat cu adorația euharistică, însoțită de rugăciuni în spiritul comunității de la Taizé condusă și pregătită de Fr. Sorin Vrânceanu SDS și Sr. Erika-Maria. Acest moment de liniște și reculegere, prin rugăciune și muzică, i-a ajutat pe tineri să conștientizeze ceea ce au auzit și învățat în ziua care a trecut.
Ultima zi, duminica, a continuat pentru tineri cu Sfânta Liturghie, celebrată de Excelența Sa, părintele Iosif-Csaba Pal, în Biserica Piaristă. Acesta a preferat ca predica lui să fie construită pe răspunsurile la întrebările ce le-a primit de la tineri în zilele ce au trecut. A accentuat că viața de creștin este important să fie comuniune cu Isus și fiecare persoană trebuie să aibă un duhovnic care să îl îndrume. A transmis tinerilor să iubească fiecare lucru mărunt și să fie recunoscători lui Dumnezeu pentru fiecare încercare.
După un asemenea sfârșit de săptămână, tinerii s-au reîncărcat pozitiv și au dus în parohiile de unde au venit multe bucurii, încurajări și credință vie.
Prin acest intermediu, se aducem mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire a tinerilor din dieceza noastră.
Astrid Schriffert
Foto: https://www.facebook.com/tineretcatolictm/photos/pcb.2201876526577102/2201873859910702/?type=3&theater