Nădrag: Comunitatea de la poalele Munților Poiana Ruscăi, din județul Timiș, este acum o destinație populară de weekend pentru cei care vor să scape de agitația orașului. Peisajul pitoresc din jurul Nădragului este caracterizat de dealuri, păduri bogate și pârâuri limpezi. La scurt timp după ce intră în sat, vizitatorii sunt imediat surprinși de ruinele fostei fabrici metalurgice „Ciocanul“, iar cele câteva zeci de blocuri de apartamente comuniste, care găzduiau odinioară muncitorii angajați la uzină, nu sunt o priveliște prea plăcută. Cu toate acestea, natura care înconjoară satul din Munții Banatului contracarează acest lucru – cu succes. Cu toate acestea, ceea ce nu mulți oameni știu este că populația din Nadrag este îmbătrânită: Populația din localitate este supra-îmbătrânită. Majoritatea tinerilor au părăsit satul în căutarea, altundeva, a unui loc de muncă. Cei care au rămas în urmă sunt cei în vârstă, pentru care un nou început în altă parte ar fi de neconceput. În total, în Nădrag locuiesc astăzi aproximativ 2400 de persoane – cu peste 450 mai puține decât acum zece ani, după cum relevă datele recensămintelor din 2021 și 2011.

Bernhard Balsliemke (dreapta) și Herbert Grün au mers la Nădrag cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a bucătăriei pentru seniori. La stația socială a fost organizată o după-amiază de cafea pentru seniorii beneficiari.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Bernhard Balsliemke se afla în vacanță în România și, din întâmplare, a ajuns și la Nădrag. Însoțit de preotul-paroh romano-catolic Josef Hollschwandner, a făcut cunoștință cu situația dificilă a persoanelor în vârstă care trebuiau să trăiască de pe o zi pe alta fără să știe cu adevărat dacă pensiile mici pe care le primeau în fiecare lună vor fi suficiente pentru a le asigura hrana zilnică. Singurătatea multora era, de asemenea, deprimantă. Copiii și nepoții lor se mutaseră pentru că orașul industrial, cândva înfloritor, nu le mai oferea oportunități de muncă după căderea comunismului, în 1989, când uzina siderurgică, cel mai mare angajator din oraș, s-a închis.

15 au devenit 55
Bernhard Balsliemke a recunoscut nevoia oamenilor și a decis să ajute. Așa a fost înființat grupul de acțiune „Ajutor pentru Nădrag“ / „Hilfe für Nadrag“ în Münster și, cu ajutorul Asociației Caritas a Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, a fost fondată o cantină pentru bătrâni. La început au fost 15 seniori care au primit masa de prânz de la punctul social. Datorită sprijinului din Germania, numărul beneficiarilor a crescut, astfel încât astăzi sunt 55 de vârstnici care primesc un prânz cald de luni până vineri. În cadrul punctului social Nădrag a Asociației Caritas Timișoara, aproximativ 30 de copii din sat primesc, de asemenea, un prânz cald în fiecare zi – acest proiect este susținut de Caritas Graz. Anul acesta, cantina pentru seniori din Nădrag a aniversat 20 de ani de existență. Pentru a marca această ocazie, Bernhard Balsliemke a călătorit în România – așa cum face aproape în fiecare an – împreună cu câțiva prieteni, pentru a vizita proiectul la fața locului. „Din punctul meu de vedere, nevoia este încă mare“, spune el. „Noi, ca grup de acțiune, strângem bani pe care îi trimitem la Timișoara. Aceștia sunt folosiți pentru a plăti mâncarea pentru bătrânii din Nădrag“, explică el. 190 de donatori din Germania au sprijinit anul trecut proiectul social din Nădrag. Este clar că în zilele noastre nu mai este la fel de ușor să colectezi donații ca pe vremuri. În general, oamenii au devenit mai puțin dispuși să doneze, iar România, țară membră a UE, nu mai este teoretic considerată atât de săracă precum era odată. Dar situația din teren relevă în continuare probleme majore. Multe localități din România sunt încă sărace și par să fie ignorate de politică. Acesta este și cazul Nădragului, micul și pitorescul sat din Munții Banatului.

Marius Huțanu (dreapta) alături de personalul și susținătorii cantinei sociale. El este cel care duce mâncarea la domiciliul unor beneficiari, indiferent de vreme. Foto (2): Raluca Nelepcu

Pensii mici sau deloc
În Nădrag locuiesc încă o serie de bătrâni ale căror pensii sunt atât de mici încât abia dacă și-ar putea permite hrana de zi cu zi. Printre cele 55 de persoane care primesc hrană de la cantina pentru bătrâni a Caritas, se numără și aproximativ cinci persoane care nu primesc nici pensie, nici ajutor social. Pentru aceste persoane, precum și pentru vârstnicii singuri, mâncarea de la cantina Caritas este de mare ajutor. De obicei, masa de prânz le este livrată la domiciliu, iar unii o iau singuri de la centrul de asistență socială. În fiecare zi se servesc două feluri de mâncare – o supă și un al doilea fel, plus pâine. Unii dintre bătrânii beneficiari mănâncă doar o parte și păstrează restul pentru cină sau pentru micul dejun din dimineața următoare. Din când în când, vârstnicii primesc – în plus față de prânz – conserve, dulciuri sau alte donații în natură. Anul trecut, grupul de acțiune „Hilfe für Nadrag“ a strâns 36.000 de euro pentru a-i înmâna Caritas-ului. Aceștia au fost folosiți pentru a acoperi costurile de funcționare a bucătăriei pentru seniori, în care lucrează cinci persoane. La fața locului, Marius Huțanu se ocupă de buna desfășurare a lucrurilor. Tot el este cel care duce mâncarea acasă la unii dintre beneficiari – indiferent dacă afară plouă sau este un frig năprasnic.

O mutare este iminentă

Bucătăria Caritas pentru seniori se va muta în curând în fostul sediu al primăriei, care a fost renovat. Fotografii (2): Fritz Heudtlaß

Bucătăria socială din Nadrag funcționează de la început într-o clădire a primăriei, pentru care Caritas plătește o chirie simbolică de 10 euro pe lună. Timp de 15 ani, contractul cu municipalitatea a fost prelungit în repetate rânduri cu încă un an, până când, în urmă cu cinci ani, administrația locală din Nădrag a decis să lase totuși contractul să se deruleze timp de cinci ani. În ultimii cinci ani, casa în care funcționează bucătăria pentru săraci a fost renovată – aproximativ 47.000 de euro au fost investiți în acest proiect. „Anul trecut, însă, s-a pus problema că va trebui să ne mutăm, deoarece în clădirea cantinei pentru săraci urma să se înființeze un azil de stat pentru persoane cu dizabilități. Între timp, vechea primărie a fost renovată – bucătăria noastră urmează să se mute acolo“, spune directorul general al Caritas, Herbert Grün. De fapt, mutarea nici măcar nu ar trebui să fie finalizată, deoarece între timp înființarea căminului de stat pentru persoane cu handicap a fost anulată. Dar administrația locală din Nădrag insistă ca această cantină Caritas să se mute în fosta primărie – pentru că primăria s-a mutat într-o clădire nouă în urmă cu câțiva ani. „Localul este gata în proporție de 90 la sută. Acum trebuie să obținem autorizațiile necesare“, spune Herbert Grün. Mutarea va avea loc probabil în această toamnă, informează directorul Caritas. „Vin aici cu sentimente schimbătoare. Vin într-o vale care îmi este familiară și sunt fericit când vin aici. Dar când văd apoi scheletele vechilor clădiri industriale și îmi dau seama că nu s-a făcut nimic, mă simt trist și furios în același timp“, spune Bernhard Balsliemke. În timpul vizitei sale recente la Nădrag, la centrul social a avut loc o după-amiază cu o întâlnire de cafea, cu unele dintre persoanele care primesc mâncare de la cantina socială. Oamenii au stat de vorbă unii cu alții și au petrecut puțin timp împreună înainte de a se întoarce la viața lor de zi cu zi, caracterizată de singurătate. Chiar dacă nimeni nu le poate asigura unitatea, cel puțin un lucru este cert: atâta timp cât există sprijin din partea Germaniei, vor primi cu siguranță un prânz cald în fiecare zi. Comunitatea de acțiune „Ajutor pentru Nădrag“ și Caritas Timișoara se asigură de acest lucru.

Raluca Nelepcu

Publicată în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, anul 31, nr. 7643 București, sâmbătă, 19 august 2023, p. 7.

Foto prima pagină: www.facebook.com/FederatiaCaritas