Duminica a 29-a a timpului liturgic De peste an a fost pentru comunitatea din Slatina Timiș un prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru roadele câmpului şi pentru toate binefacerile pe care le aduce şi le face în viaţa noastră.
Putem spune că această zi importantă a prins viață de acum înainte în comunitatea catolică, dar și pentru întreagă localitate. Începând cu anul acesta, împreună cu tinerii catolici ai comunității, am reușit să iniţiem şi să pregătim la biserică o Sfântă Liturghie de mulțumire bunului Dumnezeu pentru toate roadele și bucatele pământului, Ziua Recoltei.
În Sadova Veche, care este filială a parohiei noastre, deja de foarte mulți ani se pregăteşte această zi de mulțumire – Erntedankfest, cum este ea numită în limba germană. Poate este straniu, dar trebuie să recunoștem că în această lume modernă, în care trăim, este tot mai greu să mulțumim cuiva, dar mai ales bunului Dumnezeu. Din contră, parcă suntem mereu într-o ceartă, într-o contradicție cu Tatăl nostru ceresc.
În comunitatea noastră avem și alte obiceiuri foarte frumoase: Binecuvântarea ogoarelor, care are loc la sărbătoarea Sf. Evanghelist Marcu. În această zi de primăvară Sfânta Liturghie începe în centrul satului la cruce, pe Plaţ, aşa cum spun oamenii de aici. Din acest loc se binecuvântează cele patru puncte cardinale cu rugăciunea înălţată spre Dumnezeu pentru a ocroti câmpul ca să aducă roade îmbelșugate, să fie ferit de grindină, de secetă. Un alt obicei este Sărbătoarea Preasfântului Trup și Sânge a lui Cristos, Joia Verde, când se construiesc corturile – altarele sau cum spunem la Slatina căsuțele. În această sărbătoare căsuțele se pregătesc pe străzile localității. În fieare an altă stradă sau uliță, cum se spune în localitate, este responsabilă pentru pregătirea şi înfrumuseţarea căsuţelor.
Începând cu acest an o să adăugăm în lista obiceiurilor noastre şi Ziua Recoltei. Ne vom bucura în continuare și de această zi frumoasă, în care îi aducem mulțumire Tatălui nostru ceresc pentru tot aurul câmpului şi pentru toate cele necesare trupurilor noastre.
În această zi credincioşii au adus mulţumire bunului Dumnezeu pentru toate roadele din acest an. Acest lucru nu l-au făcut doar prin rugăciune, ci la fel ca Abel, i-au adus Domnului din roadele lor. Fiecare s-a prezenta în faţa Lui cu inima plină de laudă şi mulţumire, dar totodată şi cu mâinile pline de bunătăţi. Oamenii au fost darnici şi din bunătatea lor s-au adunat multe roade, care vor fi împărţite la cei nevoiaşi. Aceste daruri adunate le vom oferi Surorilor Franciscane din Caransebeş pentru a le împrţi copiilor şi bătrânilor de care se îngrijesc: copiii la Grădiniţa Sf. Ursula şi bătrânii şi pacienţii Centrului de Îngrijire la domiciliu.
Cu această ocazie doresc să multumesc tinerilor, atât din Slatina cât și din Sadova, care s-au implicat ca acestă zi să devină cu adevărat o zi de sărbătoare și de mulțumire. Totodată doresc să mulţumesc și enoriaşilor din comunitate pentru spijinul și devotamentul lor.
Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!