Aproximativ patruzeci de tineri din Dieceza de Timișoara au participat în perioada 10-12 septembrie 2021 la Congresul Internațional Euharistic ce a avut loc la Budapesta, avându-i alături drept coordonatori de grup pe Sr. Erika- Mária Bukovics, Sr. Beáta-Mária Horváth, Pr. Miklós Csaba și Pr. Irimiciuc Alin.
Vineri, 10 septembrie, ora 10:00, tinerii, însoți de coordonatori au plecat spre Budapesta. Drumul lor, deși lung, a fost unul frumos, timpul de călătorie folosindu-l spre a-i aduce laudă lui Dumnezeu prin cânt și rugăciunea Preasfântului Rozariu. Încă de la plecare, părintele Csaba Miklós a precizat tinerilor că: ”Acest pelerinaj nu este despre ceea ce vom vedea, ci despre a fi mai aproape de Isus în Euharistie.” Continuând acest gând, părintele Alin Irimiciuc a menționat că: ”Mergem la acest congres pentru a ne întâlni cu un prieten care este mereu alături de noi și fie ca bunul Dumnezeu să ne ajute să ne întoarcem mai bogați din acest pelerinaj.”
După ce bagajele au fost lăsate la locul de cazare, tinerii au plecat spre Arena Sportivă Papp László unde a avut loc o Seară a Tineretului, având în program concertul Ákos, urmat de mărturia lui Proszenyák Róbert, fost sportiv care nefiind credincios a ajuns în comă și a trecut prin iad dar și mărturia Sophiei Kuby, care datorită Euharistiei a devenit creștină. Programul serii s-a încheiat cu o Adorație Euharistică și binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament a tuturor celor aflați în Arenă.
Ziua de sâmbătă, 11 septembrie, a fost dedicată vizitării celor mai importante edificii și monumente istorice ale orașului Budapesta. Astfel, tinerii au vizitat Bazilica Sf. Ștefan din Budapesta, cea mai mare biserică din oraș și a treia cea mai mare din Ungaria, urmând Biserica „Mátyás”, mai precis Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Budapesta, o biserică situată în Piața Sfintei Treimi, construită inițial în stil romanic, în anul 1015, clădirea actuală fiind realizată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și restaurată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ziua a continuat cu o plimbare pe malul Dunării, unde tinerii au putut admira Biserica Reformată din Piața Szilágyi Dezső și Biserica Franciscană, construită în 1973, situată în zona veche a orașului. Un alt edificiu grandios, de mare însemnătate al orașului, pe care tinerii l-au putut admira a fost Palatul Parlamentului, situat în Piața Kossuth Lajos, pe malul stâng al Dunării, acesta fiind una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, fiind, totodată, cea mai mare clădire din Ungaria.
Programul zilei a continuat cu Sfânta Liturghie, celebrată în Piața Kossuth Lajos, urmată de o procesiune cu făclii până în Piața Eroilor. Impresionant a fost modul în care autoritățile au reușit să organizeze acest eveniment: întreaga procesiune, dar și versurile melodiilor au fost transmise credincioșilor pe ecrane mari, situate pe tot parcursul drumului. Un moment deosebit a fost acela în care sunetul din boxele situate în oraș nu s-a mai auzit, însă toți participanții la procesiune s-au unit într-un singur glas, continuând melodiile din program, ale căror versuri erau vizibile pe ecrane. Astfel, tinerii au putut trăi sentimentul de unitate și comuniune cu toți cei prezenți.
Ultima zi a evenimentului a debutat cu micul dejun, îmbarcarea bagajelor în autobus și plecarea spre piața Eroilor pentru a participa la ultimul, dar și cel mai important eveniment al acestor zile și anume STATIO ORBIS – Sf. Liturghie de încheiere cu Sf. Părinte Papa Francisc. În cadrul omiliei, Papa Francisc a reflectat asupra pericopei evanghelice a duminicii (Marcu 8, 27-35), care relatează momentul în care Petru îl recunoaște pe Isus drept Cristos, iar Isus își anunță pătimirea, moartea dar și învierea. Întrebarea din Evanghelie „Dar voi cine spuneți că sunt eu?” i-a invitat pe toți cei prezenți să reflecteze asupra relației lor personale cu Isus: Cine este pentru ei Isus cu adevărat? De asemenea, Sfântul Părinte a menționat că Euharistia ne amintește că Isus este Dumnezeu cu adevărat, care ni se arată ca Pâine frântă, iubire răstignită și dăruită. Prin relația personală cu Isus se poate învăța a gândi după logica lui Dumnezeu, a iubirii umile, care e îndreptată spre binele celuilalt și fuge de orice triumfalism, încăpățânare, impunere.
Un alt gând care a rămas în sufletele tinerilor a fost acela că Adorația Preasfântului Sacrament este unul din cele mai importante lucruri, pentru a contempla fragilitatea lui Dumnezeu, drumul în urmarea lui Isus fiind și un drum cu Isus. A merge după Isus înseamnă a înainta în viață cu aceeași încredere ca a lui, știind că suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu; înseamnă a sluji, nu a fi slujiți, a merge în întâmpinarea aproapelui. A-l urma pe Isus înseamnă a reauzi în fiecare zi, în noi, întrebarea: „Tu cine spui că sunt eu?”
Cu un suflu nou și un suflet cu siguranță mult îmbogățit, tinerii și coordonatorii, cărora li s-au alăturat pe drumul de întoarcere și elevii Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinium” însoțiți de pr. Pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului, au plecat spre casă. Pe tot parcursul călătoriei spre Timișoara, tinerii au intonat cântece de laudă și mulțumire aduse lui Dumnezeu, având totodată ocazia, fiecare dintre cei prezenți, să împărtășească din comoara sufletească pe care au primit-o cu ocazia participării la acest congres.
Astfel, vom cita pe scurt două dintre feedback-urile tinerilor: ”Văzând tinerii cum stau împreună unul cu celălalt, mă gândeam ce frumos este să ai un prieten cu care să mergi împreună de Crăciun, de Paște și la evenimente atât de speciale precum acesta. Gândul care mă consolează mereu, atunci când mă simt singură, este că îl am pe Isus mereu cu mine!”.
O altă tânără a mărturisit că: ”Deși până acum nu am participat la un astfel de eveniment, pot spune că a fost o experiență foarte specială, deoarece am văzut atât de mulți oameni, care au venit din diferite părți ale lumii, vorbind diferite limbi străine, însă cu toții veniți cu un scop comun: a-l întâlni pe Isus în Sfânta Euharistie, pe Dumnezeu adevărat. Totodată, mă bucur că am avut ocazia să îl văd și pe Sfântul Părinte Papa Francisc.”
Aducem mulțumiri lui Dumnezeu, organizatorilor și coordonatorilor de grup și nădăjduim ca bucuria pe care acești tineri au simțit-o în aceste zile petrecute împreună unul cu celălalt și, cu toții, împreună cu Isus, să se propage și să atingă inima a câtor mai mulți oameni pe care îi vor întâlni, iar prin vorbele și acțiunile acestor tineri, Isus să mângâie cât mai multe suflete.
Thabitta Kozilek