Iată că am ajuns și în ultima zi a acestui schimb de experiență organizat de către Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și desfășurat între 12-14 septembrie a.c. pentru colaboratorii Biroului pentru Pastorația Familiilor și a Adulților, Centrului Diecezan de Tineret și Biroului Media, precum și pentru colaboratorii acestora. Această reuniune a referenților pastorali ai diecezei a dispus de două zile intense de formare și de pregătire pentru noul an pastoral, în Dieceza de Vác, Ungaria.
În ultima zi am început programul cerând ajutorul bunului Dumnezeu pentru munca noastră diecezană, fiecare pe domeniul pe care lucrează. Sf. Liturghie a fost celebrată de E.S. Marton Zsolt, episcop diecezan de Vác împreună cu E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, cu concelebrarea preoților prezenți din dieceza de Timișoara în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Impulsul din cadrul Sf. Liturghi a fost dat de către Pr. Daniel Dumitru, paroh de Timișoara II. Fabric, care ne-a împărtășit că se simte în aceste zile ca într-un cantonament de fotbal, unde trebuie să jucăm împreună pentru Dieceza noastră, dar să nu uităm nici esența, țelul pentru care jucăm. Iar aceasta doar astfel o putem face, dacă suntem ca și floarea soarelui care se rotește după soare, pentru noi creștinii acest soare fiind însuși Isus Cristos.
Prima parte a zilei s-a deschis cu o scurtă meditație ținută de către E.S. Iosif, care a făcut o reflecție cu privire la anii trecuți și ne-a comunicat că în anul ce vine vom aprofunda aspectul diaconiei în Biserică, sub motto-ul: „De fapt, nu era niciunul dintre ei care să ducă lipsă.” (Fapte 4,34a). „Să nu fie niciun nevoiaș între noi. Este bine să ajungem și la marginea comunității. Să fie sensibilizați pentru acest lucru.” De asemenea părintele episcop l-a citat pe Ioan Gură de Aur, care a fost comemorat cu o zi înainte: „să condamnam păcatele noastre, să uităm neplăcerile, rugăciunea care este făcută cu suflet, milostenia, și să trăim în umilință.” Dacă avem daruri și astfel lucrăm, atunci cu siguranță îi vom îndemna și pe alții la diakonie.
După acestea fiecare grup s-a retras pentru a planifica noul an pastroral, plin de evenimente, care să dea un imbold tuturor credincioșilor pentru a deveni creștini mai buni, mai autentici, care să poată să dea mărturie altora prin viața lor. Fiecare grupă a învățat câte ceva în aceste zile de la gazdele din Vác și au încercat să implementeze anumite lucruri în programele lor de anul viitor sau au discutat de cum se pot acestea implementa la noi în Dieceza noastră.
Cu toții suntem profund recunoscători Diecezei de Vác pentru găzduirea fraternă, pentru că și-au făcut timp pentru a ne primi și a ne prezenta munca lor admirabilă.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara